Habibi Hashmatullahin elämä jatkui valmentavista opinnoista lempiammattiin

09.11.2023

Tampereen seudun ammattiopisto Tredun valmentavalla luokalla opiskellut Habibi Hashmatullah osallistui Taidot elämään -lyhytelokuvatyöpajaan vuonna 2018. Toiminta vahvisti tulevaisuuden suuntaa, ja tänä syksynä hän palasi entiseen kouluunsa työpajaa ohjaavan ammattilaisen roolissa.

”Kun osallistuin itse työpajaan, olin kuvaamassa ja hoitamassa tekniikkaa. Ryhmänä työskentelimme yhdessä suunnittelun ja käsikirjotuksen parissa. Pirkanmaan elokuvakeskuksen (PEK) Pirkko Uitto ja Kimmo Nurminen olivat ohjaamassa meitä. Opettajani Sari Maaninka auttoi minua paljon Valma-opinnoissa, että pääsin eteenpäin ja sain opiskelupaikan. On upea fiilis, että nyt voin olla oman opettajani kollegana.  

Työpajan aikana minulle heräsi vahva tunne, että elämä jatkuisi tästä lempiammattiin. Opettaja ehdotti minulle media-alan ammattiopintoja, ja pääsin heti sisään. Tästä kaikki alkoi uudestaan. Opintoihini kuuluvan työharjoittelun kautta päädyin suorittamaan tutkintoni loppuun oppisopimuksella Pirkanmaan elokuvakeskuksella. Nyt olen valmistunut ja työt jatkuvat PEKissä.  

Media-ala on aina ollut unelmani. Olen aikaisemmin ollut kansainvälisessä tv-yhtiössä töissä. PEKissä tein alun perin Pirkon kanssa töitä kiertue-elokuvateatteri Filmipyörässä. Työnantajamme Juice eli Jukka-Pekka Laakso ehdotti, että lähtisin Pirkon kaveriksi Taidot elämään -työpajoihin, ja oli tosi kiva päästä mukaan. Tämä työ on kiinnostavaa, koska pääsen näyttämään ja opettamaan nuorille erilaisia taitoja. Tulevaisuudessa haluan jatkaa töitä PEKillä ja Pirkon työparina.  

Omat kokemukset auttoivat hyppäämään taiteilijaohjaajan saappaisiin  

Minulle heräsi heti hyvä fiilis ohjaamisesta. Alku oli tietysti jännittävää, kun kaikki oli kaikille vähän uutta ja työskentelin itse nuorten kanssa ensimmäistä kertaa. Mietin, miten saisimme nuoret toimimaan yhdessä. Jännitin myös, riittäisikö aika lyhytelokuvan valmistamiseen. Ajatukset muuttuivat nopeasti, kun nuorten kanssa meni hyvin. Lopulta kaikki oli helppoa. 

Pirkon työparina on ollut hyvä tehdä töitä, koska hän on kokenut ammattilainen ja meidän yhteispelimme toimii kivasti. Tehtävänjako välillämme selvisi nopeasti: minä hoidan enemmän tekniikkaa ja Pirkko vastaa elokuvan ohjaamisesta. On ollut helppoa opettaa kuvauskaluston tekniikkaa muille, koska olen itsekin osallistunut aiemmin työpajaan. 

”Oman kokemukseni kautta tiedän, että tällaisella työpajalla voi olla iso merkitys nuoren elämässä”

Tyypillisenä työpajapäivänä teemme ensin jonkin lämmittelyleikin, jonka jälkeen siirrymme käsikirjoituksen ja kuvauspaikkojen suunnitteluun. Varsinainen kuvaaminen tapahtuu työpajan loppupuolella. Nyt syksyn ryhmässä nuoret osasivat paljon itse jo valmiiksi ja ottivat nopeasti koppia tekemisestä. 

Tärkein oppi on ollut, miten saada yhteistyö toimimaan, että tulee hyvä prosessi ja lopputulos. Aina on jotain uutta opittavaa. Oman kokemukseni kautta tiedän, että tällaisella työpajalla voi olla iso merkitys nuoren elämässä. Työpajassa nuoret saavat tutustua alaan ja syventää omaa kiinnostustaan media-alaa kohtaan. He voivat saada kokemuksen siitä, mitä haluaisivat tehdä tulevaisuudessa.   

Tulevaisuuttaan pohtiville nuorille toivotan tsemppiä opiskeluun ja rohkeutta hakeutua itseä kiinnostavan ammatin pariin! Ei kannata hakea alaa, joka ei kiinnosta. Tuva on hyvä paikka miettiä, mitä tulevaisuudessa haluaa opiskella.”

Katso nuorten tekemä lyhytelokuva:

Lyhytelokuvan ovat tehneet Tampereen seudun ammattiopisto Tredun TUVA-opiskelijat syksyllä 2023. Lyhytelokuvatyöpaja on tehty yhteistyössä Pirkanmaan elokuvakeskuksen kanssa, ja sen ohjasivat taiteilijaohjaajat Pirkko Uitto ja Habibi Hashmatullah.


Lue lisää

Nuorten Visionäärien taidenäyttely kutsuu katsojansa empatian kulmille 
Lastensuojelu­laitoksessa asuvien nuorten elämä ja tulevaisuuden toiveet muotoutuivat virtuaaliseksi runoteokseksi
Kuuma, kuumempi peruna: raha! Nuorten kolme vinkkiä kestävään rahankäyttöön