Työ ja työelämä ovat voimakkaassa murroksessa. Globaalit megatrendit kuten ekologinen jälleenrakennus, digitalisaatio, väestön ikääntyminen ja kaupungistuminen muuttavat työn sisältöjä, sen tekemisen tapoja, organisointia ja johtamista sekä työssä tarvittavia taitoja ja osaamista. Työn murroksen seurauksena vanhoja ammatteja katoaa, uusia syntyy ja vanhat muuttavat muotoaan.
Työ ei ainoastaan muutu maailman mukana, vaan se on itsessään tulevaisuutta muokkaava muutosvoima. Ennen kaikkea ekologinen jälleenrakennus, eli tarve sovittaa ihmisyhteiskuntien tulevaisuus yhden maapallon materiaalisiin reunaehtoihin, määrittää hallitsevalla tavalla mitä ja miten työtä tehdään tulevaisuudessa. Ekologinen jälleenrakennus haastaa vakiintuneet tapamme ajatella työtä ja työelämää sekä työllisyys- ja talouspolitiikkaa.
Miltä näyttää murroksen jälkeinen työ ja työelämä? Millaisia tulevaisuuksia työlle on kuviteltavissa? Entä millaista tulevaisuutta haluamme tavoitella ja millaista työtä sen rakentaminen edellyttää? Mitä tapahtuu oppimiselle ja osaamiselle tulevaisuudessa?
Koulutuksen toteutus
Koulutuksessa osallistujat saivat tietoa tulevaisuuslukutaidosta ja pääsivät harjoittelemaan työelämän tulevaisuuksien tutkimista pienryhmissä. Harjoitukset oli suunniteltu niin, että osallistujat pystyvät hyödyntämään niitä omien ohjattaviensa kanssa. Työpajoissa hyödynnettiin ennakointitiedon ja tulevaisuudentutkimuksen menetelmien lisäksi luovuutta ruokkivia harjoituksia.
Koulutus toteutettiin verkko-oppimisympäristössä lukuvuonna 2023–2024, ja sen laajuus oli 20 tuntia. Koulutus sisälsi ennakkotehtävän, vuorovaikutteista ja osallistavaa verkkotyöskentelyä pienryhmissä, asiantuntijawebinaareja sekä verkon kautta toteutettavia, pienimuotoisia tehtäviä. Osallistujat saivat koulutuksesta osallistumistodistuksen.
Aikataulu
Koulutus sisälsi aloitus- ja päätöstyöpajat sekä kolme megatrendeihin keskittyvää webinaaria. Webinaareissa syvennytään yhteiskuntaan ja työelämään vaikuttaviin muutosilmiöihin. Kaikki tilaisuudet järjestetään Teamsissa perjantaisin alla olevan aikataulun mukaisesti:
- 29.9.2023 klo 9–15 Aloitustyöpaja 1*
- 6.10.2023 klo 9–15 Aloitustyöpaja 2*
- 24.11.2023 klo 9–11 Webinaari: Ekologinen jälleenrakennus
- 19.1.2024 klo 9–11 Webinaari: Tekoäly
- 9.2.2024 klo 9–11 Webinaari: Väestön ikääntyminen ja monimuotoistuminen
- 8.3.2024 klo 9–15 Päätöstyöpaja 1*
- 22.3.2024 klo 9–15 Päätöstyöpaja 2*
Aloitus- ja päätöstyöpajat 1 ja 2 olivat samansisältöisiä.
Asiantuntijapuhujat
Otto Tähkäpää
Tulevaisuuskoulun perustaja, tulevaisuudentutkija
Minna Huotilainen
aivotutkija, professori, Helsingin yliopisto
Sara Peltola
opettaja ja väitöskirjatutkija, Jyväskylän yliopisto
Teemu Roos
tekoälyprofessori, Helsingin yliopisto
Jenni Simonen
johtaja, e2 Tutkimus
Tero Toivainen
tutkija, monitieteinen BIOS-tutkimusyksikkö
“Positiivisella ja dynaamisella otteella vedetty koulutus, jossa oli aikaa työstää tehtäviä kivassa ja inspiroivassa ryhmässä. Kiitos!”
aiemmin verkkokoulutukseen osallistunut opinto-ohjaaja
Koulutusta rahoittaa Opetushallitus ja se on osallistujille maksuton.
Lue myös
Opinto-ohjaaja Tanja Välipakka-Toivonen: ”Nuorille täytyy osoittaa, että asiat järjestyvät”
Stadin ammattiopiston opo Tanja Välipakka-Toivonen sai Tulevaisuuskoulun koulutuksesta selkeitä työkaluja nuorten tulevaisuusajattelun tukemiseen.
Opinto-ohjaaja Satu Syyrakki: ”Tulevaisuus on kaukainen kysymys monille lukioikäisille nuorille”
Gradian Schildtin lukion opo Satu Syyrakki oppi Tulevaisuuskoulun koulutuksessa hahmottamaan mahdollisia tulevaisuuksia ja sitä, miten näistä puhutaan nuorille innostavasti.