Maaliskuun positiiviset signaalit – eli mitä hyvää maailmassa tapahtui

30.03.2021

Kirjoitus on osa kuukausittaista Positiiviset signaalit -sarjaa. Positiiviset signaalit ovat pieniä ja suuria merkkejä siitä, miten maailma muuttuu paremmaksi. Hyvät uutiset on kerätty sivun loppuun linkkilistaksi siinä järjestyksessä, kun uutiset mainitaan tekstissä.

Helsinkiläisessä alakoulussa panostettiin kahden vuoden ajan tunne- ja vuorovaikutustaitojen opettamiseen. Sen seurauksena oppilaiden viihtyminen kasvoi, keskittyminen tunneilla parani merkittävästi, rasismi ja kiusaaminen vähenivät ja lapset oppivat säätelemään tunteitaan.

Espanjassa hyväksyttiin aloite kokeilla nelipäiväistä työviikkoa. Kokeiluun voivat osallistua halukkaat yritykset. Työviikon lyhennystä perustellaan esimerkiksi sillä, että se lisää tuottavuutta, auttaa ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa ja parantaa työntekijöiden hyvinvointia.

Euroopan parlamentti äänesti 11.3., että EU on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen vapauden alue. Päätöksellä ei ole niin sanotusti oikeusmerkitystä, mutta parlamentti muistuttaa päätöksen avulla, että EU:n perussopimus turvaa ihmisoikeudet kaikille.

Positiivisia uutisia yritysmaailmasta

EU-parlamentti ajaa laajaa ja pakollista yritysvastuuta Eurooppaan. Ehdotus koskee kaikkia toimialoja ja kaikenkokoisia yrityksiä. Aloitteessa yritysvastuun piiriin kuuluu ihmisoikeuksien noudattaminen, ympäristönsuojelu ja hyvä hallintotapa. Parlamentin ehdotuksen mukaan yritysten olisi huolehdittava vastuullisuudesta koko tuotanto- ja arvoketjussaan.

Vuonna 2021 useat autovalmistajat ovat jo ilmoittaneet luopuvansa polttomoottoriautojen valmistamisesta. Nyt joukkoon liittyivät ainakin Volvo ja Ford, jotka ilmoittivat, etteivät aio enää ensi vuosikymmenellä myydä polttomoottorilla varustettuja autoja. Volkswagen puolestaan ilmoitti investoivansa 46 miljardia euroa sähköautoihin, mikä singautti yhtiön osakekurssin nousuun.

Meillä Suomessa Valmet Automotive palkkaa 1 000 uutta henkilöä tehtailleen autonrakennukseen ja akunvalmistukseen Uuteenkaupunkiin ja Saloon.

Suomeen perustettiin tutkimuslähtöinen rokoteyritys Rokote Laboratories Finland Oy, joka kehittää ja kaupallistaa nenäsumutteena annettavaa koronarokotetta. Rokote perustuu Helsingin ja Itä-Suomen yliopistoissa tehtyyn tutkimustyöhön.

Uutisia Saimaalta

Lappeenrantalaisilta kerätyt joulukuuset saivat erikoisen loppusijoituspaikan Saimaasta. Tutkijan mukaan näistä parin metrin syvyyteen upotetuista uppopuista on useita hyötyjä ekosysteemille. Ne houkuttelevat kaloja ympärilleen, jolloin ne toimivat myös kutualustoina kaloille. Kuuset houkuttelevat pinnalleen ja luokseen erilaisia pieneliöitä, joten ne ovat monipuolinen ruokaravintola vedenalaiselle eliöstölle. Lisäksi puu säilyy hajoamattomana veden alla satoja, ellei jopa tuhansia vuosia, ja muodostaa sinne hiilivaraston.

Saimaannorpalla oli hyvä pesimätalvi. Metsähallituksesta arvioidaan, että jos mitään erikoista ei tapahdu, kanta tulee kasvamaan jopa tänä vuonna 20 yksilöllä. Tyypillisesti norpan kanta kasvaa 10–20 yksilöllä vuodessa. Pesintää avitti, että rannoilla oli talven aikana tarpeeksi kinostunutta lunta.

Valopilkkuja kulttuurialalta

Digitaalisessa muodossa olevan taiteen (kuten musiikin, videoiden tai kuvien) tekijöiden on tähän asti ollut vaikea saada todennettua tai kaupallistettua alkuperäisteoksiaan. Ne ovat myös erittäin alttiita kopioille, joista alkuperäinen taitelija ei saa palkkioita. Tähän on löytynyt yhdeksi ratkaisuksi niin sanottu NFT (Non-Fungible Token) -teknologia, jonka avulla taiteilijan on mahdollista  allekirjoittaa virtuaalisesti alkuperäiskappaleet teoksistaan.

