Cecilia Adolfsson rekrytoi vuosittain kymmeniä nuoria viestintäalalle

17.07.2020

Hr-asiantuntija Cecilia Adolfsson ratkaisee palapelejä työssään ja harrastuksena. Hän tuo Lasten ja nuorten säätiön hallitukseen henkilöstöjohtamisen näkökulmaa. Adolfsson työskentelee viestintätoimisto Milttonilla, jonka työntekijöistä suuri osa on uransa alkutaipaleella olevia nuoria. Artikkelisarjassa esitellään säätiön hallituksen jäsenet. 

On lyhytnäköistä ajatella, että työelämässä pärjää pelkällä suomen ja englannin kielellä, Cecilia Adolfsson sanoo. Hän haluaa kannustaa nuoria ymmärtämään kielitaidon ja eri kulttuurien ymmärtämisen tärkeyden.

”Vaikka ruotsi ei koulussa kiinnostaisi, se on pohjoismaissa bisnesmaailmassa olennainen kieli. Monen yhtiön pohjoismaiset konttorit ovat Tukholmassa.”

Kielitaito on rikkaus siinä, missä kaikki muukin monimuotoisuus. 

Adolfsson on viestintätoimisto Milttonin hr- ja hallintojohtaja ja Lasten ja nuorten säätiön hallituksen ruotsinkielinen jäsen. Säätiön laatimien sääntöjen mukaan hallituksessa on oltava yksi toisen virallisen kielen edustaja.  

Adolfssonin mukaan lisää osaamista tuovan vieraan kielen ei tarvitse olla ruotsi, vaan se voi olla somalin, venäjän tai italian kieli. Kielitaito on rikkaus siinä, missä kaikki muukin monimuotoisuus. 

Milttonilla työskentelee paljon nuoria ihmisiä, ja yhtiön harjoitteluohjelmassa aloittaa vuosittain parikymmentä nuorta. Adolfsson hoitaa Milttonin rekrytoinnit. Hänen mukaansa jokainen nuori työntekijä haluaa tulla nähdyksi, ja nuorilla työntekijöillä on yleisesti hyvä itsetunto.  

”Työelämänsä alkutaipaleella olevia nuoria pitää auttaa hahmottamaan, että alussa täytyy ottaa lapsen askelia. Moni nuori voi verrata itseään liikaa alalla pitkään olleisiin ja ajatella, että hänen pitäisi tietää saman verran kuin 10 vuotta alalla työskennellyt”, Adolfsson pohtii.

Palapelin ratkaisija 

Adolfsson ajautui hr-alalle, koska hän on luonnostaan hyvä organisoimaan ja ottamaan vastuuta. Ratkaistavat asiat eivät ole koskaan yksiselitteisiä, vaan niitä pitää katsoa monelta kantilta, hän sanoo. 

Kyseessä on kuin palapeli, joiden tekemistä Adolfsson myös konkreettisesti harrastaa. 

”Tykkään siitä, että saan auttaa ihmisiä ja ratkaista pulmia.” 

Adolfsson aloitti Lasten ja nuorten säätiön hallituksessa vuonna 2017. Hän halusi lähteä alun perin mukaan hallituksen toimintaan, koska haluaa taistella nuorten yksinäisyyttä vastaan. 

”Nuoren kohtaamasta yksinäisyydestä voi seurata monia ongelmia. Kun kynnys liittyä mukaan yhteiskunnan toimintoihin kasvaa, nuori jää yhä helpommin piiloon. Kyseessä on huolestuttava kehä.” 

Tulevaisuuden nuori tarvitsee taitojen turvaverkon 

Lasten ja nuorten säätiö haluaa toiminnallaan varmistaa, että nuoret oppivat tulevaisuuslukutaitoa. Tulevaisuudessa on tärkeää, että jokaisella ihmisellä on edelleen hallussaan perustaitojen työkalulaatikko, Adolfsson uskoo. 

”Teknologiat eivät poista sitä, että makaronilaatikon tekeminen on hyödyllinen taito. Jokaisen tulisi tietää, mistä yksinäisyyteen käytännössä haetaan apua, ja mitä vaihtoehtoja on, jos tulee tylsää ja leffateatterit ovat kiinni. Nämä taidot ovat kuin turvaverkko sirkustrapetsin alla.” 

Adolfsson pitää myös tulevaisuudessa tärkeänä, että ihmisiä tavataan fyysisesti. On hyvä muistaa, että ihminen ei aina ole meikattu tai trendikkäästi pukeutunut, kuten sosiaalisessa mediassa. Sosiaalinen media ja pelimaailma tuovat paljon taitoja, mitä ei aiemmin ole ollut, mutta virtuaalimaailmassa pysytteleminen voi kuplauttaa. 

”Onkin hyvä, että Lasten ja nuorten säätiö mahdollistaa Dreams-ohjelman ja muiden hanketyöpajojen kautta erilaisia kohtaamisia nuorille.” 

Millainen olit itse nuorena, Cecilia Adolfsson? 

”Olin helppo ja kuuliainen. Koulussa tunneilla olin hiljaa ja kuuntelin. Minulla oli paljon ystäviä ja hyvä perhe. Sanoisin, että minulla oli tietyllä tapaa kermapeppunuoruus.  

Olisin voinut joutua vääriin piireihin, sillä osa nuoruuteni toisen tuttavapiirin ihmisistä päätyi vankilaan. On usein osaltaan sattumankauppaa, mihin piireihin ihminen päätyy. Olin itse onnekas, mutta kaikki eivät ole. 

Olin nuorena hermoilija. Hermoilin siitä, olenko aina ajoissa ja onnistuuko kaikki. Nuorelle itselleni sanoisin, että ota iisimmin. Kotoa ei tarvitse lähteä tapaamiseen tuntia etukäteen ja olla ensimmäisenä odottamassa, ettei jollekulle muulle tule paha mieli odottaa ensimmäisenä. Minulle olisi tehnyt hyvää huomioida enemmän omia tarpeitani ja olla itsekkäämpi.” 

Cecilia Adolfsson

Koulutus: KTM, ruotsinkielinen kauppakorkeakoulu Hanken 

Työ: Hr- ja hallintojohtaja, Miltton 

Harrastukset: Lenkkeily, ruoanlaitto, isot palapelit 


Lue lisää

Nuorten Visionäärien taidenäyttely kutsuu katsojansa empatian kulmille 
Sukupuoli vaikuttaa yläkoululaisten unelmiin – selvitys nuorten unelmista
TET.fi tekee tulevaisuuden työelämää – selvityksen mukaan tietotyöpaikoilla kaivataan tukea työelämään tutustumisen järjestämiseen