Yeboyahille on tärkeää luovuus ja ylisukupolvinen keskustelu

07.01.2021

Rap-artisti Yeboyah haluaa käyttää näkyvyyttään nostamalla esiin hänelle tärkeitä teemoja. Niitä ovat esimerkiksi patriarkaatin rikkominen ja ilmastokriisi. Hänelle on tärkeää kuulla erilaisten ihmisten erilaisia näkökulmia. Myös vaikeneminen on kannanotto, hän muistuttaa.

”Ajattelen, että vanhempien ihmisten pitää kuunnella nuoria, koska heillä on todella tärkeitä näkökulmia asioihin. Ja vaikka saattaa tuntua, että nuorten näkökulmat ovat erilaisia tai hämmentäviä, niin niissä saattaa oikeasti olla paljon perää”, sanoo Yeboyah eli Rebekka Kuukka, 24. 

Yeboyah muistuttaa, että esimerkiksi ilmastokriisiä koskevassa keskustelussa nimenomaan nuoret ovat niitä, jotka ovat ajaneet keskustelua eteenpäin. Hänelle itselleen sukupolvien välinen keskustelu on aina ollut tärkeää. 

”Minusta on tärkeää, että voi yhdistää uuden tuoreen uteliaisuuden kokemukseen. Ja löytää niiden välille sillan. Olen itsekin tuonut tätä esiin varsinkin yhteistyössä oman äitini kanssa. Teemme paljon taidetta ja projekteja yhdessä ja otan hänet aina mukaan omiin projekteihini”, hän kertoo. 

Yeboyah esiintyi Lasten ja nuorten säätiön Taidot elämään -toimintaan osallistuneiden nuorten virtuaalisessa Talvijuhlassa joulukuussa 2020.

Yeboyahin äiti vastasi esimerkiksi virallisesti hänen Elovena EP:nsä kuvauspaikkojen etsimisestä. Niin sanottu visual EP eli visuaalista kerrontaa ja musiikkia yhdistävä teos kuvattiin äidin lapsuudenkodissa Muhniemellä ja sen maisemissa. Yhtä lukuun ottamatta kaikki lokaatiot EP:llä ovat äidin valitsemia. 

”Luovuus on elämän kiertokulun perusta”

On paljon kuvataiteilija-äidin ansiota, että Yeboyahista tuli artisti. Hän on saanut pienestä asti paitsi maalaustunteja äidiltään, myös esimerkiksi osallistua muskariin, pianotunneille ja opetella kanteleensoittoa. 

Yeboyah kokee olevansa onnekas, että häntä itseään on aina kannustettu luovuuteen. Luovuus on pienestä asti kulkenut mukana elämässä, milloin päiväkirjan tai blogin kirjoittamisessa, milloin dj-keikoilla. 

”Luovuus on minulle elämän perusta. Toivon, että kaikki voisivat löytää kanavia tutkia omaa luovuuttaan ja löytää sitä.” 

Nykymaailmassa se ei hänen mukaansa ole aina helppoa. 

”Minusta on tietyllä tapaa ongelmallista, että kapitalistinen yhteiskunta vie meitä poispäin luovuudesta ja sanoo, että meidän pitäisi vain tuottaa isoille yrityksille mahdollisimman paljon rahaa tai tuottaa materiaa. Mutta oikeasti se, että pääsisimme yhteyteen oman luovuutemme kanssa, olisi paljon tärkeämpää.” 

Tuoreella biisilläni räppään ”Luoja loi mut ja paras payback on luoda”. 

Vaikka musiikki ja kirjoittaminen ovat olleet Yeboyahin elämässä aina mukana, ei ura artistina ole aina ollut itsestään selvä. Unelma se sen sijaan on aina ollut. 

”Musiikkiluokalla en sopinut siihen klassisen laulajan muottiin, johon ehkä olisi pitänyt. Kaikki ne lahjakkaat luokkalaiseni saivat minut ajattelemaan, että minusta ei tule artistia, mutta innostuin sen sijaan dj-hommista.” 

”Vuonna 2016 alkoi kuitenkin tuntua siltä, että sisälläni on jotain, minkä pitää päästä ulos. Seuraavana vuonna se konkretisoitui musiikin tekemisenä. Ajattelen, että minun ei tarvitse olla musiikillisesti supernero. Kyse on siitä, että rupeaa vain tekemään. Tärkeintä on hyväksyä, että virheitä tulee mutta niistä pitää haluta oppia”. 

