Read Hour höjer läsglädjen den 8 september – redan över 60 000 barn och unga är me

08.09.2023

I år firas Read Hour för femte gången den 4–8 september. Veckan som är fylld med läsglädje kulminerar i hela Finland gemensamma Read Hour den 8 september. Read Hour erbjuder material, inspiration och lästips för barn och unga i olika åldrar, lärare och pedagoger, bibliotek, arbetsgivare och privatpersoner. Huvudpartners för 2023 är Moomin Characters och Otava.

Read Hour uppmuntrar barn och unga att läsa genom att erbjuda lästips och glada stunder i berättelsernas värld. Istället för den vanliga diskussionen om fördelarna och bekymren med läsning lyfter Read Hour fram läsglädjen.

“Vi vet till exempel att bland olika hobbyer är det bara läsning som har en tydlig koppling till elevernas kunskapsnivå, och att föräldrarnas utbildning påverkar barns och ungas läslust. Vi kan inte bara fokusera på problemen kring läsning utan måste aktivt erbjuda alla barn och unga fler möjligheter att hitta läsglädjen, säger Heidi Enbacka, programchef för Read Hour.

Read Hour erbjuder material som ökar läsglädjen för småbarnspedagogiken, grundläggande utbildningen, hemmen och biblioteken. Fram till mitten av augusti har över 800 daghem och 150 skolor anmält sig i förväg för att delta i Read Hour. Det här innebär att ungefär 60 000 dagisbarn och elever över hela landet kommer att ta del av lästimmen. Anmälningar har kommit från närmare 200 olika orter runt om i Finland.

Read Hour – material för barn i åldern 3–6 år:

Läsgängets språkäventyr, som är riktat till småbarnpedagogiken, har nu publicerats och är tillgängligt kostnadsfritt. Allt material är finns på fem språk: svenska, finska, nordsamiska, skoltsamiska och enaresamiska.

Läsgängets språkäventyr passar utöver daghemmen också till alla småbarnsfamiljer- en ypperlig möjlighet är att läsa den som gemensam kvällssaga.

Vad händer när Läsgängets djurvänner åker till Sagotivolit? Bekanta dig med materialet och åk på språkäventyr tillsammans med ormen Mask som väser på finska, katten Touho som jamar på svenska, hunden Sylvi som nosar sig fram på nordsamiska, fåret Loppan som bräker på skolsamiska och ponnyn Moona som gnäggar på enaresamiska.

Read Hour –material för skolbarn

I Read Hour -lektionsmaterialet för årskurserna 1–6 förenas läsning och emotionella färdigheter. Materialet grundar sig på Berättelsen om det osynliga barnet..

I Read Hour -lektionsmaterialet för årskurserna 7–9 bekantar man sig med lästips för att hitta något man själv vill äsa. Materialet innehåller boktipsvideor som unga gjort och en lärarhandledning.

Materialet kan anpassas till olika åldersgrupper. Du kan till exempel prova lågstadiets material tillsammans med de äldsta barnen på förskolan och högstadiets lästips på andra stadiet och även med HUX-studerande.

Read Hour för organisationer och arbetsplatser

Läsglädjen sprider sig genom exempel! Gör Read HOur till en del av arbetsdagen för att inspireras att fortsätta med läsning även på fritiden. Ni kan dela kampanjmaterial i era kanaler eller till och med ordna en läsutmaning – företaget donerar en självvald summa till Barn- och ungdomsstiftelsen för varje timme som de anställda läser. Läs mer om att fira Read Hour på arbetsplatser.

Read Hour – låt oss läsa tillsammans den 8 september

Alla kan delta i Read Hour genom att läsa en timme och sprida läsglädje! I år uppmuntrar vi till att särskilt läsa barn- och ungdomslitteratur. Lästips finns tillgängliga på adressen readhour.fi.

Fritt att läsa finns exempelvis Läsgängets språkäventyr och Berättelsen om det osynliga barnet som erbjuds av Read Hours huvudsamarbetspart Moomin Characters.

Dela och följ stämningarna på sociala medier med hashtaggen #ReadHour. Du kan till exempel fundera över hur du kan uttrycka din favoritbok med emojis. Vilka glada läsminnen har du från barndomen eller ungdomen?

Read Hour arrangeras av Barn- och ungdomsstiftelsen. Huvudpartners för 2023 är Moomin Characters och Otava. Svenska kulturfonden och Lisi Wahls Stiftelse understöder Read Hour.

Mer information:

Heidi Enbacka

Projektchef, Framtidslabbet

heidi.enbacka@nuori.fi

040 131 9185

Läs även:

Read Hour, som har sitt ursprung från Barn- och ungdomsstiftelsen, firas inte endast i Finland utan även i Sverige, Norge, Estland, Storbritannien och i år för första gången även i Danmark. Vi frågade representanterna från de olika länderna vad som händer under Read Hour.

Pressmeddelanden:

Pressmeddelanden 29.8.2023: 60 000 barn och unga firar Read Hour – den årliga kampanjen för ökad läsglädje kulminerar 8.9

Pressmeddelanden 29.8.2023: Läsgängets språkäventyr presenterar fem olika språk – över 800 daghem deltar i Read Hour


Lue lisää

Barn- och ungdomsstiftelsen tackar för fem år av Read Hour -kampanjer
Ungdomar skapade framtidens nyheter – gymnasiestuderande drog verkstäder för yngre
Read Hour inspirerade över 1000 daghem och skolor i Finland till läsning