Influencern Leevi Lehtonen, 15, upptäckte sin passion för att uppträda redan som småtting

03.12.2020

Leevi Lehtonen gjorde som barn sina första uppträdanden på ålderdomshem, och har nu tiotusentals följare på sociala media. Genom dans och uppträdande får han uttrycka sig själv och göra precis det han älskar att göra.

Då Leevi Lehtonen var ett barn packade hans farfar in barnbarnet och dragspelet i sin bil för att turnera runt i ålderdomshem och uppträda. Farfar spelade, Lehtonen dansade och seniorerna njöt.  

Allt sedan barnsben har det varit spegelklart att Lehtonen, 15, älskar att uppträda. Utöver ålderdomshem har Lehtonen redan i barndomen uppträtt i olika tillställningar. Rörligheten for iväg med honom så fort han lärde sig gå.  

”Jag har sett videon på mig själv som fyraåring då jag står i soffan och svänger omkring i takt med barnprogrammets signaturmelodi. Dansen har alltså säkert funnits någonstans inom mig ända sedan jag var liten”, säger han. 

Leevi Lehtonen är hemma från Jämsä. Då ortens första dansskola öppnades när Lehtonen gick på första klass började han gå på danstimmar direkt. Stilen var då hiphop. Efter det har Lehtonen hållit på med bland annat showdans och commercial.  

Commercial är en dansstil vars rörelser liknar hur bakgrundsdansarna i musikvideon rör sig, med inflytande från exempelvis hiphop och vogue. Den är Lehtonens favoritstil och den som gjort honom känd. Han charmerade nämligen juryn och publiken med sin dans i TV-programmet Talent under våren 2020. 

Lehtonen kom med i Talens direktsändningar och klarade sig ända till finalen.  

”Det var mitt livs bästa upplevelse för att jag hade drömt om det så länge. Jag fick också vänner som jag fortfarande håller kontakt med. Och jag älskar alla möjliga TV-grejer. Ett av mina drömyrken vore att få göra något i TV, för jag älskar att uppträda.” 

Innan sitt eget deltagande i Talent hade Leevi Lehtonen i flera år sett på andra länders Talent-videon på YouTube. ”Då ansökan öppnades i Finland tog det 10 minuter tills jag hade skickat min ansökningsvideo.”

Arbete i sociala media 

Niondeklassaren Leevi Lehtonens vardag innehåller samma saker som vilken som helst ungdoms. På sin fritid hänger han med sina vänner, spenderar tid hemma med att se på serier eller spela in videon för TikTok. Visserligen har största delen av Lehtonens jämnåriga inte 73 000 TikTok-följare.  

På sitt TikTok-konto publicerar Lehtonen ofta humoristiska Leevis teststund -videon. På videon som är några tiotals sekunder långa provar Lehtonen på mångahanda besynnerliga produkter. Testen är grundliga. Produkten granskas såväl i smak som lukt och videorna avslutas med en bedömning och ett vitsord.  

På en video får en vegansk dryck med smak av persika och citron vitsordet ”ett halvt utav fem” av Lehtonen. Mochi-glassbollarna med mangosmak får däremot 5/5. Gör-det-själv -slimepaketet (eller som Lehtonen säger på videon: ”Make your own slime geléboll”) å sin sida gör Lehtonen frustrerad, eftersom tillverkningsprocessen har för många steg och resultatet är eländigt. Videon avslutas med Lehtonens upprörda utrop: ”Rekommenderar inte att köpa!” 

@leevirasmus

Leevin Testituokio part 16! 🤩 Testissä: Poopsie- Yllätys paketti! 😝 Heitä tykkäys, jos haluut lisää testituokio:ita! 💘 (tähän meni 12€ 👋🏻😊)

♬ original sound – leevirasmus

En del av Lehtonens produkttest är kommersiella samarbeten, det vill säga han får lön då han visar upp och marknadsför produkterna i sina kanaler på sociala media. Till exempel gör Lehtonen reklam för Bonbon-godisar genom att dansa Bonbon-dansen och uppmana sina följare att göra sina egna versioner därav, och på så sätt delta i en utlottning. Dylika samarbeten kombinerar det som Lehtonen gillar mest: dans och uppträdande. Att det går att tjäna pengar på det är en bonus.  

Vid femton års ålder är Lehtonen alltså en professionell influencer med en egen manager. 

”Före jag hade en manager gjorde jag allting själv, mina föräldrar kunde inte alls hjälpa. Det är trevligt att ha någon vid sin sida som förstår den kommersiella sidan och hjälper till. Såklart har mina föräldrar alltid stött och uppmuntrat mig, men på ett annat sätt.” 

Sociala media fungerar för många ungdomar idag som en språngbräda till ett yrke. Liksom Lehtonen är många influencers även lockade av traditionell media. Flera internetkända ansikten har under de senaste åren hoppat över till traditionell media. YouTubarna Sita Salminen respektive Maiju Voutilainen har publicerat böcker, Roni Back presenterar roliga hemvideon på TV och Veronica Verho agerar programledare i radio och i TV-programmet Posse. YouTubaren Miisa Rotola-Pukkila har däremot dansat till sig hela landets uppmärksamhet hösten 2020 i Tanssii tähtien kanssa -programmet.  

Gränsen mellan social och traditionell media blir hela tiden svårare att definiera. Nuförtiden hämtar till och med TV-kanalen Inez, som fick sin början i maj 2019, sitt innehåll från populära fenomen och stjärnor på sociala media. Leevi Lehtonen utförde sin prao hos Inez under hösten 2020.  

