Tammikuun positiiviset signaalit – eli mitä hyvää maailmassa tapahtui

29.01.2021

Kirjoitus on osa kuukausittaista Positiiviset signaalit -sarjaa. Positiiviset signaalit ovat pieniä ja suuria merkkejä siitä, miten maailma muuttuu paremmaksi. Hyvät uutiset on kerätty sivun loppuun linkkilistaksi siinä järjestyksessä, kun uutiset mainitaan tekstissä.

Nuoret tarttuivat tammikuussa ajankohtaisiin koko yhteiskuntaa puhuttaneisiin aiheisiin someaikaan sopivalla tavalla. Gutsy Go -yhteisön sipoolaiset nuoret aloittivat kiusaamishaasteen, joka levisi somessa viraaliksi. Kiusaamiskoe-videolla nuoret näyttelevät kiusaamistilanteita yleisillä paikoilla, kuten linja-autopysäkillä ja kuvaavat, kuinka aikuiset reagoivat niihin. Lähes kaikki aikuiset reagoivat ja puuttuivat kiusaamiseen.

Molybros-tubettajakaksikko puolestaan onnistui narauttamaan keski-ikäisen miehen, joka yritti sopia somessa treffit 13-vuotiaan tytön kanssa. Tosiasiassa mies viestitteli 18-vuotiaiden Molybros-Youtube-kanavaa pyörittävien Ibrahim Manzan ja Abdirahman Keinaanin kanssa. Nuoret sopivat teinityttöjä saalistavan aikuisen kanssa tapaamisen, kuvasivat sen ja julkaisivat Youtube-kanavallaan niin, että miehen kasvot eivät näy. Video levisi viraaliksi. Tubettajat ovat viestitelleet myös muiden vastaavien saalistajien kanssa. He kertovat välittäneensä miesten henkilötiedot, keskustelujen kuvakaappaukset ja tapaamisten videotallenteet viranomaisille.

Ei ihme, että nuoret ovat valveutuneita. Tammikuussa julkaistun tutkimuksen mukaan lähes kaikki yli 15-vuotiaat suomalaiset lukevat sanomalehtiä (digitaalisesti tai fyysistä lehteä). Lukeminen on tasaista jokaisessa ikäluokassa. Sanomalehdet tavoittavat eri ikäryhmien aikuisista ja nuorista 92–97 prosenttia.

Yritykset maailmaa muuttamassa

Yritykset ottivat tammikuussa yhä isompaa roolia isoissa yhteiskunnallisissa kysymyksissä. Somejättejä on kritisoitu jo kauan siitä, että ne sallivat vihapuheen ja jopa rikollisen toiminnan alustoillaan. Yhdysvalloissa Donald Trumpin kannattajien rynnättyä kongressitaloon ne ryhtyivät viimein toimiin ja poistivat Trumpin sosiaalisen median tilejä.

Lisäksi Skoda ilmoitti vetäytyvänsä lähes 30 vuoden yhteistyön jälkeen jääkiekon MM-kisojen sponsoroinnista, jos kisat pelataan Valko-Venäjällä. Eri tahot olivat jo ennen Skodaa pitkään vaatineet kisojen paikkaa vaihdettavaksi Valko-Venäjän ihmisoikeusrikkomusten vuoksi. Muutama päivä ilmoituksen jälkeen kisojen kerrottiin siirtyvän pois Valko-Venäjältä. Skodan ilmoitus tuskin siirsi kisoja, mutta oli tärkeä signaali, sillä vielä muutama vuosi sitten ei ollut itsestään selvää, että isot brändit etenkään urheilumaailmassa ottavat kantaa yhteiskunnallisiin asioihin.

Muun muassa Cadillaceja ja Chevroleteja valmistava yhdysvaltalainen General Motors ilmoitti, että kaikki sen valmistamat autot kulkevat ilman fossiilisia polttoaineita 2035 mennessä. Lisäksi sen tavoitteena on, että kaikki General Motorsin tehtaat ovat hiilineutraaleita vuoteen 2040 mennessä.

Uutisia luonnosta ja ilmastosta

Suomessa erittäin uhanalaisen järvisimpukan suojelu etenee. Raakun uuden suojelustrategian tavoitteena on, että elinvoimaisia raakkukantoja on koko lajin luontaisella esiintymisalueella ja ne saavuttavat suotuisan suojelun tason. Tällä hetkellä jokihelmisimpukkaa esiintyy noin 130 virtavedessä, mutta isossa osassa kanta on heikentynyt.

