Oodi some­aktivisteille

19.05.2021

Ilman nuoria someaktivisteja olisin paljon huonompi työssäni, kirjoittaa säätiön viestintäpäällikkö Enni Sahlman.

Ehkä koskaan ihmiskunnan historiassa oman maailmankuvan avartamista ei ole tehty yhtä helpoksi kuin vuonna 2021. En suoriutuisi työstäni ilman Googlea, mutta yhä useammin avaan tietoa etsiessäni Instagramin. 

Somen ansiosta ymmärrän aiempaa paremmin transasioita, mielenterveyttä, sometrendejä ja ihmisoikeusongelmia eri puolilla maailmaa. Nautin siitä, että vaikeistakin asioista on kerrottu visuaalisen kauniisti ja selkeästi ja että äänessä on ihminen oikeilla kasvoillaan. Kiitos tästä kaikesta kuuluu nuorille someaktiiveille, jotka väsymättä jaksavat pitää esillä itselleen tärkeitä asioita.

Yksittäisen somepostauksen ei tarvitse saavuttaa miljoonayleisöä ollakseen vaikuttava.

Tutkimuksemme mukaan nuoret uskovat, että somea käytetään tulevaisuudessa yhä enemmän oman maailmankuvan avartamiseen ja itselle tärkeisiin asioihin vaikuttamiseen. Joku ymmärtämätön sielu on joskus vähätellyt somepostausten vaikuttavuutta, mutta hän on väärässä. 

Yksittäisen somepostauksen ei tarvitse saavuttaa miljoonayleisöä ollakseen vaikuttava. Somepostauksen jälkeen ei myöskään tarvitse lähteä järjestämään mielenosoitusta tai laittaa alulle kansalaisaloitetta, jotta postaaja voi tituleerata itseään aktivistiksi. 

Lukemattomat yksittäiset somepostaukset ovat vaikuttaneet siihen, miten teen työtäni: millaisia asioita nostan kanaviimme, keitä pyydän haastateltavaksi ja millaisia juttuja linkkaan asiantuntijoiillemme tutustuttavaksi. Keskustelen näistä ajankohtaisista asioista myös muiden viestijä- ja toimittajakollegoideni kanssa ja tiedän myös heidän käyttävän somea ajatustensa avartamiseen. 

Me kaikki toimimme portinvartijoina, jotka käyttävät valtaa siihen ketkä ja mitkä asiat saavat tilaa yhteiskunnassamme. Siksi jokaisella yksittäisellä postauksella on väliä. Koskaan ei tiedä, kuka siihen törmää ja kenen ajatuksia se avartaa.

Oma strategiani on seurata somessa höpöhöpö-sisällön lisäksi itseäni viisaampia ja omasta taustastani poikkeavia sisällöntekijöitä. Jostain syystä moni heistä on parikymppinen tai nuorempi. He kaikki suosittelevat toisinaan muita tekijöitä, jotka myös usein päätyvät seurantalistalleni. Pikkuhiljaa olen saanut rakennettua somestani paitsi viihdyttävän tavan viettää vapaa-aikaa, myös opettavaisen sellaisen. 

Kiitos siis te kaikki upeat, viisaat, maailmaa paremmaksi tekevät nuoret someaktivistit! Kiitos, että me muut saamme oppia teiltä. Samalla vetoan teihin: älkää ainakaan heti jättäkö Instagramia, sillä en vielä ole oppinut käyttämään aktiivisesti TikTokia. 


Lue lisää

Kuuma, kuumempi peruna: raha! Nuorten kolme vinkkiä kestävään rahankäyttöön
Jokainen lapsi ja nuori tarvitsee uskoa tulevaisuuteen
Jo joutui armas arki