Vaikeneminenkin on kannanotto

Yeboyah nostaa itselleen tärkeitä teemoja esiin paitsi musiikissaan, myös somessaan. Hänelle tärkeitä teemoja ovat esimerkiksi patriarkaatin kyseenalaistaminen (ja mielellään sen rikkominen), ilmastokriisi ja feminismiaatteen normalisointi. Isoja teemoja, jotka herättävät myös paljon mielipiteitä. 

”On niin siistiä, että somen kautta voi kuulla laajasti erilaisten ihmisten näkemyksiä. Voin saada sitä kautta rakentavaa palautetta ja jatkaa sitten keskustelua seuraajieni kanssa eri aiheista”, hän kertoo. 

Sosiaalinen media on mahdollistanut sen, että kuka tahansa voi tuoda ääntään esiin. Someseuraajien määrästä riippumatta Yeboyah pitää tärkeänä sitä, että ihmiset käyttävät alustojaan hyvään. Kaikella tekemisellämme on aina vaikutusta johonkin, hän muistuttaa. 

”Koska itselläni kuitenkin on jonkun verran seuraajia, koen jonkinlaista vastuuta siitä, että haluan käyttää platformiani siihen, että tuon itselleni tärkeitä asioita esiin”, Yeboyah sanoo. 

Vaikka hänellä on tapana toisinaan ottaa kärkkäästikin kantaa ajankohtaisiin asioihin, aktivistiksi hän ei kuitenkaan halua itseään nimittää.

”Jos tekisin oikeasti sellaista työtä, että järjestäisin esimerkiksi mielenosoituksia, niin sitten ehkä voisin sanoa itseäni aktivistiksi. Mutta en halua nostaa itseäni sellaiselle korokkeelle. Kuitenkin nimenomaan koen, että ihan kaikki mitä me teemme, vaikuttaa johonkin ja on jollain tapaa poliittista.” 

Hiphop-piireissä vaikuttava räppäri on ihmetellyt esimerkiksi sitä, miksi jotkut isot suomalaiset artistit vaikenevat Black lives matter -liikkeestä tai rasismista samaan aikaan, kun tienaavat elantonsa mustien musiikilla, rapilla. 

”Myös vaikeneminen on kannanotto. Etenkin, jos on iso platform, ja päättää olla vain hiljaa.” 

Ammattilainen toteuttamaan unelmia

Yeboyah on niin ammattimainen unelmoija, että on aina kirjoittanut unelmiaan ylös ja toteuttanut niitä määrätietoisesti. 

”Pienenä minulla oli esimerkiksi iso unelma saada koira ja nyt minulla on koira. Pienenä iso unelma oli myös, että minulla on paljon kasveja kotona, ja nyt minulla on paljon kasveja kotona. Unelmien ei tarvitse olla aina mitään maailmaa mullistavia. Ajattelen, että tärkeintä on, että tunnistaisi ne asiat, jotka ovat itselle tärkeitä ja jotka tuntuvat hyvältä ja pyrkii niitä kohti.” 

”Tietysti myös artistina oleminen on ollut pienestä asti ollut salainen unelma, vaikka veikkaan, että se on myös ulospäin näkynyt. Muistan selvästi, kun olen unelmoinut siitä, että pääsen joskus vetämään keikkaa.” 

Vaikka Yeboyah on päässytkin jo toteuttamaan unelmansa keikoista, on sama unelma olemassa taas vuodelle 2021. Vuonna 2020 keikat kun ovat olleet koronan vuoksi aika vähissä.

”Heti vuoden alussa julkaisen uutta musiikkia. Nyt siirryn Elovena EP:stä seuraavaan chapteriin, johon minut on innoittanut rosoisuus. Elovena EP oli tosi kaunis, ja nyt halusin enemmän asennetta ja suoraa puhetta. Näyttää itsestäni rosoisempaa puolta.”


Lue lisää

Nuorten Visionäärien taidenäyttely kutsuu katsojansa empatian kulmille 
Sukupuoli vaikuttaa yläkoululaisten unelmiin – selvitys nuorten unelmista
TET.fi tekee tulevaisuuden työelämää – selvityksen mukaan tietotyöpaikoilla kaivataan tukea työelämään tutustumisen järjestämiseen