”Missään ei puhuta siitä, että korkeakouluopiskelijoiden uupumus on ihan hälyttävällä tasolla”

19.02.2021

Keskustelusovellus Jodelissa chattailevat korkeakouluopiskelijat kokevat, että ovat olleet koronarajoitusten väliinputoajia. Toisen asteen oppilaitokset siirtyvät pääkaupunkiseudulla maaliskuun alusta osittaiseen lähiopetukseen. Sitä toivoisivat myös alueen korkeakouluopiskelijat. Jatkuva koronatilanne on aiheuttanut niin vahvaa näköalattomuutta, että monen voimavarat ovat jo loppuneet.

Helmikuun puolivälissä Helsingin Jodelissa trendasi, eli sai paljon suosiota, keskusteluketju, jonka aloitusviesti kuului näin:

”Missään ei edes puhuta siitä että korkeakouluopiskelijoiden uupumus on ihan hälyttävällä tasolla ja nyt on menty vuosi ilman hetkeäkään lähiopetusta, mikä on kolmasosa esimerkiksi kandin tutkinnosta. Tiedän että monille ihan viimeinen tikki oli se kun kirjastot meni kiinni. Se piti monet edes jotenkin kiinni opinnoissa, mutta nyt mahdollisuutta pitää mitään kosketusta arkeen on ihan todella vähän. Oppilaitosten kirjastojen aukeaminen pitäisi olla jo esityslistalla.”

Jodel on erityisesti nuorten suosima sosiaalisen median kanava, jossa voi keskustella anonyymina. Sen erikoisuus on, että keskustelijat näkevät vain keskusteluja, jotka on käyty noin 10 kilometrin säteellä heidän omasta olinpaikastaan. Lisäksi keskusteluja voi seurata sen kaupungin alueella, jonka on asettanut kotikaupungikseen. Siksi alustalla viriää usein keskustelua hyvin paikallisista asioista.

Keskustelun aloitus keräsi nopeasti myötäileviä kommentteja. Keräsimme tähän osan opiskelijoiden kommenteista. Niiden valossa korkeakouluopiskelijoiden uupumus alkaa todella olla hälyttävällä tasolla. Koko keskustelun voi lukea Jodelista.

”Mä en saa mitään otetta päivistä. Herään millon sattuu, jos ei ole zoom-luentoa ja opiskelen sen 5min kunnes sit ei vaan enää kykene.”

”Mä oon myös ollut aivan paskana. Välillä en oo päässyt ylös sängystä koko päivänä tai oon itkenyt posket verille ja oon ollut niin saamanton että valmistun kandiksi vuoden myöhässä.”

”Siis tää mua pelottaa. Oon tällä hetkellä mun toisella välivuodella ja viime vuonna näihin aikoihin koin valaistuksen siitä, että mille alalle haluan opiskelemaan. Tällä hetkellä oon sitä mieltä, etten halua kouluun niin kauan kun etäopetus jatkuu tällä tavalla. Mulla oli jo lukiossa jaksamisen kanssa vaikeeta ja en varmaan oikeesti selviäis jos en tapais mun opiskelukavereita. Ne oli varmaan ainoo joka veti mut lukion läpi kun oli rankkaa.”

”Ja siis lukiot ja peruskoulut on saanut olla aika paljon kumminkin auki tässä vuoden sisällä, osa toki etänä, niin harmittaa vietävästi ettei omalla alalla edes alle 10 hengen pienryhmäopetukset ole toteutuneet lähiopetuksena 😔”

”Jep, tuntuu että meidät on unohdettu. Vaikka parhaimmillaan ikäeroa esim lukiolaisiin on 1 vuosi. Opinnot useilla haastavampia eli uupuminen ainakin yhtä helppoa.”

”Pääsispä edes sinne kirjastoon, kun luullaan että me halutaan vaan bileisiin.”

”On sekin nyt vähän kyseenalaista, että baarit voi olla auki, mutta kirjastot ei. Kirjastossa voi olla maski päässä ja siellä ei puhutakaan juuri mitään.”

