Vieraskynä: Osuuskauppa Maakunta on mukana tukemassa nuorten siirtymistä työelämään

19.09.2022

Osuuskauppa Maakunta on ollut mukana Tulevaisuussafari-toiminnassamme Kajaanissa. Toiminta on suunnattu alle 30-vuotiaille nuorille, jotka eivät opiskele tai ole työelämässä. Henkilöstöpäällikkö Pia Tuomivaara ja ravintolapäällikkö Hannemari Kuronen avaavat vieraskynässään kokemuksia yhteistyöstä.

Me Osuuskauppa Maakunnassa halusimme lähteä mukaan Lasten ja nuorten säätiön Tulevaisuussafari-toimintaan, koska olemme suuri nuorten työllistäjä Kainuussa. Vuosittain meillä käy satoja nuoria kesätöissä ja työelämään tutustumisjaksoilla kaupoissa ja ravintoloissa. Panostamme nuorten kokemuksiin työelämästä, jotta saamme heidät tulemaan jatkossakin meille kesätöihin ja ehkä jopa hakeutumaan alan opintoihin ja vakituisiin töihin. 

Tulevaisuussafarin aikana olemme kohdanneet nuoria yritysvierailuilla ja käyneet heidän kanssaan hienoja keskusteluja työurista sekä työhön liittyvistä haaveista ja odotuksista. Olemme kertoneet nuorille oman urapolkumme, ja vastaavasti he ovat kertoneet meille omat tarinansa ja toiveensa tulevaisuuden työelämähaaveista. Nuorten toteuttamien esitysten kautta olemme saaneet olla osallisena koskettavissa kokemuksissa, joita nuorille on työelämässä syntynyt.  

Esityksissä on nostettu esille tärkeitä teemoja, kuten työhön liittyviä paineita, virheisiin suhtautumista, perehdyttämistä, palautteen antamista, työyhteisötaitoja, kiusaamista ja tasa-arvoisuutta. Nämä ovat työelämälle tärkeitä palautteita, joita haluamme ottaa huomioon nuorten kohtaamisissa. Olemme saaneet nuorilta paljon ajattelemisen aihetta. Kerta toisensa jälkeen nuorten taitavasti tekemät näytelmät ja musiikkiesitykset ovat vakuuttaneet meidät. 

Nuorten mukaan tutustuminen ravintolan ja hotellin arkeen on ollut yhteistyössä kaikista kiinnostavinta. Myös yrityksen edustajana on ihan parasta, kun pääsee näyttämään ihan oikeasti, mitä kaikkea meillä tehdään. 

Olemme käyneet läpi esimerkiksi sitä, minkälainen keittiö koneineen meiltä löytyy, mitä kaikkea tarjoilija tekee, miten pyyhitään oikeaoppisesti pöytä, millaisia hotellihuoneita meiltä löytyy tai mitä eroa on sviitillä ja standardihuoneella. Niistä on varmasti saatu kaikki eniten irti, kun opiskelijat ovat puolestaan esittäneet meillekin päin kysymyksiä, mitä ei ehkä aiemmin ole tullut edes ajatelleeksi. 

Kiitos että olemme saaneet olla mukana! 

Tulevaisuussafarissa on ollut mukana Kajaanin Prisma sekä Original Sokos Hotel Valjus ja siellä toimiva ravintola Sulo. Vuosina 2021–2022 toteutettava Tulevaisuussafari on Lasten ja nuorten säätiön koordinoima hanke, jonka paikallisesta toiminnasta Kajaanissa vastaa Vaara-kollektiivi. Kajaanin lisäksi toimintaa järjestetään Kemissä ja Oulussa. Hanketta rahoittavat Euroopan sosiaalirahasto ja Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskus sekä yrityskumppanit Osuuskauppa Maakunta ja Valmet. 

Euroopan unioni, Euroopan sosiaalirahasto
Vipuvoimaa EU:lta 2014-2020 logo
Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen logo

Lue lisää

Kuuma, kuumempi peruna: raha! Nuorten kolme vinkkiä kestävään rahankäyttöön
Jokainen lapsi ja nuori tarvitsee uskoa tulevaisuuteen
Jo joutui armas arki