Mumin-bolagets verkställande direktör tror att utan språk tappar man kontakten med sina egna känslor

08.09.2021

Roleff Kråkstöm hittade böckerna i tonåren på grund av sin flickvän och gav sig in på förlagsbranschen på sin mammas uppmaning. Nu är Kråkström verkställande direktör för Moomin Characters och tror starkt på att språk och litteratur är bron till våra känslor.

Kärleken får människor att göra konstiga saker. För Roleff Kråkström betydde det att som 16-åring ta tag i läsningen. Gnistan tändes av flickvännens goda exempel.

“Jag var en idrottare och fram till dess hade jag inte läst någonting. Men jag ville imponera på min flickvän eftersom hon läste och skrev mycket.”

Intresset för läsning och skrivande fortgick och Kråkström har nu spenderat nästan hela sin karriär bland böcker. När flickvännen som tänt läsgnistan många år senare började vänta deras gemensamma barn, undrade Kråkströms mamma varför han ännu säljer fisk på torget. Mamman tipsade om att WSOY hade en plats som yngre försäljare och tvingade honom att söka platsen.

“Jag blev väldigt chockad över att jag fick platsen. Jag är till denna dag tacksam för att jag togs emot så bra. Det kändes som att jag hela mitt liv hade övat för det jobbet när jag läst så mycket.”

Sedan 20-årsåldern har Kråkström alltså på ett eller annat sätt hämtat böcker till människors vardag. En vardag som senare kommit att domineras av digital media. Kråkström oroar sig över hur vårt språk förfaller men skyller inte endast på digitaliseringen. Han berättar en anekdot om tiden då de första ljudböckerna i CD-format lanserades i Finland.

”Många, även författare, var upprörda över att ljudboken förstör för den tryckta boken. Främst för att lyssnandet är en annan sak än läsning och så är det ju. Vid den tiden var jag marknadsföringschef vid WSOY för just ljudböckerna och vi kan säga som så att telefonen ringde konstant”, säger Kråkström.

År 1996 fick Kråkström ett samtal av Irja Rane som precis vunnit Finlandiapriset. Han är fortfarande tacksam över insikten som samtalet gav upphov till.

”Rane sa att vi marknadsför ljudböckerna helt fel. Vi diskuterade ur historiskt perspektiv hur nytt det i Finland egentligen är att läsa för sig själv. Efter kriget hade endast rika familjer en bokhylla. Då läste man högt och upplevde böcker tillsammans eftersom det inte fanns andra alternativ. Rane poängterade att som bäst kan det att läsa en bok vara en så stark emotionell upplevelse att det är bäst att dela den med andra.”

Ljudboken kan med andra ord ha en synnerligen terapeutisk inverkan, genom att låta en lyssna på en annan människas röst och på så sätt erfara läsandet som en delad upplevelse. Kråkström anser fortfarande att läsande ideellt alltid ska vara en social upplevelse.

Jag var en idrottare och fram till dess hade jag inte läst någonting. Men jag ville imponera på min flickvän eftersom hon läste och skrev mycket.

Varför är han då orolig över att vårt språk förfaller? Enligt Kråkström beror det delvis på läsandets förminskning, men också på att vi skriver och läser snabbmeddelanden istället för hela meningar.

”När språket förfaller tappar vi kontakten med de egna känslorna. Och utan känslor finns ingen empati. Det blir omöjligt att föreställa sig sina egna eller en annan persons drömmar och att anta en annan persons perspektiv”, menar Kråkström.

Språkets förfall och försvagad känslomässig kontakt är inte en dystopi som blir sann över en natt. Det är något som utvecklas så småningom. Kråkström leder Moomin Characters som har många samarbeten med olika välgörenhetsorganisationer där man har märk samma sak: föreningar har till exempel svårare att samla medel från privatpersoner eftersom donationer inte längre ses som betydelsefulla. En orsak är, enligt Kråkström, att vi lider av emotionellt underskott.

För att avhjälpa detta startade Moomin Characters det internationella ABC-programmet som i Finland går under namnet från A till Ö med Mumin. Dess styrande idé är att vi för att kunna uttrycka oss själva först måste lära oss att skriva och läsa. Med programmet vill man väcka intresse och kärlek för läsandet och skrivandet.

Kråkström poängterar att programmet inte är ett projekt utan en mångårig satsning som utöver att öka läsglädjen också vill hjälpa välgörenhetsorganisationer. Utöver Barn- och ungdomsstiftelsen är även Unicef, Finlands Röda kors, Oxfam och Pen International med i programmet. Genom programmet stöder Moomin Characters Read Hour nu för tredje året i rad.

År 2021 sprider sig Read Hour ut i världen i samarbete med Moomin Characters. Mottagandet har speciellt i Storbritannien och Sverige varit ytterligen varmt och entusiastiskt.

“Känslor och gemenskap är något som förenar oss över landsgränser. Redan i Toves verk syntes dessa teman och för oss är det mycket naturligt att fortsätta arbetet med ABC-programmet. Jag tror att Read Hour kan vara den sociala läsupplevelsen som världen för tillfället saknar.”


Lue lisää

Thobias Thorwid: “Om jag inte hade vågat drömma hade jag inte kommit dit jag är idag” 
Dreams skolbesöken ökar framtidstron
Illustratören Linda Bondestam: ”Bilderböcker är bra sätt att behandla svåra teman”