Merja Kivelää kiinnostaa ilmastonmuutoksen torjunta, yritysten vastuullisuus ja nuorten hyvinvointi

31.07.2020

Teknologia voi joko ratkaista ilmastonmuutoksesta johtuvia ongelmia tai edistää niitä, sanoo asianajaja Merja Kivelä. Hän on Lasten ja nuorten säätiön hallituksen puheenjohtaja ja tuo hallitukseen juridista osaamista. Artikkelisarjassa esitellään säätiön hallituksen jäsenet.

Merja Kivelän mukaan on tärkeää, että työelämän kynnyksellä oleva nuori löytää oman intohimonsa ja lähtee määrätietoisesti sitä kohti. Häntä huolestuttaa, että Suomessa on paljon nuoria, joihin kukaan ei ole koskaan uskonut. 

”Aika paljon elämässä on kiinni siitä, millaiset eväät kotoa tai koulusta saa. On paljon nuoria, joilla ei ole edes yhtä turvallista aikuista.” 

Kivelä on asianajotoimisto Castrén & Snellmanin osakas. Hän haluaisi itse urallaan näyttää esimerkkiä siitä, että kaikki on työelämässä mahdollista. Hän oli ensimmäinen naispuolinen osakas Castrén & Snellmanilla. Hän oli myös ensimmäinen naispuolinen puheenjohtaja sen asiakastoimikunnassa. 

Ilmastonmuutoksen torjuminen, yritysten vastuullisuus ja nuorten hyvinvointi ovat Kivelän kiinnostuksenkohteita. Hän on Climate Leadership Coalition -yhdistyksen jäsen ja työskentelee Castrén & Snellmanilla paljon nuorten työntekijöiden kanssa. 

Vaikka Kivelä on tekemisissä hyvin suurten yhteiskunnallisten teemojen kanssa, hän ei koe epätoivoa siitä, etteikö yksilönäkin voisi vaikuttaa. 

”Se jälki, mikä meistä yksilöinä jää, on todella pieni. Silti uskon, että yksilökin voi tehdä mitä vain. Ajattelutapani johtuu tietysti osaksi siitä, että olen itse ollut onnekas elämässä ja voinut vaikuttaa asioihin. Kaikki eivät ole yhtä onnekkaita.” 

Yksinhuoltajuus ja ikä toivat nuorten kysymykset lähelle 

Alun perin oli sattumaa, että Kivelä päätyi oikeustieteen alalle. Ensin hän suunnitteli lukevansa itsensä toimintaterapeutiksi, mutta päätyikin harjoittelijaksi asianajotoimistoon.

Hän oli yksinhuoltajaäiti ja teki samalla uraa parikymmentä vuotta.

”Karjalaiset juureni tekevät minusta avuliaan. On ihanaa nähdä menestystarinoita siitä, että juristi saa oikeudenkäynnin hoidettua niin, että asiakas on tyytyväinen.” 

Kivelä toimii Lasten ja nuorten säätiön hallituksen puheenjohtajana toista vuotta. Hallituksen jäsenenä hän on toiminut yhteensä kolme vuotta. 

Hän sanoo tuovansa hallitukseen juridista osaamista, mutta myös yleistä elämänkokemusta. Hän oli yksinhuoltajaäiti ja teki samalla uraa parikymmentä vuotta. Äitiyden ja iän myötä nuorten asiat ja vastuullisuuskysymykset ovat nousseet hänen elämässään yhä enemmän pinnalle. 

”Nuorilla on tulevaisuudessaan isoja uhkakuvia, joita meidän pitäisi purkaa. Koronapandemia on tuonut omat vaikutuksensa, ja ilmastoasiat ovat huolettaneet yhteiskuntaa jo pidempään.” 

Hän toteaa, että koska on työssään tekemisissä talousasioiden ja suurten yhtiöiden kanssa, hän tarvitsee elämäänsä myös muita arvoja. Niitä hän toteuttaa säätiön toiminnan kautta. 

