Helmikuun positiiviset signaalit – eli mitä hyvää maailmassa tapahtui

02.03.2021

Kirjoitus on osa kuukausittaista Positiiviset signaalit -sarjaa. Positiiviset signaalit ovat pieniä ja suuria merkkejä siitä, miten maailma muuttuu paremmaksi. Hyvät uutiset on kerätty sivun loppuun linkkilistaksi siinä järjestyksessä, kun uutiset mainitaan tekstissä.

Moni lukiolainen ahertaa nyt kevään ylioppilaskokeiden tai niihin valmistautumisen parissa. Nuorten kiinnostus pitkään matematiikkaan ja luonnontieteisiin on kasvanut viime vuosina. Myönteinen kehitys on, että erityisesti naiset ovat matemaattis-luonnontieteellisistä aineista entistä kiinnostuneempia. Vuonna 2020 hyväksytysti pitkän matematiikan ylioppilaskokeen suoritti 12 600 kokelasta. Heistä naisia oli ensimmäistä kertaa suurempi osa kuin miehiä. Myös yhä useampi poika päätyi kirjoittamaan pitkän matematiikan.

Pohjois-Suomessa riemuittiin, kun Suomen kulttuurisäätiö myönsi Kolttakulttuurisäätiölle suurapurahan, 200 000 euroa. Kaksivuotisen hankkeen aikana pilotoidaan koltansaamenkielistä kumppanuusopettajuutta. Sen tavoitteena on, että lapset saavat koltansaamenkielisten kumppanuusopettajien tuella opetusta useissa eri oppiaineissa. Hankkeessa kehitetään myös opetusmateriaaleja ja työtapoja kouluopetukseen.

Helmikuussa suojeltiin metsää ja ideoitiin uutta menetettyjen penkkareiden tilalle 

Korona vei abeilta penkkarit, muttei auttamisenhalua. Sen todistivat Tampereen Sammon keskuslukiossa koulunsa päättävät, jotka lahjoittivat kaikki penkkareihin tarkoitetut karkkirahansa Taysin lastensairaalalle. Opiskelijat haastoivat myös muut pirkanmaalaislukiot mukaan tempaukseen.

Yle uutisoi helmikuun alussa vireillä olevasta Sanginjoen metsäkaupasta Oulussa. Koneen Säätiö on ostanut kaupungilta 1 500 hehtaarin verran ulkometsää. Sen on tarkoitus lahjoittaa alue valtiolle suojeltavaksi. Metsän alueella sijaitsee myös paikalliselle luontoaktiivien yhdistykselle tärkeä, vanha metsänvartijan talo. Jos Oulun kaupunki päättää vielä myydä talon yhdistykselle, Koneen säätiö maksaa yhdistykselle talon hankintaan ja kunnostamiseen tarvittavan tuen.

Enemmän sähköautoja ja kestävämpää tekstiiliteollisuutta 

Etelä-Pohjanmaalta ponnistava Lapuan kankurit haluaa vähentää suomalaisen lampaanvillan hävikkiä. Yritys ryhtyy tuottamaan Suomessa villasta lankaa ja siitä edelleen tekstiilejä. Lammasrodusta riippuen pehmeää ja karkeampaa villaa voidaan käyttää eri tarkoituksiin, esimerkiksi villasaaleihin ja kaulahuiveihin tai huopiin ja huonekalukankaisiin.

Kuituteknologiayhtiö Spinnova ilmoitti perustavansa uuden tehtaan Jyväskylään, jossa se kehittää ekologista vaihtoehtoa puuvillalle. Yhtiön tavoitteena on valmistaa kierrätettävää ja luonnossa hajoavaa kuitua, joka ei sisällä haitallisia kemikaaleja. Spinnova on tehnyt yhteistyötä tekstiilibrändien kuten Marimekon, Bestsellerin ja Bergansin kanssa. Nyt uutena yhteistyökumppanina aloittaa myös ruotsalainen H&M-ketju.

Tammikuussa General Motors ilmoitti, että vuoteen 2035 kaikki sen valmistavat autot kulkevat ilman fossiilisia polttoaneita. Nyt myös Jaguar kertoo, että kaikki sen uudet autot kulkevat sähköllä vuonna 2025. Jaguarille kuuluu myös Land Rover -automerkki.

Kasviperäinen ruokailu ja kirjojen päällystäminen kiinnostavat

Pääkaupunkiseudun kirjastot eli Helmet-kirjastot päällystävät kirjansa tästä lähtien biomuovilla. Se on kasvipohjaista muovia, joka ei sisällä fossiilisia raaka-aineita. Kirjastoissa tutkitaan myös, kuinka paljon teoksia voitaisiin jättää päällystämättä kokonaan. Kuopiossa kaupunginkirjasto on hankkinut kaiken aineistonsa muovittamattomana pian jo kaksi vuotta. Siellä kokeilu on ollut onnistunut ja sitä jatketaan yhä.

Suomalaiset viihtyvät kaupan kasvisruokahyllyjen luona. Kasviproteiinien ja vegaanisten tuotteiden myynti on kasvanut valtavasti viimeisten viiden vuoden aikana. Erityisesti näin on tapahtunut pääkaupunkiseudulla ja suurissa kaupungeissa, mutta kasvua on tapahtunut koko maassa.

