Aluksi
Tervetuloa käyttämään raha- ja tunnetaitoja vahvistavia materiaaleja! Materiaalit on luotu osana Kestävä rahasuhde -toimintaa TUVA-opettajan työn tueksi, ja kuka tahansa nuorten kanssa työskentelevä voi hyödyntää materiaaleja työssään.
Näiden harjoitusten äärellä tutustutte nuorten kanssa pehmeisiin taloustaitoihin esimerkiksi pohtimalla, millainen oma rahasuhde on ja mitä on kestävä kuluttaminen. Materiaalien avulla voit käsitellä rahaan liittyviä tunnetaitoja nuorten kanssa yksin tai yhdessä ja opettaa taloustaitoja luovasti ja toiminnallisesti.
Materiaaleihin sisältyy erilaisia pelejä, tunne- ja tietoisuustaitotehtäviä, digitarinatyöskentelykokonaisuus sekä kuuntelu- ja kirjoitusharjoituksia.
Miksi tunnetaitoja?
Itsenäisyyden kynnyksellä raha-asioiden hoitaminen tulee ajankohtaiseksi. Kyky hoitaa omia raha-asioita ja tapa, jolla rahaan suhtaudutaan, on usein vahvasti periytyvä. Tiedetään, että negatiiviset kokemukset rahasta voivat aiheuttaa stressiä, mikä voi johtaa huonoihin valintoihin. Rahankäytön ongelmiin liittyy myös tabuja, eikä niistä mielellään puhuta.
Näiden materiaalien avulla rahasta voi opetella puhumaan avoimesti ja itselle sopivalla tavalla. Avoin rahapuhe ja rahaan liittyvien tunteiden ymmärtäminen lisää yhdenvertaisuutta ja jokaisen nuoren mahdollisuuksia rakentaa omannäköistä ja taloudellisesti kestävää tulevaisuutta. Siksi tunne- ja rahasuhdetaidot ovat tärkeitä taloustaitoja.
Miten voit käyttää materiaaleja?
Voit käyttää materiaaleja tutustumiseen, ryhmäytymiseen, raha-aiheeseen virittäytymiseen ja syventymiseen. Voit koota tehtävistä omalle ryhmälle sopivan kokonaisuuden tai käyttää hyväksesi valmiiksi jäsenneltyä digitarinatyöpajasuunnitelmaa. Ohjeet ja materiaalit ovat helposti tulostettavia PDF-tiedostoja.
Harjoitukset ovat innostavia ja helposti lähestyttäviä: niiden parissa voitte käsitellä raha-aihetta yhdessä pelaten, itsenäisesti syventyen tai luovasti soveltaen! Harjoitukset on luotu sellaisiksi, että kaikki voivat osallistua niiden tekemiseen.
Sisällys
2. Tehtäviä ryhmässä ja itsenäisesti tehtäväksi
4. Podcast: Kuuntele ja keskustele rahasta
1. Lämmittely ja tutustuminen
Ryhmää voi johdatella rahasta puhumiseen jo tutustumisvaiheessa matalan kynnyksen lämmittelytehtävillä. Kun jokainen ryhmän jäsen tulee heti toiminnan alussa näkyväksi ja saa jakaa muille jotain itselleen sopivalla tavalla, yhteiseen toimintaan mukaan lähteminen helpottuu ja tilasta muodostuu turvallisempi kaikille.
Harjoitus
Osallistujamäärä: 2+
Kesto: 5–15 min
Materiaalit: A. ei materiaaleja, B. Kuvakortit, C. Valikoima tunnesanoja
2. Tehtäviä ryhmässä ja itsenäisesti tehtäväksi
Rahasta puhumista kannattaa lähestyä arkikokemuksen ja toiminnallisuuden kautta. Näillä yksin tai yhdessä tehtävillä harjoituksilla voitte tutkia, millaisia tunteita ja kehollisia kokemuksia rahaan liittyy, ja miten rahahuoliin liittyviä tunteita voi hallita tietoisuustaitoja harjoittamalla. Unelmille hinta -harjoitus on myös hyvä väylä omien vahvuuksien tunnistamiseen ja budjetoinnin harjoittelemiseen.
Tunteet kehossa
Osallistujamäärä: 2+
Kesto: 20–45 min
Materiaalit: Isolle paperille piirretty ihmiskeho, erivärisiä tarralappuja, kyniä, skenaariot paperilla
Unelmille hinta
Osallistujamäärä: 2+
Kesto: 15–45 min
Materiaalit: Kuvakortit tai sähköinen kuvagalleria, jatkotehtävään unelmakarttoja tulostettuna
Tietoisuusharjoitus
Osallistujamäärä: 1+
Kesto: 5–10 min
Materiaalit: paperia ja kynä
Kulutuskäyttäytymisharjoitus
Osallistujamäärä: 1+
Kesto: 30 min
Materiaalit: Ohjediat lämmittelyä ja vastausten
läpikäyntiä varten, hahmokuvaukset, tehtävälomakkeet
Mainostutka
Osallistujamäärä: 1+
Kesto: 30 min
Materiaalit: Ohjediat lämmittelyä varten,
linkit mediasisältöihin, tehtävälomakkeet
3. Pelit ja visailut
Pelit ja visailut sopivat käytettäväksi joko alkulämmittelyinä tai koko oppitunnin aiheena. Pelilliset menetelmät kehittävät kielellistä ilmaisua, sosiaalisia taitoja, empatiakykyä ja motivoivat pohtimaan talousaihetta toiminnan kautta. Yhdessä pelattavien kortti-, lauta- ja roolipelien parissa talousaiheet tuntuvat viihdyttäviltä.