”Kun toimii asianajajana ja tekee kansainvälisten investointipankkiirien kanssa töitä isossa firmassa, niin on hyvä välillä laskeutua elämän peruskysymysten äärelle.” 

Nuorten täytyy ehkä työllistää itse itsensä 

Kivelä uskoo, että kiertotalouden edistäminen ei ratkaise kokonaan valtavaa ilmasto-ongelmaa, vaikka kierrättäminen kannattaakin. Sen sijaan teknologia voi joko ratkaista tai edistää suuria, systeemiin liittyviä ongelmia. Esimerkiksi Saksan päätös luopua ydinvoimasta on saastuttanut ilmaa Euroopassa. 

Kivelä on huolissaan myös siitä, että vuonna 2020 alkaneen koronakriisin hinta tulee nuorten maksettavaksi.

”Teen omassa elämässäni sen minkä pystyn, mutta vielä enemmän uskon isoihin päätöksiin. Samalla uskon vastuullisen sijoittamisen voimaan. On nähty, että nuoret haluavat sijoittaa niin, että he voivat samalla vaikuttaa.” 

Kivelä arvioi, että suurimpia yhteiskunnallisia haasteita nuorten kannalta ovat työelämän murros, huono huoltosuhde ja ilmastonmuutos. Kivelä on huolissaan myös siitä, että vuonna 2020 alkaneen koronakriisin hinta tulee nuorten maksettavaksi. 

”Nuorten pitää lähteä siitä näkymästä, että voi käydä niin, että heidän täytyy itse työllistää itsensä. Nykyisessä teknologiaympäristössä aika pienelläkin budjetilla voi alkaa tekemään omaa juttuaan.” 

Kivelän mukaan siirrymme parhaillaan kapitalismista idealismiin, joka tarkoittaa juuri sitä, että oman yrityksen voi perustaa edullisesti. 

”Haluan sanoa nuorille, että olkaa uteliaita, luottakaa itseenne ja unelmoikaa. Itsekin ajattelen yhä, että uralla ja muussa elämässä voi tehdä mitä vain.” 

Millainen olit nuorena, Merja Kivelä? 

”Olen työläisperheen kasvatti Imatralta, olin raisu ja villi nuori. Minulla oli iso kaveriporukka, jossa kiipeiltiin katolla ja laskettiin hyppyrimäestä niin, että sukset menivät poikki. Meillä oli hyvä joukkuehenki. Perheessä taas olin ainoa lapsi 16-vuotiaaksi asti. 

Vanhempani uskoivat ja luottivat minuun aina. Olemme siskojeni kanssa todenneet, että meillä oli hyvä ”isäonni”. Vanhempien luottamuksen kautta myös minä olen luottanut itseeni kaikessa. 

Haluaisin sanoa nuorelle itselleni, että pidä omista unelmistasi kiinni. Olen aina ollut ahkera ja tunnollinen, ja ikäpolveni eli paljon vanhempien odotusten varassa. Koskaan ei pidä ajatella, mitä muut ajattelevat tai toivovat elämältäsi. Sanon aina myös lapsilleni, että oman intohimon löytäminen on tärkeää.” 

Merja Kivelä

Koulutus: OTK, Helsingin yliopisto, asianajaja 

Työ: Osakas ja pääomamarkkinat ja finanssialasäätiö -osaston johtaja, Castrén & Snellman 

Harrastukset: Tennis, golf, luonto, lukeminen, elokuvat, jooga 


Lue lisää

Nuorten Visionäärien taidenäyttely kutsuu katsojansa empatian kulmille 
Sukupuoli vaikuttaa yläkoululaisten unelmiin – selvitys nuorten unelmista
TET.fi tekee tulevaisuuden työelämää – selvityksen mukaan tietotyöpaikoilla kaivataan tukea työelämään tutustumisen järjestämiseen