Yhdysvaltaisyritys Impossible Foods on ottanut pienen, mutta merkittävän askeleen, jolla kasviproteiinin hinta lähenee lihan hintaa. Yhtiö ilmoitti laskevansa kasvipohjaisten lihaa muistuttavien tuotteidensa hintaa 20 prosentilla. Myös Kiinassa kasviproteiinivalmisteiden myynnin arvioidaan kasvavan 20–25 prosenttia vuodessa.

Valtioille noottia vihapuheen ja ilmastonmuutoksen torjumisen laiminlyönnistä 

Suomi on saanut EU:lta noottia liian vähäisestä puuttumisesta vihapuheen ja rasismin kitkemiseen. EU:n mukaan maamme laki ei mahdollista tehokkaita ja toimivia seurauksia rasismin ja muukalaisvihan kitkemiseen. Suomen lisäksi EU:n tarkkailussa ovat Ruotsi, Belgia, Bulgaria, Romania, Puola ja Viro. Huomautus pakottaa Suomea tarkastelemaan käytäntöjään ja lainsäädäntöään vihapuheen osalta.

Ranskassa tuomioistuin on katsonut, ettei maa ole tehnyt tarpeeksi ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Tuomioistuimen päätöksen taustalla ovat useiden kansalaisjärjestöjen valitukset, että Ranska on epäonnistunut rajoittamaan toimissaan maapallon lämpenemistä ja noudattamaan Pariisin ilmastosopimuksen sitoumuksia.

Kerrottakoon vielä lopuksi uutisia ulkoavaruudesta. Nasan Perseverance-mönkijän laskeutuminen Marsin pinnalle kuun puolivälissä sujui hyvin. Järjestyksessään se on Nasan viides kulkija punaisen planeetan pinnalla. Mönkijän sisällä on ripaus suomalaista tietotaitoa, sillä Ilmatieteenlaitos ja Vaisala toimittivat sen MEDA-sääaseman kosteutta ja painetta mittaavat instrumentit. Perseverancen odotetaan antavan uutta tietoa esimerkiksi mahdollisesta muinaisesta elämästä planeetalla. Sitkeyttä tarkoittava Perceverance sai nimensä koululaisille suunnatusta nimikilpailusta.

Linkit hyviin uutisiin

Luma-aineissa sukupuolijakauma tasaantunu: Pitkän matematiikan kirjoittajista ensi kertaa suurin osa naisia – Hyväksytysti pitkän matematiikan suorittaneita kaikkiaan 20 prosenttia aiempaa enemmän (Teknologiateollisuus)

Uhanalaisen koltansaamen kielen elvytykseen 200 000 euron suurapuraha: lapsille kehitetään vahvempaa omakielistä koulutietä (Yle)

Pirkanmaan lukioiden abiturienteilta hyväntekeväisyystempaus – karkkirahat Taysin lastensairaalalle (Tamperelainen)

Viimeinen oljenkorsi johti jättipottiin: mies pyysi rahaa vanhan talon ostamiseen – pöytään lyötiinkin yli 4 miljoonaa euroa metsän suojeluun (Yle)  

Sanginjoen metsäkauppa toteutuu tänään – Metsien suojeluun tarvitaan kaikkia suomalaisia luontokadon pysäyttämiseksi (Koneen Säätiö)

Suomalaista lampaanvillaa teolliseen hyötykäyttöön: Lapuan Kankurit alkaa tuottaa villalankaa ja siitä tekstiilejä (Yle)

Puuvillalle ekologista vaihtoehtoa kehittävä Spinnova perustaa tehtaan Jyväskylään – nyt myös ruotsalaisjätti H&M on aloittanut yhteistyön sen kanssa (HS)

Jaguar to become all-electric brand from 2025 (Autocar)

Helmet-kirjastot lopettavat kirjojen muovittamisen ja siirtyvät kasvipohjaiseen kalvoon (Helmet.fi)

Tällaiset kasviproteiinit käyvät suomalaisille parhaiten kaupaksi – ”todella raju kasvu viime vuonna”  (Iltalehti)

Impossible Foods’ plant-based meat just got closer to the price of regular meat (Vox)

How China Could Change the World by Taking Meat Off the Menu (Time)

EU nosti Suomen tikunnokkaan vihapuheen puuttellisesta kriminalisoinnista – komissio vaatii vihapuheen selvää kriminalisointia ja tutkintaa ilman uhrin ilmoitusta (Yle)

French court condemns government for climate inaction (Politico)

Nasan Mars-mönkijä ja sen suomalaiset laitteet pääsivät turvallisesti punaiselle planeetalle – ”seitsemän kauhun minuuttia” sujuivat tarkalleen suunnitelmien mukaan (Yle)

Lue myös juttusarjan edellinen osa: Tammikuun positiiviset signaalit.


Lue lisää

Nuorten Visionäärien taidenäyttely kutsuu katsojansa empatian kulmille 
Sukupuoli vaikuttaa yläkoululaisten unelmiin – selvitys nuorten unelmista
TET.fi tekee tulevaisuuden työelämää – selvityksen mukaan tietotyöpaikoilla kaivataan tukea työelämään tutustumisen järjestämiseen