Framtidslabbet

Framtidslabbet tar med barn och unga på en expedition till olika framtider. Framtidslabbet lär ut framtidstänkande för att agera i en snabbt föränderlig värld.

Äventyret i Framtids­byrån

Framtidslabbets digitala läromedel bjuder in högstadieeleverna på äventyr till Framtidsbyrån. Läromedlets första kapitel är nu publicerat på finska. Hösten 2024 släpps följande kapitel och då kommer materialet att publiceras även på svenska.

Framtids­labbet understöds av Brita Maria Renlunds minne sr.

Stiftelsen Brita Maria Renlunds -logo

Framtids­tänkandets grunder åt lärare och elever

Välkommen till Framtidslabbet och vår videobaserade introduktion till framtidstänkandets grunder.

I Framtidslabbets tre videon går vi igenom framtidstänkandets grundprinciper, diskuterar varför framtidstänkande är viktigt, samt berättar hur framtiden kan utforskas på basen av positiva signaler. Videoserien fungerar som en diskussionsstartare och bas för framtidsfokuserade lektioner i skolan. På videon uppträder Oskar Sandqvist från Barn- och ungdomsstiftelsen.

Om spellistan inte syns kan du öppna den i nytt fönster på Youtube här.

Framtids­labbet inom yrkes­­utbildningen 2024–2025

Under åren 2024–2025 innefattar Framtidslabbets verksamhet utveckling av framtidspedagogisk modell för studerande inom yrkesutbildningen. Inom projektet utarbetas ett material för att stöda studerandes kunskaper i det föränderliga arbetslivet. Samarbetsparter för projektet är Yrkesinstitutet Prakticum i Helsingfors samt Optima samkommun i Jakobstad. Projektet finansieras av Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne sr

Blogg: Ungdomar skapade framtidens nyheter – gymnasie­studerande drog verkstäder för yngre

Under år 2023 utbildade vi 21 andra stadiets studerande till Signalspanare. Under utbildningen fick ungdomarna färdigheter att utföra Signalspanare-workshoppar åt grundskoleklasser (åk 7–9) på sin hemort.

Mer info

Heidi Enbacka

Projektchef, Framtidslabbet

heidi.enbacka@nuori.fi

040 131 9185