Vaatteen tarina -korttipeli, Raha ja some -roolipeli sekä Jos raha katoaisi maailmasta -lautapeli on kehitetty yhteistyössä Upgrade Edun kanssa.
Rahavisailu
Osallistujamäärä: 2+
Kesto: 45 min
Materiaalit: Verkkototeutus: osallistavaan verkkosovellukseen, kuten Mentimeteriin tai Kahootiin tehty tietovisa, osallistujien älypuhelimet tai tietokone vastaamista varten. Toteutus ilman verkkosovellusta: kysymysdiat ja vastaajille kynä ja vastauslomake vastaamista varten
Sanaselityspeli ”Raha-Alias”
Osallistujamäärä: 4+
Kesto: 15–30 min
Materiaalit: Tulostettavat sanakortit
Korttipeli: Vaatteen tarina
Osallistujamäärä: 2–6
Kesto: 45–60 min
Materiaalit: Tulostettavat pelikortit, paperia ja kynä pisteiden laskuun
Roolipeli: Raha ja some
Osallistujamäärä: 3–5 pelaajaa/tiimi, 1 pelin ohjaaja
Kesto: 90–120 min
Materiaalit: Jokaiselle tiimille: 2 noppaa, 1 pelilomake, 1 setti roolikortteja, paperia. Jokaiselle pelaajalle: 1 hahmolomake, kynä.
Tulostettavat pelimateriaalit:
Lautapeli: Jos raha katoaisi maailmasta
Osallistujamäärä: 2–4
Kesto: 60–90 min
Materiaalit: Tulostettavat pelilauta, pelaajalomakkeet ja pelikortit, kynä ja noppa.
Tulostettavat pelimateriaalit:
4. Podcast: Kuuntele ja keskustele rahasta
SYÖ NUKU SÄÄSTÄ -podcastin 10. tuotantokausi tehtiin yhteistyössä Lasten ja nuorten säätiön kanssa. Kuuden jakson aikana keskustellaan rahan aiheuttamista tunteista, tabuista ja unelmista. Jaksoissa vierailevat MolyBros eli Ibrahim ”Iba” Manza ja Abdirahman Keinaan, Aada Lätti ja Auli Viitala sekä Henri Hujala ja Julia Thurén. Kuuntelutehtäviä voi tehdä joustavasti yksin tai ryhmässä ja käyttää raha-aiheeseen virittävänä harjoituksena ja keskustelun herättäjänä.
Harjoitus
Osallistujamäärä: 1+
Kesto: 45–90 min/jakso (podcast-jaksojen kesto 30–45 min + tehtävät)
Materiaalit: Kuulokkeet, älypuhelin tai tietokone
SYÖ NUKU SÄÄSTÄ -podcast Libsynissä (ilmainen).
SYÖ NUKU SÄÄSTÄ -podcast Spotifyssä (mainoksia tai kuukausimaksu).
5. Digitaalinen tarinankerronta eli digitarina rahasta puhumisen välineenä
Digitarinatyöpaja on luova, pedagoginen menetelmä, jonka avulla valmistetaan kuvaa, ääntä ja tekstiä sisältävä editoitu tarina. Tarinatyöskentely edistää itsetuntemusta, kielen kehitystä ja mahdollistaa osallistujien oman näkökulman näkyväksi tulemisen.
Digitarinatyöpaja on 8 tunnin mittainen kokonaisuus, jonka voi ottaa käyttöön sellaisenaan, tai kokonaisuudesta voi valita omalle ryhmälle sopivat osat. Työpajaprosessiin sisältyy lämmittelyharjoituksia, materiaalinkeräämistä, kuvakäsikirjoittamista, kuvamateriaalin luomista ja editoimista sekä lopuksi yhteinen tarinoiden katselutilaisuus.
Digitarinatyöpajan tuntisuunnitelma
Osallistujamäärä: 1+
Kesto: 8 x 45 min
Materiaalit: Paperia, kyniä, tietokone tai älypuhelin, jossa on editointiohjelma, kamera (esim. puhelimen kamera)
Alkuja-harjoitus oman rahasuhteen pohtimiseen
Osallistujamäärä: 1+
Kesto: 20 min
Materiaalit: paperi ja kynä
Miellekartta oman digitarinan ideointiin
Osallistujamäärä: 1+
Kesto: 45 min
Materiaalit: Kynä ja paperia
Kuvakäsikirjoitus
Osallistujamäärä: 1+
Kesto: 45 min
Materiaalit: Kynä ja paperia tai valmis käsikirjoituspohja
Digitarinan editoiminen
Osallistujamäärä: 1+
Kesto: 3 x 45 min
Materiaalit: Tietokone tai puhelin, jossa on videoeditointisovellus tai selainpohjainen editointiohjelma
6. Luettavaa nuorten kanssa työskenteleville
Lukulistaa voi hyödyntää opetuksessa ja oman osaamisen vahvistamisessa käytettävissä olevan ajan ja resurssien mukaan. Lukulistasta löydät julkaisuja raha- ja tunnetaitoihin, kestävään kuluttamiseen ja omien rahojen hallintaan liittyen. Täältä löydät myös vinkkejä muihin talousaiheisiin opetusmateriaaleihin ja tehtäväkokonaisuuksiin.
Maarit Lassander: Miten puhua rahasta nuoren kanssa?
Mette Ranta: Omasta taloudesta välittäminen on omasta hyvinvoinnista välittämistä
Aada Lätti: Yhä useampi nuori rakentaa identiteettiään kuluttamisen kautta
Lisätietoja:
Anna-Liisa Parkkinen
Ohjelmapäällikkö
anna-liisa.parkkinen@nuori.fi
050 308 4215
Linda Lopperi
Tuottaja, Visionäärit- ja Taidot elämään -hankkeet
linda.lopperi@nuori.fi
040 145 7447