Christoffer Strandberg: Jag lever min dröm

17.10.2017

Skådespelaren Christoffer Strandberg besöker skolor som Barn- och ungdomsstiftelsens dreamster.

Jag lever min dröm idag. Eller jag lever den dröm som Christoffer 14 år hade: att bli skådespelare. Jag har fått stå på många teaterscener i Finland och Sverige, jag har fått göra film och TV, imiterat Tarja Halonen inför Tarja Halonen, jobbat med skådespelare som tidigare varit idoler och jag har fått känna att jag har lyckats och uppskattats. Om Christoffer som gick i högstadiet hade fått höra att detta skulle vara hans vardag om 10 år hade han aldrig trott det.

Jag svarade genast ”ja!” när Barn- och Ungdomsstiftelsen frågade om jag kunde tänka mig att delta i Dreams-projektet och att åka ut till högstadier och berätta om att tro på och nå sin egen dröm. Genom mitt jobb på Yle X3M har jag kommit i kontakt med unga i hela Svenskfinland och jag har fått upp ögonen för vilken otrolig styrka och potential det finns i morgondagens vuxna. Men det är vi som är vuxna idag som har ett ansvar att stöda och visa för de unga att de har all orsak att tro på sig själva, att de är värdefulla och att drömmar är möjliga att uppnå. Det där med att livet också är hårt och svårt, det får man lära sig i alla fall. Att gå i högstadiet är tillräckligt jobbigt, tyckte åtminstone jag, så där behövs uppmuntran och inte en predikan om ”livets hårda realiteter”.

När jag sedan satt och planerade min presentation ställdes jag plötsligt öga mot öga med Christoffer 14 och jag upptäckte vilka beslut och vändpunkter som faktiskt varit avgörande på vägen till att bli skådespelare. För det har varit min stora dröm sedan tidiga tonår. Och jag mindes hur jag tänkte att det nog är omöjligt att nå min dröm, men att jag samtidigt hade en stark tro på mig själv. Den tron vann till sist över tvivlen och jag jagade aktivt min dröm. När jag kom in på Teaterhögskolan efter studenten tog drömmen fart på allvar, men resan hade börjat redan långt innan och det är det jag berättar om i min Dreams-presentation.

Någon drömmer om att bli rik och känd, en annan drömmer om att våga vara sig själv. Alla har inte en dröm och det behöver man inte ha. Man skall inte behöva känna sig pressad att ha en massa stora mål i livet, särskilt inte i högstadiet. Min dröm med Dreams är att alla högstadieunga ända skall känna att om det har en dröm så är den fullkomligt möjlig att nå. När eleverna i skolorna kommer och pratar med mig efter en presentation eller skriver mig privata meddelanden på sociala medier är det oftast det där med att våga tro på sig själva som de tar upp. ”Hur skulle jag nu någonsin kunna bli något?”, ”jag är så annorlunda, folk tycker jag är konstig”, ”alla andra är mycket bättre”, kan de skriva. Så kan vi inte ha det. För jag vet tack vare min egna resa att det fullkomligt möjligt att bli det man vill bli, trots att man är annorlunda och tror att alla andra är mycket bättre.

Drömmar kräver en tro på sig själv, arbete, lite tur och stöd av andra för att någon gång till och med bli din vardag. Kom också ihåg att vara den som stöder andra i deras drömmar. Det kan vara avgörande.

Författaren är skådespelaren Christoffer Strandberg.


Lue lisää

Thobias Thorwid: “Om jag inte hade vågat drömma hade jag inte kommit dit jag är idag” 
Dreams skolbesöken ökar framtidstron
Mumin-bolagets verkställande direktör tror att utan språk tappar man kontakten med sina egna känslor