Kesäkuun positiiviset signaalit

28.06.2021

Kirjoitus on osa kuukausittaista Positiiviset signaalit -sarjaa. Positiiviset signaalit ovat pieniä ja suuria merkkejä siitä, miten maailma muuttuu paremmaksi. Hyvät uutiset on kerätty sivun loppuun linkkilistaksi siinä järjestyksessä, kun uutiset mainitaan tekstissä.

Uutisia yhdenvertaisuudesta…

Tampereella kokeillaan uutta Kaikukortti-palvelua. Maksuton kortti voidaan myöntää yli 16 vuotta täyttäneille tamperelaisille. Kokeilun tavoitteena on mahdollistaa kulttuuripalveluiden kokeminen myös niille kaupunkilaisille, joilla ei siihen muutoin olisi mahdollisuutta haastavan taloudellisen tilanteensa vuoksi. Kortilla saa maksuttomia lippuja myös omille alle 16-vuotiaille lapsille ja lapsenlapsille tilaisuuksiin, joihin on itsekin osallistumassa.

Toinen kokeilu kattaa paitsi Tampereen, myös koko muun Suomen. Hätäkeskuslaitos ja Kela käynnistivät nimittäin kokeilun, jossa hätäilmoituksen voi tehdä myös suomalaisella viittomakielellä. Hätäilmoituksen tekeminen onnistuu 112 Suomi -sovelluksen avulla.

Yle haluaa vahvistaa saamenkielistä journalismia. Yle Saamen järjestämässä harjoitteluohjelmassa koulutetaan uusia saamen kielen osaajia media-alalle. Ensimmäisestä kertaa järjestetyssä ohjelmassa on tänä vuonna mukana viisi saamenkielistä nuorta.

… ja ilmastosta

Helsingin ja koko Suomen hiilijalanjälki kokee pian merkittävän muutoksen, kun Helsinki sulkee Hanasaaren voimalaitoksen liki kaksi vuotta etuajassa, 1.4.2023 mennessä. Se on maamme kolmanneksi suurin teollisuuden päästölähde. Tulevaisuudessa alue tulee tarjoamaan uuden urbaanin keskuksen Helsingin itäiselle kantakaupungille.

Hanasaaren voimalaitoksen lisäksi myös ulkomainospaikat ovat puhuttaneet Helsingissä. Kaupunginvaltuusto on päättänyt ottaa ilmastohaitallisuuden yhdeksi kriteeriksi ulkomainospaikkojen kilpailutuksessa. Kaupunki on sitoutunut ilmastokriisin ratkaisemiseen ja hiilineutraaliuteen vuonna 2035. Päätöksen taustalla olevassa aloitteessa perustellaan, että nämä toimet menettävät merkitystään, kun samanaikaisesti vuokrataan ulkomainontapaikkoja markkinoille, jolla pyritään lisäämään ilmastohaitallisten tuotteiden ja palveluiden kuluttamista.

Aalto-yliopiston tutkimuksen mukaan umpinainen puukasvihuone on paljon tehokkaampi kuin tavanomainen lasikasvihuone. Puukasvihuone käyttää perinteiseen verrattuna jopa 95 prosenttia vähemmän vettä. Eristetystä tilasta ravinteet, kemikaalit ja vesi eivät poistu tilasta, minkä vuoksi sadoista voi kasvaa monikymmenkertaiset vuosittain. Menetelmää on käytetty toistaiseksi lähinnä salaateissa, mutta ravintorikkaammat kasvitkaan eivät ole poissuljettuja.

Linkit hyviin uutisiin: 

Ylen harjoitteluohjelma kouluttaa uusia saamenkielisiä osaajia media-alalle (Yle)

Kaikukortti tuo kulttuurin yhä useamman ulottuville Tampereella (Tampereen kaupunki)

Hätäilmoituksen voi tehdä myös viittomakielellä – historiallinen kokeilu alkaa (Forssan lehti)

Helsinki sulkee Hanasaaren voimalaitoksen lähes kaksi vuotta etuajassa – hiilivarasto poistuu katukuvasta (Helsingin kaupunki)

Helsinki haluaa nyt eroon ilmasto­haitallisesta ulko­mainonnasta: Valtuusto päätti, että mainos­paikoissa otetaan huomioon myös vaikutus ilmastoon (Helsingin Sanomat)

Aalto-yliopisto: Täysin tiivis puukasvi­huone voi mullistaa kerros­viljelyn, jopa moni­kymmen­kertaiset sadot vuodessa (Helsingin Sanomat)

Lue myös juttusarjan aiemmat osat:

Toukokuun positiiviset signaalit

Huhtikuun positiiviset signaalit

Maaliskuun positiiviset signaalit

Helmikuun positiiviset signaalit

Tammikuun positiiviset signaalit


Lue lisää

Nuorten Visionäärien taidenäyttely kutsuu katsojansa empatian kulmille 
Sukupuoli vaikuttaa yläkoululaisten unelmiin – selvitys nuorten unelmista
TET.fi tekee tulevaisuuden työelämää – selvityksen mukaan tietotyöpaikoilla kaivataan tukea työelämään tutustumisen järjestämiseen