Islannissa sähkö tuotetaan jo kokonaan uusiutuvalla energialla. Sen innovaatiot esimerkiksi geotermisen energian käytöstä ja energiatehokkaista kasvihuoneista on esitelty The Guardianin hienossa kuvakollaasijutussa.

Iso ja jostain syystä piiloon jäänyt uutinen on, että EU:n tasolla uusiutuvat energialähteet ohittivat fossiiliset energiantuotannon päälähteenä vuonna 2020. EU-maista esimerkiksi Portugali on ilmoittanut irtautuvansa kokonaan hiilestä tämän vuoden loppuun mennessä.

Lappeenrannassa testataan uudenlaista Suomessa kehitettyä kierrätysmateriaalia, joka voi korvata betonia.

Betonin korvaavia materiaaleja tarvitaan, sillä betoni on iso ilmastopäästöjen lähde. Materiaalia kutsutaan geopolymeeriksi ja sitä valmistetaan metsä- ja kaivosteollisuuden sivuvirroista, eli esimerkiksi tuhkasta, lietteistä ja rikastushiekasta. Materiaalia testataan meluesteessä lappeenrantalaisen Pontuksen koulun ja junaradan välissä.

Joe Biden aloitti vauhdilla Yhdysvaltojen uutena presidenttinä. Hänen johdollaan Yhdysvallat on asettanut tavoitteekseen esimerkiksi seuraavat: nettonollapäästöt viimeistään 2050, päästötön sähköntuotanto 2035, 30 prosenttia maa -ja merialueista suojeltuna 2030 ja ilmastonmuutos kaikkien hallinnonalojen prioriteetiksi.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen vaati World Economic Forumin puheessaan Pariisin ilmastosopimuksen tapaista asiakirjaa suojelemaan biodiversiteettiä. Ilmastokriisin ohella biodiversiteetin väheneminen ja kuudes sukupuuttoaalto ovat vakavia koko planeettaa koskettavia uhkia.

Translaki etenee Suomessa

Nykyisessä translaissa pidetään ongelmallisena muun muassa sen vaatimaa sterilointia. Uusi translaki etenee nyt säädösvalmisteluun. Uudistuksessa säädetään itsemääräämisoikeutta kunnioittava laki sukupuolen vahvistamisesta. Työryhmä aloittaa työnsä maaliskuussa ja lakiesitys annetaan joulukuussa 2021.

Linkit hyviin uutisiin

Gutsy Go: Kiusaamiskoe (Gutsy Go)

Keski-ikäinen mies sopi somessa treffit 13-vuotiaan tytön kanssa – mies astui tubettajien ansaan, ja nyt videota on katsottu 382 000 kertaa (Yle)

Liki jokainen Suomen 15 vuotta täyttänyt lukee sanomalehtiä (Yle)

Twitter sulki pysyvästi Donald Trumpin henkilö­kohtaisen käyttäjätilin – Trump jatkoi twiittailua presidentin virallisella tilillä, julkaisut poistettiin heti (Helsingin Sanomat)

Skoda ilmoitti virallisella Twitter-tilillään vetäytyvänsä jääkiekon MM-kisojen sponsoroinnista, jos kisat pelataan Valko-Venäjällä (Skodan Twitter-tili)

Suomessa erittäin uhanalaisen jokihelmi­simpukan suojelustrategia valmistui (Helsingin Sanomat)

Iceland’s innovations to reach net-zero – in pictures (The Guardian)

EU Power Sector in 2020 (Ember)

Portugal on track to become coal-free by year end (Euractiv)

Koulun taakse rakennettiin meluvalli keinokivestä – suomalaisresepti voisi korvata betonin, joka aiheuttaa ison osan maailman ilmastopäästöistä (Yle)

FACT SHEET: President Biden Takes Executive Actions to Tackle the Climate Crisis at Home and Abroad, Create Jobs, and Restore Scientific Integrity Across Federal Government (The White House) 

General Motors announces plan for all-electric lineup by 2035 (The Guardian) 

EU’s Ursula von der Leyen calls for ’Paris-style agreement’ for biodiversity (Deutsche Welle) 

Translaki (Sosiaali- ja terveysministeriö) 


Lue lisää

Nuorten Visionäärien taidenäyttely kutsuu katsojansa empatian kulmille 
Sukupuoli vaikuttaa yläkoululaisten unelmiin – selvitys nuorten unelmista
TET.fi tekee tulevaisuuden työelämää – selvityksen mukaan tietotyöpaikoilla kaivataan tukea työelämään tutustumisen järjestämiseen