Toukokuun positiiviset signaalit

08.06.2021

Kirjoitus on osa kuukausittaista Positiiviset signaalit -sarjaa. Positiiviset signaalit ovat pieniä ja suuria merkkejä siitä, miten maailma muuttuu paremmaksi. Hyvät uutiset on kerätty sivun loppuun linkkilistaksi siinä järjestyksessä, kun uutiset mainitaan tekstissä.

Ylen selvityksen mukaan nuorille riittää kesätöitä koronasta huolimatta. Erityisesti itsensä työllistäminen on nuorten keskuudessa yleistynyt. Viime vuonna, kun kesätyöpaikkojen määrä romahti koronapandemian takia, 4H-yrityksiä perustettiin 850, eli kaksi kertaa niin paljon kuin vuotta aiemmin. Kesätyöpaikkojen määrä on kasvanut myös yksityisellä palvelualalla, teollisuudessa, kuljetusalalla ja julkisella sektorilla.

Koulupsykologi Suvi Eskelisen mukaan suuri osa nuorista voi paremmin kuin ennen. Nuoret viihtyvät koulussa, kiusaaminen ja väkivalta ovat vähentyneet, nuoret käyttävät vähemmän päihteitä ja vanhemmat tietävät missä nuoret ovat. Lisäksi vanhempien ja lasten välinen vuorovaikutus on parantunut ja nuoret uskaltavat itse ottaa rohkeasti yhteyttä koulupsykologiin.

Hallitus lisää lasten ja nuorten koronaongelmien hoitoon 111 miljoonaa euroa. Valtaosa rahoista käytetään esi- ja perusopetukseen ja varhaiskasvatukseen, kuten lisähenkilökunnan palkkaamiseen. Rahoituksen avulla voidaan myös lisätä lasten ja nuorten yksilöllistä tukea ja opetusta sekä kouluihin voidaan palkata lisää avustajia, varhaiskasvatuksen opettajia ja ohjaajia.

Espoon kaupunki toteutti Taiteelliset menetelmät henkilöstökehittämisessä -hankkeen. Hankkeen tarkoituksena on muun muassa tukea henkilöstön jaksamista ja kehittymistä taiteen keinoin, lisätä innovatiivisuutta ja hyvinvointia sekä kehittää arvostavaa vuorovaikutusta ja muutostaitoja. Osallistava taide voi lisäksi auttaa tekemään työympäristöstä entistä viihtyisämmän. Alustavat kokeilujen tulokset ovat olleet lupaavia.

Monimuotoisuus kuuluu jokapäiväiseen elämään

Suomalainen Michaela Moua on nimitetty EU:n ensimmäiseksi rasismintorjunnan koordinaattoriksi. Nimitys oli yksi EU:n rasismintorjunnan toimintasuunnitelmaan sisältyvistä keskeisistä toimista. Koordinaattorina Moua pitää yhteyttä rodulliseen tai etniseen vähemmistöön kuuluviin henkilöihin ja välittää heidän huolenaiheensa komissiolle sekä toimii vuorovaikutuksessa jäsenmaiden, Euroopan parlamentin, kansalaisyhteiskunnan ja tiedemaailman kanssa.

Suomen Palloliitto rohkaisee muslimitytöt mukaan urheilemaan lahjoittamalla jokaiselle urheiluhijabin. Hijabien lahjoittaminen on osa Kansallisen liigan 50-vuotisjuhlavuotta. Lahjoituksella halutaan osoittaa, että jalkapallo ja urheilu kuuluvat kaikille. Suomi haluaa toimia suunnannäyttäjänä siinä, että monimuotoisuus kuuluu paitsi urheiluun myös jokapäiväiseen elämään.

Ilmastouutisia

Pohjois-Savon ilmastotiekartta on valmistunut. Tiekartassa kuvataan yhteisesti sovitut ilmastonmuutoksen hillinnän ja sopeutumisen tavoitteet ja painopisteet maakunnassa. Pohjois-Savossa tavoitellaan hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä vähentämällä kasvihuonekaasupäästöjä vähintään 80 prosenttia vuoteen 2035 mennessä vuoden 2007 tasosta. Jäljelle jäävät päästöt tulee sitoa tai kompensoida kestävästi. 

Hollannissa saatiin merkittävä voitto ilmastoaktivisteille, kun oikeus määräsi Shellin leikkaamaan päästöjään. Päätöksen mukaan Shellin on leikattava hiilidioksidipäästöjä 45 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Kyseessä on ensimmäinen tuomioistuimen tuomio, jossa yhtiö määrätään vähentämään päästöjään.

Ympäristöjärjestö WWF:n, Wildlife Conservation Societyn ja Birdlife Internationalin selvityksen mukaan maapallolle on kasvanut lähes kaksi kertaa Suomen kokoinen alue metsää 2000-luvun alun jälkeen. Esimerkiksi Brasiliassa metsänkasvatussuunnitelmien ansiosta metsää on kasvanut noin 4,2 miljoonaa hehtaaria ja Mongoliassa 1,2 miljoonan hehtaaria. Positiivisia tuloksia metsien elvyttämisestä on saatu myös Afrikan keskiosissa ja Kanadassa.