”jep siis just yks töissä käyvä kaveri sano ettei tunne minkäälaista yksinäisyyttä eikä hirveesti ees muutosta elämässä, niin varmaan opiskelijat yleisesti on yks suurimmista ryhmistä kehen nää rajotukset iskee”

”Ja sekin, että ne henkilöt jotka näistä rajotuksista päättää, saa silti itse käydä töissä ainakin välillä, ja nähdä ihmisiä, mutta esimerkiksi minä, tän vuoden fuksi, en vieläkään tunne täältä juuri ketään, ja harvoin edes puhun ihmisille:(”

”mun näkökulmasta korona on tässä vaiheessa paljon pienempi paha kun se, mitä tää eristäytyminen tekee ihmisille.”

”Oon myös psykologiopiskelija, mutta en tiedä onko musta lähitulevaisuudessa hoitamaan teitä, kun oon itekin ihan loppu ja luovuttanut kaiken suhteen.”

”Kiitos tästä langasta. Oon miettinyt, että miten kaikki muut jaksaa ja pärjää kun itsellä tuntuu pää hajoavan.”

“Näköjään muutkaan eivät jaksa. Vertaistuki ja yhteisöllisyys pyöreä 0 tällä hetkellä. Olo on ollut niin unohdettu. 😞”

”Ei kauheesti motivaatiota pakottaa itteensä valmistumaan, jos ei mitään töitä näkyvissä 🙁 jos en saa edes kesätöitä, miten voin saada mitään kokoaikaista?”

”Mulla täysin sama tilanne. Työpaikkoja ei juurikaan oo tarjolla ja gradun tekeminen tuntuu tosi vaikealta. Valmistuminen ahdistaa, kun tuntuu, että tulevaisuutta ei oo. Pelottaa valmistua työttömäksi”

”Muutin tänne syksyllä landelta opiskelemaan. En tunne ketään, asun yksiössä, mitään lähiopetusta/tapahtumia ei lokakuun jälkeen ole ollut, kurssien työmäärä on aivan kohtuuton (syksyllä tein jopa 10h päiviä) koska kaikki pitää tehdä itse”

”tsemppiä❤️ kuulostaa tosi tutulta, mä muutin 1,5v sit landelta enkä kerenny kun puol vuotta olla koulussa niin ei jäänyt siinä ajassa vielä ystäviä joten yksinäistä täälläkin…”

”En tiedä mitä on opiskelijaelämä. En tiedä millaisia luentojen kuuluisi olla. En oo sopeutunut uuteen kaupunkiin. Mut sen tiedän, et youtubehoitaja musta taitaa tulla. Terveisin, sairaanhoitajaopiskelija”

”2. vuoden kandiopiskelijan raportti: Fuksivuonna paljon kavereita, yhdistystoimintaa, projekteja, opintopisteitä hyvällä keskiarvolla ja nyt ihmisraunio istuen kotona, itkien, yrittäen saada edes puolet viime vuoden opintopistemäärästä kasaan ilman pään totaalista hajoamista. Olen tutor ja pyrin näyttämään ”vahvaa” naamaa fukseille mutta mä en vaan yksinkertaisesti kestä tätä.”

”Toi kirjastojen ja muiden koulun opiskelutilojen hallittu avaaminen vaikka rajatulla kapasiteetilla olisi hyvä ensimmäinen askel.”

”Ja varmaan YTHS:lle [Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö] pitäisi antaa lisää resursseja tällaisen hoitamiseen. Tämähän on pienemmässä mittakaavassa jo aiemmin alkanut trendi, että opiskelijat ovat uupuneita.”

”Myös Unisportin sulkeminen aiheuttaa lisäuupumusta yliopisto-opiskelijoille kun ei pääse sinne urheilemaan. Mä en oo kunnolla urheillu puoleen vuoteen 😃 En yksinkertasesti raaski ostaa salijäsenyyttä minnekkään muualle.”

”Kuntavaalit lähestyy, joten jokainen vois ainakin miettiä ketä ja mitä todella haluaa äänestää. Mun mielestä esimerkiksi mielenterveysasiat ja opetuksen taso on äärettömän tärkeitä asioita, joihin haluan muutosta ja parannusta.”

”Niin totta. Meidän pitäis jotenki saada tuotua tää esille, ei tää voi näin jatkua.”


Lue lisää

Nuorten Visionäärien taidenäyttely kutsuu katsojansa empatian kulmille 
Sukupuoli vaikuttaa yläkoululaisten unelmiin – selvitys nuorten unelmista
TET.fi tekee tulevaisuuden työelämää – selvityksen mukaan tietotyöpaikoilla kaivataan tukea työelämään tutustumisen järjestämiseen