Mun polku

05.11.2019

Mun polku -ohjelma toteutettiin yhdessä Classic-jäätelön kanssa vuonna 2019.

Miksi? Vaikka nuoruus on tänä päivänä monelta osin parempaa kuin aiemmin, monen nuoren on hankalaa löytää paikkaansa yhteiskunnassa. Monen on myös vaikea suhtautua tulevaisuuteensa optimisesti. 

Mitä teimme? Yhdessä Classic-jäätelön kanssa kannustimme ja rohkaisimme nuoria löytämään oman polkunsa. Syntyi 18–25-vuotiaille suunnattu Mun polku -ohjelma, jonka avulla tuimme nuoria omien unelmiensa ja tavoitteidensa saavuttamisessa. Markkinoimme avointa hakua sosiaalisessa mediassa ja Lasten ja nuorten säätiön oppilaitosverkostolle. Ohjelmaan haki 30 nuorta, joista valitsimme mukaan kolme. 

Ohjelmaan valitut nuoret olivat omasta autokorjaamosta unelmoiva 20-vuotias Kristoffer Paajolahti Keravalta, alanvaihtoa pohtiva ja luovasta alasta kiinnostunut 23-vuotias Jenni Luomanperä Alavudelta ja uudelleen kouluttautumisen kynnyksellä oleva, urheilun parissa työskentelyä pohtiva 24-vuotias Jesse Takala Helsingistä. Kaikki kolme nuorta korostivat tarinoissaan muun muassa sitä, että haluaisivat uskoa enemmän itseensä ja löytää ja saavuttaa rohkeasti oman juttunsa.   

Oon oppinut, miten kehittää itseäni ja antaa vielä enemmän tilaa uusille asioille.

Ohjelman aikana nuoret tapasivat innostavia henkilöitä ja vierailivat heitä kiinnostavissa työpaikoissa. Kaikki tapaamiset ja vierailut ideoitiin ja toteutettiin niin, että ne pohjautuivat kunkin nuoren omaan toiveeseen ja taustaan. Nuoria tapasivat esimerkiksi urheilutoimittaja Kaj Kunnas, yrittäjä ja valtakunnan viralliseksi epäonnistujaksi itseään nimittävä Tomi Kaukinen ja näyttelijä-ohjaaja Pamela Tola. Nuoret vierailivat muun muassa Iltalehden toimituksessa, vantaalaisessa Melasalmen autokorjaamossa ja Suomen Urheiluliitossa.  

Olen uskaltanut lähettää ensimmäisen kirjani kahteen kustantamoon, vaikka aluksi en sitä uskonut uskaltavani tehdä.”

Koko Mun polku -ohjelman ajan nuorten tukena olivat ura- ja hyvinvointivalmentajat. Uravalmentaja Anniina Ahti tarjosi nuorille käytännön tukea työnhakuun esimerkiksi auttamalla heitä oman osaamisen sanoittamisessa ja ansioluettelon ja työhakemuksen tekemisessä. Hyvinvointivalmentaja Annina Vainio puolestaan käsitteli elämäntaitoihin kuten itsetuntoon kytkeytyviä asioita kunkin nuoren kanssa. 

Kyllä tämä ohjelma muutti elämäni täysin.

Dreamsterit vierailivat ammattioppilaitoksissa

Ohjelmaan kuului myös kuusi kouluvierailua ammattioppilaitoksiin Helsingissä, Hämeenlinnassa, Järvenpäässä, Kouvolassa, Tampereella ja Vantaalla. Vierailuilla ohjelman kampanjakasvo, breakdance-tanssija Johannes “Hatsolo” Hattunen sekä muusikko Jannika B kertoivat nuorille oman kasvutarinansa ja toivat esiin omien unelmiensa saavuttamiseen vaikuttaneita asioita. Vierailut olivat osa säätiön monivuotista Dreams-ohjelmaa. 

Milloin? Yhteistyö toteutettiin vuonna 2019. Se alkoi toukokuussa kouluvierailuilla ammattioppilaitoksiin. Varsinainen Mun polku -ohjelma kolmelle mukaan valitulle nuorelle järjestettiin syys–lokakuussa. 

Otsikon kuva: Classic-jäätelö

Lue myös: Helsingin Sanomien artikkeli (10.11.2019): Kristoffer Paajolahti, 20, oli luisumassa kovaa vauhtia kohti syrjäytymistä, kunnes yksinkertainen muutos ajattelutavassa pelasti hänet 


Lue lisää

Nuorten Visionäärien taidenäyttely kutsuu katsojansa empatian kulmille 
Sukupuoli vaikuttaa yläkoululaisten unelmiin – selvitys nuorten unelmista
TET.fi tekee tulevaisuuden työelämää – selvityksen mukaan tietotyöpaikoilla kaivataan tukea työelämään tutustumisen järjestämiseen