Natalia de la Ossa, London: “Genom att läsa kan du bli vad du vill"

25.08.2021

Det är viktigt att barn med olika bakgrund kan se sig själva i berättelser och böcker som de läser, säger Natalia de la Ossa, bokälskare och ägare av en bokhandel från London. Hennes London Review Bookshop är en av bokaffärerna I Storbritannien som kommer att delta i Read Hour.

“Egentligen blev jag en bokhandlare av misstag. Jag var fascinerad av böcker eftersom min familj uppmuntrade oss att läsa mycket. I ett skede av livet behövde jag snabbt ett jobb och gick in till Blackwells bokhandel som jag älskade att besöka och vars alla hörn jag kände till. Jag frågade efter jobb och de behövde hjälp tre månader kring julen och så småningom blev bokförsäljning en heltidskarriär för mig.

När jag flyttade till London var det för att öppna en barnbokhandel i Södra London. Jag hade butiken i tre år och övergick sedan till mitt nuvarande jobb på London Review Bookshop.

Jag vet att det finns en rädsla för att barn endast ska lära sig att använda surfplatta och aldrig kommer att hålla en bok i sin hand. Men vi ser hela tiden att föräldrar kommer in och köper en bok åt sina barn. Redan när jag jobbade I barnbokhandeln hade jag förtroende för att föräldrar kommer att komma tillbaka och hämta böcker. Föräldrar som växte upp med böcker ger den gåvan vidare.

Under dessa år som jag jobbat med böcker har läsandet absolut förändrats. De senaste fem åren har det gått mot att man vill läsa om enkel, mänsklig interaktion och svårigheter i relationer. Den här trenden har gjort det möjligt för många olika slags skribenter, speciellt unga kvinnliga författare. De skriver om hur det är att vara ung, att forma sina relationer och att försöka hitta sig själv.

Under senaste tiden har det även talats mycket om diversitet och att hitta ”de andra” i böcker, inte endast berättelsen om de vita. Vi har också märkt att folk söker många olika slags författare och det försöker vi erbjuda dem i bokhandeln. Vi strävar efter att hitta författare från hela världen och marknadsföra dem.

Jag försöker som bäst läsa mera av latinamerikanska författare som jag brukade läsa som ung kvinna och redan glömt bort. Jag försöker hitta dessa böcker på spanska. Nu för tiden tycker jag det är ganska svårt att läsa på spanska. Jag är costarican och flyttade till Storbritannien år 1991, så min spanska läskunskap har blivit aningen rostig.

Jag tycker absolut att litteratur kan göra en skillnad. Det är viktigt att barn med olika bakgrund kan se sig själva i berättelser och böcker som de läser.

Att lära sig att läsa och fästa uppmärksamhet på vad du läser lär dig mycket om livet. Det främjar kreativitet och hjälper unga människor att hitta vad de vill göra och hur de ska klara sig. Jag tror att det viktigaste med läsandet är att det öppnar dina sinnen. Du behöver inte vara en Läsare, men genom att läsa kan du bli vad du vill.”

Natalias bästa läsminne:
“Jag var väl 25 när jag läste Thomas Manns Bergtagen (The Magic Mountain) och av någon orsak har den boken stannat hos mig. Jag tror inte att det var något särskilt på gång just då, men det vackra språket gjorde ett stort intryck på mig. Jag kommer ihåg att jag bara inte ville sluta läsa. Den första stora boken läste jag som 12-åring och det var De tre musketörerna. Jag kommer ihåg att jag älskade den!”

Natalias tips inför Read Hour:
“Två böcker av Tomi Adeyemi: Solstenen (Children of Blood and Bone) och Upproret (Children of Virtue and Vengeance). Tredje boken i den serien borde komma ut i slutet av detta år. Jag har jagat på förlagets representant och han bara säger att han ännu inte kan skicka boken till mig för att det råder handelsembargo, men jag fortsätter bedja om att få ett bokmanus. Böckerna är bara så bra!”


Lue lisää

Thobias Thorwid: “Om jag inte hade vågat drömma hade jag inte kommit dit jag är idag” 
Dreams skolbesöken ökar framtidstron
Mumin-bolagets verkställande direktör tror att utan språk tappar man kontakten med sina egna känslor