Från mobbad till rollmodell – Mike Lanki, 26, arbetar med något som många dömer och få förstår

30.11.2020

Mike Lanki är en av Finlands första professionella streamare. Före han gav sig in på streaming hann han arbeta som kock, närvårdare, löpa på FM-nivå och ta en sväng via Idols. Dylik synlighet har också sina skuggsidor. Lanki får stå ut med rasism dagligen.

På skärmen yrar en parkeringsvakt vid namnet Ray Takavaara, iklädd ärmlös skjorta, gula glasögon, jeans och skarf. Ray hälsar på förbipasserande med ett lättsamt ”Moikku”, och hinner inom några minuter besöka sjukhuset, bevittna en bilolycka, nästan köra en krock själv samt bötfälla en felparkerad bil. I chatten uttrycks förundran över varför Ray har valt familjebilen Passat som sitt fordon.

I skärmens nedre vänstra hörn syns Mike Lanki, 26, som med headset på huvudet sitter och pladdrar medan han spelar med figuren han skapat. Glatt välkomnar han var och en som ansluter sig i chatten och svarar på interna skämt. Vi befinner oss på Twitch, världens största plattform för livesändning, eller streaming. Twitch har månatligen fler åskådare än Netflix. Bara under januari-mars år 2020 åskådades Twitch-streams sammanlagt över 3 miljarder timmar. Det var streamingtjänstens nya rekord.

Streaming är besläktat med e-sports. ”Skillnaden är den att en streamer framförallt är en underhållare, medan e-sportare strävar efter att vara bäst på vad de spelar”, berättar Mike Lanki.

Sedan kraschar servern mitt i spelet och Lanki reser sig för att byta byxor utanför bilden. Titta inte, kommenderar han och lämnar bakom sig en tom gamingstol i skärmens nedre vänstra hörn. På avstånd börjar det höras att han sjunger. I chatten anmärker signaturen @4ttt3 att Lanki borde söka sig till Idols. Lanki återvänder till rutan och svarar:

”Jag har redan varit i Idols, och dit vill jag inte igen.” Servern är fortfarande nere och spelet därför uppstannat, så Lanki fördriver tiden med att visa sina tittare videoklipp på sig själv i Idols-finalen. 

Pionjär för ett nytt slags arbete

För Lanki har streaming redan varit hans jobb i flera år. En arbetsdag kan vara från allt mellan tre till 13 timmar. Lanki streamar sitt spelande minst fem dagar i veckan. Arbetets förtjänstlogik lyder som följer:

Streamare har samarbetspartners som går att jämföra med sponsorer inom idrott eller kollaborationer i sociala media. Inkomster förtjänas också från reklam som streamaren visar i sin sändning.

Utöver samarbeten och reklaminkomster kan streamare göra vinst på vissa av Twitch-tjänstens egenskaper. Subscribers, alltså Lankis följare, betalar en månadsavgift för att få följa hans kanal.

Streamare kan få donationer av tittare som vill stöda streamen. Donationerna kan även utgöras av bits, Twitch egen valuta som går att köpa med pengar.

”Nuförtiden kunde jag försörja mig helt och hållet på streaming. Tidvis extraknäcker jag dock som bartender eftersom jag bara sitter ensam hemma när jag streamar. Att jobba på bar balanserar ut det och hindrar mig från att bli alltför enstörig”, säger Lanki.

Spelet där Ray Takavaara ränner omkring är ett av världens mest populära spel, Grand Theft Auto. Det hör till Lankis favoriter.

”På senare tid har jag särskilt streamat rollspel, för att det fascinerar mig att jag kan vara vad som helst som jag i normala livet inte kan. Jag skapar en karaktär och utformar en roll åt den. Jag kan själv avgöra vad karaktären gör och på så sätt leva virtuellt genom den. Då det finns mycket färgstarka personligheter i spelet leder det till verkligt roande situationer.”

Mike Lanki, eller Nurmio, är det av Havu Gaming Stream -teamet. Före han anslöt sig till Havu hade han hunnit streama för sig själv i tre år. 

Att få sin reklam visad i en populär streamares sändning kan vara som en lottovinst för annonsören. Lankis åskådarsiffror uppgår till tusentalen och sammanlagt har hans sändningar blivit sedda över en miljon gånger. Twitch engagerar sina besökare på ett helt annat sätt än andra liknande kanaler. Enligt Twitch spenderar en aktiv användare 95 minuter i dagen på att se på streams. Jämförelsevis är den motsvarande siffran på Youtube ca 40 minuter. 

Ändå är Twitch, e-sports och streaming fortfarande rätt okända fenomen för allmänheten. Samtidigt som de allra populäraste streamarna och e-sportarna behöver livvakter för att värja sig för förivrade fans när de går ut, ser den stora publiken fördömande på dem som försörjer sig på att spela datorspel. 

”Äldre människor undrar ofta hur någon orkar titta på streams. Är det sen tråkigare än Salatut elämät, det vet jag inte. Att titta på streaming är egentligen ungefär som att se på TV, med den skillnaden att man kan kommunicera med sin publik i chatten”, säger Lanki.

Den egna online-gemenskapen bistår då kommentarerna övergår i rasism 

Gemenskap är en av de viktigaste orsakerna till att Lanki håller på med streaming. Streamare siktar alltid på att kultivera en så stor gemenskap, eller community, som möjligt. Mike Lanki, alltså Nurmion, har för tillfället 27 000 följare på Twitch.

”Man kunde säga att mitt community är som en egen liten familj för mig. Många kommer och berättar för mig om sin livssituation, och det känner jag mig verkligen rörd över. Jag skriver alltid svar till alla.”

