Huhtikuun positiiviset signaalit – eli mitä hyvää maailmassa tapahtui

03.05.2021

Kirjoitus on osa kuukausittaista Positiiviset signaalit -sarjaa. Positiiviset signaalit ovat pieniä ja suuria merkkejä siitä, miten maailma muuttuu paremmaksi. Hyvät uutiset on kerätty sivun loppuun linkkilistaksi siinä järjestyksessä, kun uutiset mainitaan tekstissä.

Transsukupuolisten oikeudet olivat puheena niin meillä kuin maailmalla. Transsukupuoliset voivat nyt värväytyä Yhdysvaltain armeijaan itse määrittelemänsä sukupuolen mukaan. Täällä meillä Suomessa kansalaisaloite translain uudistamisesta etenee eduskunnan käsittelyyn. Aloitteen laittoi pystyyn sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajava Transla ry, ja se keräsi vaadittavat 50 000 nimeä vuorokaudessa.

Malarian vastaisessa taistelussa koettiin läpimurto, kun Oxfordin yliopiston kehittämä rokote saavutti 77 prosentin tehokkuuden tautia vastaan. Maailman terveysjärjestö WHO on asettanut malariarokotteelle 75 prosentin tehokkuusvaatimuksen, jonka Oxfordin yliopisto nyt ensimmäistä kertaa ylitti.

Tukipaketteja ja työllisyysnäkymiä

Maaliskuun positiivisena signaalina nostimme esiin Valmet Automotiven 1 000 uutta työpaikkaa Uuteenkaupunkiin ja Saloon. Nyt Pohjanmaalla iloitaan, sillä Vaasan kaupunki ja Johnson Matthey allekirjoittivat aiesopimuksen akkutehdashankkeesta. Suunnitelmissa on, että tehdas olisi toiminnassa jo vuonna 2024.

Korona on koetellut monia, mutta erityisesti kulttuurialan väen ahdinko on korostunut mediassa. Hallitus sai tässä kuussa sovittua yli 200 miljoonan euron tukipaketista kulttuuriin, taiteeseen, liikuntaan ja tapahtuma-alalle.

Ilmastouutisissa korostuivat liikkumisen tavat

Ranska haluaa edistää ilmastotavoitteitaan aikomalla kieltää lyhyet lennot kotimaassa. Laki koskisi reittejä, jotka voidaan taittaa junalla alle kahdessa ja puolessa tunnissa.

Tilastokeskuksen mukaan uusiutuvan energian kulutus oli ensimmäistä kertaa historiassa suurempi kuin fossiilisten polttoaineiden ja turpeen kulutus yhteensä. Uusiutuvan energian osuus maamme kokonaiskulutuksesta oli viime vuonna 40 prosenttia.

Työsuhdeautojen ylivaltaa halutaan tasoittaa suhteessa ympäristöystävällisempiin kulkupeleihin. Esitystä luotsaa Whim-liikkumissovelluksen vuonna 2017 lanseerannut MaaS Global. Yhdessä yli 125 alan toimijan kanssa yritys ehdottaa niin kutsuttua liikkumistiliä uudeksi työsuhde-eduksi. MaaS Globalin mukaan työsuhde-eduissa ei tällä hetkellä huomioida riittävän laajasti erilaisten liikkumisen palvelujen kirjoja kuten sähköpotkulautoja, kyytipalveluita tai yhteiskäyttöautoja.

Saksassa valtio on määrätty tiukentamaan vuonna 2019 hyväksyttyä ilmastolakia. Perustuslakituomioistuimen mukaan laissa ei ole tällä hetkellä määritelty tarpeeksi selkeitä velvoitteita vuoden 2030 jälkeen tehtäville ilmastopäästöjen vähennyksille. Yksityishenkilöiden tekemää kannetta tukivat paitsi ympäristöjärjestö Greenpeace, myös muun muassa Greta Thunbergin innoittamana syntynyt Fridays for Future -liike.

Lopuksi vielä eläinuutisia. WWF tiedotti, että Nepalin sarvikuonokanta on kasvanut noin 16 prosenttia viimeisten kuuden vuoden ajan. Arvioiden mukaan määrä on noussut 645 sarvikuonosta 752 sarvikuonoon.

Linkit hyviin uutisiin:

Transsukupuolisten elämä Yhdysvaltain puolustusvoimissa helpottuu – Uudet säännöt astuvat voimaan kuukauden sisään (Yle)  

Kansalaisaloite translain uudistamisesta keräsi 50 000 kannattajaa vauhdilla – ”Emme osanneet edes unelmoida, että saavuttaisimme tämän määrän näin nopeasti”  (Yle)

Läpimurto malarian vastaisessa taistelussa – Oxfordin yliopiston kehittämä rokote voi pelastaa satoja tuhansia pikkulapsia joka vuosi (Yle)

Vaasan kaupunki ja Johnson Matthey allekirjoittivat aiesopimuksen akkutehdashankkeesta – ”Hieno päivä Vaasalle ja Suomelle” (Yle)

Hallitus linjasi tukipaketista kulttuuriin, taiteeseen, liikuntaan ja tapahtuma-alalle (valtioneuvosto)

French lawmakers approve a ban on short domestic flights (Reuters)

Tilastokeskus: Uusiutuvan energian kulutus ensi kertaa suurempi kuin fossiilisten polttoaineiden ja turpeen kulutus (HS Visio)

Suomessa puuhataan ympäristöystävällistä vaihtoehtoa työsuhdeautojen ylivallalle – ratkaisuksi esitetään 3 400 euron verovapaata liikkumistiliä (Helsingin Sanomat)

Greta Thunbergin ilmastoliikkeelle ja Greenpeacelle voitto: Oikeus määräsi Saksan tiukentamaan ilmastolakiaan (Yle)

Selvitys: nepalin sarvikuonokanta kasvanut viime vuosina (WWF)

Lue myös juttusarjan edellinen osa: Maaliskuun positiiviset signaalit


Lue lisää

Nuorten Visionäärien taidenäyttely kutsuu katsojansa empatian kulmille 
Sukupuoli vaikuttaa yläkoululaisten unelmiin – selvitys nuorten unelmista
TET.fi tekee tulevaisuuden työelämää – selvityksen mukaan tietotyöpaikoilla kaivataan tukea työelämään tutustumisen järjestämiseen