Read Hour

Läsglädje.
Read Hour

Read Hour var en kampanj för att främja läsglädje som koordinerades av Barn- och ungdomsstiftelsen. Kampanjen ordnades åren 2019–2023. Read Hour firades i samband med FN:n internationella läskunnighetsdag. Idén med Read Hour var att stanna upp och läsa en timme den 8 september. 

Kampanjen gjordes tillsammans och den hördes och syntes i gatubilden, media och sociala medier. Hundratals daghem, skolor, bibliotel och organisationer var med också utomlands. Tack till alla som var med under årens gång! 

Read Hour -materialen finns tillgängliga på denna sida. De kan användas i allmännyttig verksamhet som främjar läsglädje, till exempel i samband med skollektioner. 

Licens: CC BY-NC 4.0 

Material för 3–6-åriga barn och småbarns­pedagogiken 

Kom med på språkäventyr tillsammans med ormen Mask som väser på finska, katten Touho som jamar på svenska, hunden Sylvi som nosar sig fram på nordsamiska, fåret Loppan som bräker på skoltsamiska och ponnyn Moona som gnäggar på enaresamiska. 

Läs berättelsen 

Ladda ner lärarhandledning

Skriv ut diplom för barn som deltagit

Skriv ut bilder på djuren

Fortsätt med språkäventyret genom att titta på en animation. Längd: 4 minuter och 15 sekunder.

Material för 13–16-åringar och högstadie­undervisning

Läsning är som bäst när det blir en delad upplevelse! Unga har gjort lästipsvideor där man presenterar en hel del olika slags böcker att läsa. Titta på videorna på spellistan intill, välj en bok som intreserar och åk till biblioteket. Videorna kan man titta på ensam, tillsammans med någon eller med hela klassen under en lektion.

Om spellistan inte syns kan du öppna den i nytt fönster på Youtube här.

Spellistan innehåller Read Hour -kampanjvideon och åtta lästipsvider gjorda av unga. I videons inställningar kan du välja textning på finska eller svenska. 

Lästipsens totala längd: ungefär 8 minuter.

Planera en lektion kring lästipsen med hjälp av lärarhandledningen.

Titta på Read Hour Live -inbandingarna

Read Hour Live var ett program som inspirerade till läsning genom att dela lästips, intervjuer med gäster, texter gjorda av unga och en dykning i bibliotekens värld.

Read Hour Live 2022

Read Hour Live 2021

I videoinställningarna på Youtube kan du välja textning på finska eller svenska. Du kan hoppa mellan programinnehållen genom tidstämplarna i beskrivningen.

Mer information

Heidi Enbacka

heidi.enbacka@nuori.fi

040 131 9185

Vill du följa med hur Read Hour firas i andra länder?

Läs mer på koordinerande organisationers nätsidor. 

Läsrörelsen i Sverige

Föreningen !Les  i Norge

Soome instituut i Estland

Centralbibliotekerne i Danmark