Thobias Thorwid: “Om jag inte hade vågat drömma hade jag inte kommit dit jag är idag” 

24.05.2024

Thobias Thorwid är den nyaste Dreams ambassadören inom Barn- och ungdomsstiftelsen Dreams verksamhet, där Thobias får göra besök i skolor och inspirera ungdomarna till att våga drömma.

Thobias Thorwid har en lång bakgrund som programledare i radio & TV i Sverige. Nu som 32-åring har han lämnat Stockholm bakom sig för ett liv i Finland, där han vill uppnå sina drömmar inom sin nya passion, cheerleading. Idag underhåller han även den svenspråkiga publiken i Finland i Yles radio, TV och sociala medier.  

“Det känns så fint att få åka ut och möta dagens unga runtom i landet. Jag minns hur det kändes att vara på just den platsen i livet som de är nu. Drömmar är ofta det som gör att man orkar hålla ut innan man kommer dit man vill i livet. Drömmar är livsviktiga – slutar vi drömma slutar vi leva på riktigt, det är jag övertygad om. 

Jag önskar att jag hade fått mer uppmuntran som yngre från vuxna, lärare och förebilder om nödvändiga och viktiga livskunskaper. Jag hade en underbar lärare, Monica, som lärde mig hur man blir en självständig vuxen med alltifrån hur man betalar sina räkningar till hur man uppför sig på en arbetsintervju, med mycket mera. 

Eftersom min dröm var att underhålla på de största scenerna så var det inte många som trodde på mig. De tyckte att jag drömde ”för stort”. Då lärde jag mig vikten av att tro på mig själv. Egentligen är det ingen annan än du som kan stå i vägen för dig. 

Att flytta till Finland har varit bland det tuffaste jag någonsin gjort. Nytt språk, nytt folk, ny kultur. Att dessutom göra detta i vuxen ålder utan att känna någon, helt utan skyddsnät, har varit svårt. Det var flera nätter jag grät mig själv till sömns i min ensamhet. Men det har samtidigt varit det mest givande jag någonsin gjort. Min vinnarskalle vägrade låta mig ge upp. Ju fler motgångar jag lyckades ta mig igenom, desto mer skinn fick jag på näsan. Nu känner jag mig redo att tackla i princip vad som helst. Det viktiga är att inte ge upp för tidigt. Det som inte dödar, härdar. 

Ju fler gånger jag faktiskt kastar mig ut och vågar ta chanser, och dessutom lyckas, blir jag desto mer säker på en sak – väldigt sällan i livet får du möjligheter serverade till dig. Du måste nästan alltid aktivt kämpa för dem. Det är en av de viktigaste lärdomarna i mitt liv som jag gärna delar med mig av till alla som vill lyssna. 

Om jag hade kunnat få säga någonting till mitt yngre jag hade det varit att inte ha så bråttom. Allt är inte så allvarligt som det kanske verkar. Det bästa har inte hänt än, det är inte för sent. Det kommer fler chanser och nya möjligheter längre fram – ha tålamod! 

Jag inser nu att om jag inte hade vågat drömma hade jag inte kommit dit jag är idag, där jag verkligen trivs med den jag är och det jag gör. Så för mig har mitt mod att våga agera på mina drömmar varit avgörande för hur mitt liv har blivit. Jag har i slutändan alltid varit lojal mot mina mål.” 

Skribenten Thobias Thorwid föreläser som ambassadör i Dreams programmet. Dreams skolbesöken stöds av Pohjola Försäkring, Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne och Stiftelsen Tre Smeder.  

Bild: Flickorna Productions 


Lue lisää

Dreams skolbesöken ökar framtidstron
Mumin-bolagets verkställande direktör tror att utan språk tappar man kontakten med sina egna känslor
Illustratören Linda Bondestam: ”Bilderböcker är bra sätt att behandla svåra teman”