Ruotsin Euroviisuedustajaksi valittiin vaikeasta taustasta ponnistava 19-vuotias Tousin ”Tusse” Chiza. Hän on syntynyt Kongon demokraattisessa tasavallassa ja tullut kahdeksanvuotiaana Ruotsiin pakolaisena kolmen vuoden pakomatkan jälkeen ilman vanhempiaan. Laulaja on aiemmin voittanut Ruotsin Idolsin vuonna 2019.

Suomi mainittu! Astrokuvaaja Jukka-Pekka Metsävainio ainutlaatuinen kuva Linnunradasta niittää mainetta maailmalla. Kuva on ensimmäinen laatuaan koko maailmassa ja sen ottaminen kesti 12 vuotta.

Ilmastouutisia

Tutkimuksessa saatiin selville, että merilevän lisääminen lehmien rehuun lähes lopetti niiden röyhtäilyn, mikä vähentää ilmastopäästöjä. Merilevää ei kuitenkaan ole tarjolla loputtomasti, joten samaan aikaan maidon ja lihan tehotuotantoa on vähennettävä merkittävästi.

Lisäksi ensimmäinen laboratoriolihaa valmistava yritys listautui Nasdaq-pörssiin, Suomi sai EU:lta merkittävän rahoituksen fuusioenergian ja tekoälyn tutkimukselle, ja Intian parlamentissa on jätetty aloite maan hiilineutraaliudesta vuoteen 2050 mennessä.

Linkit hyviin uutisiin:

Helsinkiläiskoulussa opetettiin lapsille tunne- ja vuorovaikutustaitoja: tulokset ällistyttäviä – ”Tämä voisi olla kokonaan oma oppiaineensa” (Helsingin uutiset)

Spain to launch trial of four-day working week (The Guardian)

European parliament declares whole of eu an ‘lgbt freedom zone’ (Reporting Democrary)

EU-parlamentti ajaa laajaa ja pakollista yritysvastuuta koko Eurooppaan – Vihreiden Hautala: muut kärsivät vapaamatkustajista (Helsingin Sanomat)

Siirtymäkauden auto, joka vanhenee ostajan käsiin? Auton­valmistajat ovat hylkäämässä hybridit (Helsingin Sanomat)

Volkswagen investoi 46 miljardia euroa sähköautoihin – osakekurssi singahti nousuun (Helsingin Sanomat)

Valmet Automotivelta uutispommi – töitä 1 000 uudelle henkilölle (Uudenkaupungin sanomat)

Helsingin yliopisto ja Itä-Suomen yliopisto mukaan suomalaiseen koronarokoteyritykseen (Itä-Suomen yliopisto)

Käytetyille joulukuusille keksittiin erikoinen säilytyspaikka – Saimaaseen niitä upposi 80 (Yle)

Metsähallitus: Saimaannorpan pesimätalvi ollut hyvä – parhaimmillaan kanta kasvaa 20 norpalla (Yle)

Here’s what NFTs are — and what they could do for the music industry, artists and fans (NBC News)

Tusse Chizasta Ruotsin euroviisuedustaja – vasta 19-vuotias tähti on kulkenut vaikean polun (Yle)

Tältä näyttää 20 miljoonaa tähteä – suomalainen astrokuvaaja kerää maailmalta hehkutusta mosaiikkikuvallaan, jonka tekeminen kesti 12 vuotta (Yle)

Tutkimus: Merilevän lisääminen lehmien rehuun lähes lopettaa niiden röyhtäilyn – ilmastopäästöt vähenevät (Yle)

Israeli cultured meat co MeaTech raises $22m on Nasdaq (Globes)

EU:lta mer­kit­tä­vä ra­hoi­tus Suo­meen fuusio­ener­gian ja te­ko­ä­lyn tut­ki­muk­sel­le (Helsingin yliopisto)

View: India’s search for greener pastures should end in a climate change law (The Economic Times)

Lue myös juttusarjan edellinen osa: Helmikuun positiiviset signaalit .


Lue lisää

Nuorten Visionäärien taidenäyttely kutsuu katsojansa empatian kulmille 
Sukupuoli vaikuttaa yläkoululaisten unelmiin – selvitys nuorten unelmista
TET.fi tekee tulevaisuuden työelämää – selvityksen mukaan tietotyöpaikoilla kaivataan tukea työelämään tutustumisen järjestämiseen