Virtuaali­gallerian avajaispuhe: Taiteesta, tulevaisuudesta ja mielikuvituksen vinksauttamisesta

15.03.2022

Millainen ihminen sinusta tulee, kun annat taiteen vaikuttaa? Minkälainen on tulevaisuus, jonka taiteella ja mielikuvituksella voi rakentaa?

Taiteen dna:han on koodattu kyky saada aikaan muutosta. Taiteessa on voima, sen sanoissa, kuvissa ja tarinoissa koko elämä. Siksi taide koskettaa, saa ajattelemaan, provosoi ja vinksauttaa sen kokijaa ja tekijää.

Taiteen äärellä oppii katsomaan ja tarkastelemaan maailmaa uusin silmin. Taiteen tekeminen on tila, jossa saa viipyillä, siellä saa rakastua, tulistua, vihata, heittäytyä, pelätä, oivaltaa ja mokata, kukin tavallaan. Taidetta tekemällä ja kokemalla voi maistella mahdottomiltakin tuntuvia maailmoja.

Mitä jos mielikuvitus ja sen venyttäminen, muksauttelu, olisi tärkein taito jonka myötä voisi oppia myös ymmärtämään muita, itseään ja maailmaa?

Taiteen tekeminen on myös keskeneräisyyden sietämistä, ja sitä ohjaamaan tarvitaan taitavaa opettajaa, rinnallakulkijaa, suunnannäyttäjää ja kartanlukijaa. Silloin taiteen äärellä on turvallista unelmoida, leikitellä, tehdä epäkohdat näkyväksi ja herätellä:

Mitä jos ihmiset ottais ilmastonmuutoksen vakavasti? Mitä jos ihmiset ymmärtäis, mitä on ihmisten välinen epätasa-arvo?

Teemoja käsitellään nuorten kirjoittamissa kappaleissa Tulevaisuus – miltä se näyttää? ja Samanarvosii. Voit kuunnella kappaleet tämän puheen lopussa.

Taide ei ole pikamatka tai ohituskaista. Se on aina prosessi, joka vaatii aikaa ja ajattelua. Kun aikaa on, on taiteen äärellä mahdollista rakastua maailmaan ja nähdä ne asiat, joiden puolesta on valmis taistelemaan!

Lasten ja nuorten säätiön Virtuaaligalleria on huikea kokoelma nuorten näkemyksiä maailmasta ja tulevaisuudesta. Nuoret ovat tutkineet eri teemoja sanataiteen, teatterin, lyhytelokuvan, musiikin ja muiden taidemuotojen avulla. Kannustamme sinua seikkailemaan, vaikuttumaan, provosoitumaan ja innostumaan taiteen parissa. Hyvää matkaa nuoruuteen!

Anna Jussilainen, Milla Minerva Mertanen ja Anna-Liisa Parkkinen

Lasten ja nuorten säätiö


Lue lisää

Nuorten Visionäärien taidenäyttely kutsuu katsojansa empatian kulmille 
Lastensuojelu­laitoksessa asuvien nuorten elämä ja tulevaisuuden toiveet muotoutuivat virtuaaliseksi runoteokseksi
Kuuma, kuumempi peruna: raha! Nuorten kolme vinkkiä kestävään rahankäyttöön