När han har gått ut sitt nionde år planerar han på att skaffa en examen i mediabranschen genom lärlingsutbildning. Detta trots att Lehtonen, som redan färdigt är känd på sociala media, tidvis känner en stark lockelse att direkt efter grundskolan ägna sig helt åt influencerarbetet.  

”Vid ett skede tänkte jag att jag efter nionde klass inte orkar gå i skolan längre, utan bara skulle göra innehåll för social media. Då fick jag höra kommentarer, till exempel av mina föräldrar, om att det inte är värst vettigt. Jag förstår det nu och har beslutat att jag vill ha en examen också efter grundskolan”, berättar Lehtonen. 

Målmedvetet mot drömmarna 

Lehtonen anser sig vara lyckligt lottad, som har hittat sin passion redan som liten. Han vill uppmuntra också andra ungdomar. 

”Om någonting känns som din grej så ska du bara börja göra det. Om någon säger att du inte kan göra dittan eller dattan eller sträva efter något yrke ska du inte tro på dem. Däremot ska man tro på det som ens hjärta vill, det man gillar, det som känns rätt för en själv.” 

Leevi Lehtonen misstänker att de som lämnar elaka anonyma kommentarer på internet i själva verket är avundsjuka på honom. ”Trots allt finns det ännu mycket färre dansande pojkar än flickor i Finland”.

Till skillnad från de flesta av hans jämnåriga tjänar Lehtonen redan på det som han älskar att göra. Dessutom tjänar han inte endast i egenskap av influencer utan också som danslärare. Tre gånger i veckan drar han danstimmar i hiphop på dansskolan i Jämsä. Det blev han ombedd att göra av sin egen danslärare.  

”Visst är jag själv också ung, men mina elever är ännu yngre. De yngsta är nio år gamla. De förhåller sig mycket positivt till mig, trots att jag inte är vuxen. Särskilt efter Talent känns det ibland som att de ser på mig som någon slags gud”, skrattar Lehtonen.  

Lehtonen har redan vant sig vid att bli igenkänd. Före Talent blev han igenkänd främst av ungdomar och barn som följde sociala media, men efter programmet är det också äldre människor som gör det. 

Från det han säger går det tydligt att den målmedvetna Lehtonen alltid har vetat vad han vill. Han förstår också sina drömmars realiteter. Vill man uppträda hamnar man av nödvändighet också att vara synlig. Synligheten kan å sin sida hämta med sig också negativ uppmärksamhet.  

”Jag tycker det är roligt att människor känner igen mig. Frånsett några elaka anonyma kommentarer på internet har synligheten ännu inte fört med sig något negativt till mig.” 

En av Lehtonens långvariga drömmar gick i uppfyllelse ett år sedan då han via inträdesprov fick en plats på hiphopgruppen på Jyväskyläs dansakademi, som tävlar på landsmästerskapsnivå. Drömmen hämmades inte av att Lehtonen blir tvungen att pendla ensam med tåg till Jyväskylä, eller av att han inte kände någon i Jyväskylä från förut.  

”Jag kan uttrycka mig själv allra bäst genom dans. Uppträdande och att lära sig nya koreografier är det mest givande för mig”, berättar Lehtonen. 

”Jag ville utveckla mig mera i hiphop och i Jämsä fanns det inte lämplig grupp för det. Jag sa till mig själv att om jag på allvar vill utveckla mig och dans är mig grej, så är det dags att du söker dig till Jyväskylä. Det kändes verkligen fint att de såg min potential och tog mig med i gruppen”, säger Lehtonen. 

Leevi Lehtonen uttrycker sig själv genom dans 

Varför är det viktigt för ungdomar att få uttrycka sig själva, sakkunnige Anna Jussilainen?

”Möjligheten att uttrycka sig själv är en av grundpelarna för ett betydelsefullt liv. Konsten kan fungera som ett självförverkligandets verktyg, eftersom den tillåter en att utforska och uttrycka sina egna känslor, tankar och upplevelser till andra på ett helhetligt sätt och bli sedd som sin egen individ. Därtill är modet att uttrycka sig själv och sina åsikter en viktig förmåga i livet mer allmänt och för var och ens välmående. 

Att idka konst som är betydelsefullt för en själv kan stöda ens fysiska, psykiska och sociala välmående. Speciellt i dansen är dessa tre aspekter tätt sammanflätade. Den egna rörligheten förstärker uppfattningen om en själv som handlingskraftig, samt förbättrar förmågor i växelverkan och utökar socialt kapital.  

Hur syns självförverkligande i Barn- och ungdomsstiftelsens verksamhet? 

”Självförverkligande är ett centralt element Barn- och ungdomsstiftelsens många konstmetodologiska verksamheter, som till exempel HuumaSanoita parempi maailma och Taidot elämään. Dessa projekt låter ungdomar prova på att uttrycka sig genom olika konstformer, som cirkuskonst, dans, film, musik och teater. Ungdomarnas röst och perspektiv hörs i de låtar, uppträdanden och videon de framställer. Det är viktigt att skapa en trygg miljö för dem att uttrycka sig själva, där vi stöder och uppmuntrar dem. Då man litar på handledarens och gruppens stöd vågar man prova på nya saker, misslyckas och lyckas tillsammans!”

Anna Jussilainen, sakkunnig


Lue lisää

Thobias Thorwid: “Om jag inte hade vågat drömma hade jag inte kommit dit jag är idag” 
Dreams skolbesöken ökar framtidstron
Mumin-bolagets verkställande direktör tror att utan språk tappar man kontakten med sina egna känslor