Kestävää kuluttamista

Yksi New Yorkin parhaista fine dining -ravintoloista, Eleven Madison Park, jättää lihan ja siirtyy kasvipohjaiseen ruokaan. Omistaja Daniel Humm on voittanut kolme Michelin-tähteä ja on yksi Manhattanin ruokakentän huippunimistä. Jokainen ruokalaji tullaan valmistamaan sekä maasta että merestä peräisin olevista vihanneksista, hedelmistä, palkokasveista, sienistä ja jyvistä. Ravintola suljettiin koronaviruspandemian aikana, mutta se valmistautuu nyt avaamaan uudelleen.

Tuotteiden elinkaaren pidentäminen on merkityksellisempää kuin koskaan. Tästä esimerkkinä toimii muun muassa tamperelainen second hand -vaatteiden nettikauppa Rekki, joka avaa Pirkanmaalla Sokokselle oman osaston. Myös helsinkiläinen second hand -ketju Relove avaa oman shop-in-shopin Stockmannille ja muodin jättiverkkokauppa Zalando palvelee nykyisin suomalaisia second hand -ostajia ja -myyjiä.

Suomalainen tekstiilinkierrätys ottaa isoja harppauksia. Varsinaissuomalaiset voivat palauttaa poistotekstiiliään suoraan kauppoihin ja muotialan yrityksiin puoli vuotta kestävässä Kamu-keräyskokeilussa. Kokeilu tarjoaa kierrätyshenkisemmän keräysastian sellaisille vaatteille, jotka eivät enää kelpaa uudelleenkäyttöön. Parhaimmillaan kokeilusta saadaan pysyvä tapa ympäri Suomea.

Lopuksi vielä tiedeuutinen.

Suomalaistutkijat uskovat löytäneensä prosessin, josta Parkinsonin tauti voi saada alkunsa. Tutkijat havaitsivat suolistobakteerisuvun nimeltä Desulfovibrio, jonka bakteerit saavat energiansa vedystä ja rikkiä sisältävästä sulfaatista. Samalla bakteerit tuottavat rikkivetyä, ja ainakin osa bakteereista kykenee tuottamaan magnetiittikiteitä. Jos jatkotutkimukset vahvistavat nyt tehdyn havainnon, Parkinsonin taudin tutkimuksessa avautuu uusia mahdollisuuksia.

Linkit hyviin uutisiin: 

Suomalaistutkijat uskovat löytäneensä Parkinsonin taudin alkusyyn, ja se piilee suolistobakteereissa (Helsingin sanomat)

Suomalainen Michaela Moua EU:n ensimmäiseksi rasismintorjunnan koordinaattoriksi (Euroopan komissio)

Kansallinen liiga rohkaisee myös muslimitytöt mukaan lahjoittamalla jokaiselle urheiluhijabin (Yle)

Pohjois-Savon ilmastotiekartta valmistui – hiilineutraaliutta tavoitellaan vuoteen 2035 mennessä (Pohjois-Savon ELY-keskus)

Oikeus määräsi ensimmäistä kertaa öljy-yhtiön vähentämään päästöjä, Shell osaksi syyllinen ilmaston­muutokseen (Helsingin sanomat)

Selvitys: Maapallolle on kasvanut lähes kaksi kertaa Suomen kokoinen alue metsää vuoden 2000 jälkeen (Helsingin sanomat)

Top New York restaurant Eleven Madison Park goes vegan (The Guardian)

Tamperelainen ostaa pian käytettyjä vaatteita Sokokselta, ja uusia kirppiksiä sikiää Suomeen – tältä näyttää ”Kuopion tyylikkäin”  (Ilta-Sanomat)

Poistotekstiili kiertoon Suomessa (Uusiouutiset)

Yle selvitti: Kesätöitä näyttää olevan tarjolla melkein yhtä paljon kuin ennen koronaa – Nyt erityispiirteenä on itsensä työllistävät nuoret, kuten Aino Alkio, 13 (Yle)

Suurella osalla menee hyvin (Helsingin sanomat)

Hallitus lisää lasten ja nuorten koronaongelmien hoitoon 111 miljoonaa euroa – luvassa helpompaa pääsyä mielenterveyspalveluihin (Ilta-Sanomat)

Espoon kaupungin työntekijät hakevat taiteesta ja meditaatiosta jaksamista työpäiviin (Telma-lehti)


Lue lisää

Nuorten Visionäärien taidenäyttely kutsuu katsojansa empatian kulmille 
Sukupuoli vaikuttaa yläkoululaisten unelmiin – selvitys nuorten unelmista
TET.fi tekee tulevaisuuden työelämää – selvityksen mukaan tietotyöpaikoilla kaivataan tukea työelämään tutustumisen järjestämiseen