Lankis gemenskap står också till tjänst då chatten drabbas av osakliga kommentarer. Oftast angriper kommentarerna Lankis utseende. Osakliga kommentarer och mobbning har följt med honom ända sedan barndomen. 

”Tillsammans med gemenskapen gråter och skrattar vi och avfärdar mobbarna. I praktiken får jag minst en rasistisk kommentar i dagen. Jag är numera så van vid det att det knappt känns någonstans. Jag har konstaterat att det bästa sättet att förhålla sig till förolämpningarna är att låta dem gå in genom ena örat och ut genom det andra. Jag har velat vända om upplevelsen till något positivt. Jag skulle antagligen vara en mindre stark människa utan mobbarna.”

Lankis förmår sig ofta att inleda en dialog med mobbarna. Han utmanar och ifrågasätter mobbarens argument, varpå mobbaren ofta tystnar och drar sig ur. Lanki kan ”banna” besökare, det vill säga förhindra vissa användare från att delta i chatten, vilket han ofta gör som avslutning på diskussionen.  

”Då blir mobbaren och reflekterar över sitt beteende. Verkligt många har efteråt närmat sig mig privat för att be om ursäkt. Det känns bra och jag vill tänka att mobbaren i fortsättningen inte beter sig på samma sätt gentemot andra.” 

Var och en är bra på någonting

Lanki berättar att han själv vill fungera som rollmodell och föregå med gott exempel, å ena sidan för dem som får utstå mobbning, å andra sidan för dem som håller på med nya slags arbeten. Han tror att var och en är bra på någonting, även om de egna styrkorna ännu är okända. Före sin streamingkarriär hann Lanki bland annat jobba som kock och närvårdare samt löpa på FM-nivå. Och ta en sväng via Idols, dessutom. 

”Var och en är bra på någonting, och om man är bra på många saker lönar det sig att satsa på det man tycker mest om. Själv gjorde jag i tiderna ett misstag när jag blev tvungen att välja mellan fotboll och löpning. Jag älskar fotboll och är i grund och botten en lagspelare. Ändå tänkte jag då att det var förnuftigare att välja löpning. Jag har ångrat det senare.”

Den lovande löparkarriären stupade till slut som följd av fysiska skador. Det grämer sig Lanki dock inte över, för nu gör han det han älskar. Arbetssuget kan också vara skadligt och det har Lanki fått erfara. Han har en gång ådragit sig en burnout genom streaming, och tar nu noga hand om sitt välmående. 

”Om man gör något med passion måste man också göra det med måtta. Själv klarade jag mig ur utbrändheten med en relativt kort vilopaus, som tur,” berättar han. 

Lanki inflikar att om man ännu inte har hittat sin egen grej lönar det sig att söka och prova sig fram i lugn och ro. Om man provar och byter med fart hinner man aldrig känna efter hur mycket man gillar något. 

”Jag sökte mig heller inte målmedvetet till streamandet, det bara hände sig. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att det skulle gå att försörja sig på streaming och att jag skulle höra till yrkets föregångare i Finland. Men så blev det i alla fall.” 

Mike Lanki sysselsätter sig med ett yrke som bara några år sedan ännu inte fanns 

Vad menas med omvälvningar i arbetslivet, sakkunnige Sara Peltola? 

”Världen förändras snabbare än någonsin. Detta medför att många yrkesbenämningar som vi inte kunde ha föreställt oss för tio år sedan snabbt blir helt vardagliga. 

Omvälvningarna i arbetslivet är relaterade till många av de megatrender som omvandlar vår värld som bäst. Miljökriser, framskridande digitalisering, urbanisering och befolkningens åldrande är bara några av de globala förändringsfenomen som rubbar våra liv och arbeten. Då vi talar om omvälvningar i arbetslivet blir vi lätt fixerade vid frågan om vilka arbeten som försvinner och hur snabbt. Ändå är dagens lönearbete historiskt sett ett rätt ungt koncept. En mer intressant fråga skulle vara hurdana problem vi människor i framtiden behöver lösa, hur och tillsammans med vem.  

Exempelvis kan Mikes arbete som streamare anses vara förknippat med upplevd ensamhet och behovet av att tillhöra en gemenskap. Det här är ju vad allt arbete i grund och botten handlar om: att lösa gemensamma problem. I det anseendet kommer arbetet aldrig att försvinna, även om arbetsuppgifterna och de påkallade förmågorna kan skifta snabbt, som demonstrerat av coronaårets digitaliseringssprång.” 

Hur syns omvälvningarna i arbetslivet i Barn- och ungdomsstiftelsens verksamhet? 

”I bästa fall bidrar arbete livsnjutning samt tillfällen att utnyttja sina egna styrkor, lära sig nytt och anknyta sig till en gemenskap. Naturligtvis är en rättvis lön i utbyte mot ens arbete också mycket viktig, särskilt för ungdomar som närmar sig självständighet. Vi på Barn- och ungdomsstiftelsen arbetar för att allt fler ungdomar ska få positiva upplevelser i arbetslivet och kunna se det som en engagerande plats där de kan växa i takt med omvälvningarna. Vi utbildar även vuxna som arbetar med ungdomar, som lärare och studiehandledare, om arbetslivets omvälvningar och dess medföljande möjligheter.  

Omvälvningarna i arbetslivet behandlas bland annat inom Tulevaisuuskoulu-verksamheten.”


Lue lisää

Thobias Thorwid: “Om jag inte hade vågat drömma hade jag inte kommit dit jag är idag” 
Dreams skolbesöken ökar framtidstron
Mumin-bolagets verkställande direktör tror att utan språk tappar man kontakten med sina egna känslor