Read Hour innostaa lukemaan 8.9. – tänä syksynä kampanja on rauhan ja ystävyyden asialla

25.08.2022

Lasten ja nuorten säätiön järjestämä kaikkien yhteinen Read Hour -lukutunti juhlii lukemista YK:n lukutaitopäivänä 8.9. kello 19–20. Tämän vuoden kampanjassa kirjailija Lotta-Sofia Saahko ja psykoterapeutti Ville Merinen kannustavat lukemaan tai kuuntelemaan teoksia, joista välittyy rauhan ja ystävyyden sanoma. Jo viime vuonna valtavan suosion saavuttanut suora Read Hour Live -lähetys nostattaa yläkoululaisten lukuintoa 8.9. kello 10.

Tänä syksynä neljättä kertaa järjestettävän Read Hourin tarkoitus on innostaa lukemaan ja luoda lukumyönteisempää kulttuuria. Suomesta lähtöisin olevaa Read Houria vietetään tänä syksynä Suomen lisäksi myös Isossa-Britanniassa, Ruotsissa, Norjassa ja Virossa. Lasten ja nuorten säätiön luoman kampanjan tavoitteena on kannustaa erityisesti lapsia ja nuoria tutustumaan tarinoiden ja tekstien maailmaan.   

Tänä syksynä lukemisella lisätään rauhaa ja ystävyyttä  

Read Hour kannustaa tänä syksynä tarttumaan teoksiin, joista välittyy rauhan ja ystävyyden sanoma. Lasten ja nuorten säätiön kesällä julkaiseman selvityksen mukaan sota on noussut nuorten suurimmaksi huolenaiheeksi, minkä vuoksi rauha ja ystävyys -teeman nostaminen Read Hourin yhteydessä koettiin tärkeäksi. Lukemisen avulla on mahdollista käsitellä myös vaikeita aiheita ja rakentaa ihmisten välistä ymmärrystä.   
  
Kampanjassa rauhan ja ystävyyden sanomaa eteenpäin viemässä ovat kirjailija, Lotta ja pappa -parivaljakosta tunnetuksi tullut Lotta-Sofia Saahko ja somessa nuorten parissa suosiota videoillaan sekä live-lähetyksillään niittänyt @terapeuttiville eli psykoterapeutti Ville Merinen.  
  
”Lukemisella on ihmisen mieleen monia myönteisiä vaikutuksia. Lukeminen antaa mielikuvitukselle tilaa työskennellä, lievittää ahdistusta, luo mahdollisuuksia samaistua muihin ja kehittää näin empatiakykyä. Parhaimmillaan kirjojen kautta pystyy myös käsittelemään itselle vaikeita tunteita. Itse ajattelen, että siinä missä some yleensä kiihdyttää ajatuksia ja tunteita, kirjat voivat rauhoittaa. Toivoisin, että jokaista lasta ja nuorta kannustettaisiin myös kotona lukemaan”, Merinen kommentoi.  
  
Lotta-Sofia Saahko on innolla mukana kampanjassa, sillä kokee aiheen myös henkilökohtaisesti hyvin tärkeäksi.   
  
”Kirjat ja lukeminen ovat tarjonneet minulle mielenrauhaa ja turvapaikan. Uskon, että kirjoilla on tärkeä tehtävä siinä, että ne auttavat meitä ymmärtämään toisiamme paremmin. Toivon, että esimerkiksi Omenarannasta uuteen kotiin -lastenkirjaan kokoamani pappani lapsuusmuistot evakkoajasta auttavat käsittelemään sotaa lasten kanssa ja lieventämään pelkoja”, Saahko kertoo.    

Read Houria vietetään ympäri Suomen – Read Hour Live -lähetys kutsuu yläkoulut mukaan nostattamaan lukuintoa  

Nuorten tekemä ja yläkouluille suunnattu suora Read Hour Live -lähetys kannustaa yläkoululaisia kirjojen pariin. Nyt toista kertaa Youtuben kautta lähetettävässä suorassa lähetyksessä jaetaan muun muassa lukuvinkkejä Krista Kososen kanssa, nähdään Biolasten energinen musiikkiesitys, seikkaillaan kirjastossa, etsitään muumeja teatterin kulisseista sekä keskustellaan omien biisien tekemisestä. Viime vuonna Read Hour Live -lähetystä seurasi yli 35 000 nuorta opettajineen ja tänä vuonna tähtäimessä on tavoittaa yhä useampi yläkoululainen. Myös päiväkoteja ja alakouluja kutsutaan mukaan viettämään Read Houria juuri julkaistun pedagogisen materiaalin avulla.   
  
Read Houria vietetään myös ympäri Suomen kirjastoissa, joissa järjestetään erilaisia lukutempauksia ja yhteisiä lukuhetkiä. Osallistua voi myös työpaikoilla, joita Read Hour haastaa osallistumaan vaikka kahvitaukojen merkeissä. Read Houriin voi törmätä myös suositussa mobiiliviestintäsovellus Jodelissa, joka kannustaa käyttäjiään lukemaan ja keskustelemaan kirjallisuudesta.

Read Hourin pääyhteistyökumppaneina lukuintoa nostattamassa ovat tänä vuonna Moomin Characters, Storytel ja WSOY.   


Lue lisää

Nuorten Visionäärien taidenäyttely kutsuu katsojansa empatian kulmille 
Sukupuoli vaikuttaa yläkoululaisten unelmiin – selvitys nuorten unelmista
TET.fi tekee tulevaisuuden työelämää – selvityksen mukaan tietotyöpaikoilla kaivataan tukea työelämään tutustumisen järjestämiseen