Maija Mattila, 23, toteutti unelmansa mallin urasta

03.12.2020

Maija Mattila haluaa olla esillä omana itsenään, eikä ylimääräisen kromosominsa takia. Hän on määrätietoisesti toteuttanut unelmaansa ja tehnyt sen eteen töitä. Muita nuoria hän kannustaa samaan.

Yle Kioski järjesti Maija Mattilalle yllätyksen hänen 18-vuotissyntymäpäivänään ja toteutti tämän unelman: Mattila pääsi kokemaan päivän mallina. Yllätyksestä kuvattu video levisi kahdessa päivässä viraaliksi. Maija ja hänen äitinsä Anna-Erika Mattila istuivat tietokoneella hämmästelemässä videon saamaa huomiota. Maijaa mietitytti, näkyykö video Pasilassa saakka. 

“Äidin ystävä tuli hakemaan minua kesken päivän, minut vietiin studiolle, meikattiin ja sitten otettiin valokuvia. Minua jännitti, mutta samalla tuli iloinen tunne ja oli hauskaa mennä kameran eteen. Ja siitä se lähti”, muistelee Mattila Birthday Surpriseksi nimetyn videon syntyä ja malliuransa alkua. 

Paria vuotta myöhemmin Mattilan saama huomio laajeni varmuudella Pasilan ulkopuolelle. BBC Africa kiinnostui stereotypioita rikkovasta nuoresta mallista, ja sen Mattilasta tekemä juttu levisi ympäri maailmaa. Enää ei ollut syytä epäillä, etteikö Mattila voisi saavuttaa unelmaansa mallina. 

Unelma oli nimittäin aluksi jopa Mattilan äidin mielestä epärealistinen. Kunnes tytär osoitti saamillaan työkeikoilla ja positiivisella palautteella, että kaikki on mahdollista. Keikkoja on ollut vuosien varrella niin paljon, että kaikkia ei meinaa muistaa. Isoimmat kuitenkin ovat jääneet mieleen.  

Kuten niin monella muullakin, korona kuitenkin vähensi paljon Mattilan töitä. Vuoden 2020 lopussa kyselyitä kuvauksiin on taas hiljalleen alkanut tulla.  

Mattila ei kuitenkaan ole ollut tyhjän panttina. Hän on opiskellut erityisammattiopisto Livessä ja muuttanut kesällä ensimmäiseen omaan asuntoonsa. 

Tauko mallintöistä ei näy Mattilan otteissa lainkaan. 

Käsi kääntyy juuri oikeaan kulmaan, että kimaltavat rakennekynnet nappaavat valon ja välkähtävät kameralle. Samaan aikaan kasvojen kuvakulma on täydellinen. Ei epäilystäkään, nyt kuvataan ammattilaista.  

Maija Mattilan idoleita ovat muun muassa mallit Polina Hiekkala, Maryam Razavi ja Lola Odusoga.

Diiva ja esikuva

Maija Mattila kertoo supervoimansa olevan unelmiin uskominen. Hän haluaa levittää ympärilleen positiivista energiaa. Hänen sosiaalisen median päivityksissään ja haastatteluissaan toistuvat lauseet kuten “Usko itseesi”, “Älä luovuta” ja “Kaikki ihmiset ovat kauniita, se kannattaa itse nähdä”. Jälkimmäisestä on myös teetetty Mattilan suunnittelema t-paita myyntiin Pertin valinnan verkkokauppaan. Se on Pertti Kurikan nimipäivät -punkyhtyeen perustama “Sekotavarakauppa” outsider-taiteelle. 

“Haluan tsempata ja kannustaa muita nuoria, ja sanoa että ei kannata luovuttaa. Haluan itse näyttää esimerkkiä mallin uralla, miten käyttäydytään ja miten puhutaan ystävällisesti muista ihmisistä ja ollaan kohteliaita”, Mattila luettelee. 

Mattila tietää, mistä puhuu, kun hän puhuu uskosta itseensä ja kovasta työnteosta. Hän on itse nähnyt äärettömän paljon vaivaa oman unelmansa eteen. Hän on esimerkiksi pudottanut painoaan kovan treenin ja totaalisen ruokavaliomuutoksen avulla.  

Nyt peilistä katsoo terveen urheilullisen näköinen nuori nainen. Se ei ole sattumaa, sillä painonpudotusprojektin alussa Mattila oli todennut äidilleen: “Mä haluan PT:n, joka rääkkää mua”, ja sellaisen valmentajan hän sai. 

Mallintyöt ovat vieneet Mattilan esimerkiksi Kalevala Korun kasvoksi, Gloria Fashion Showhun, häämessujen catwalkille ja artisti Yeboyahin musiikkivideolle. 

“Häämekko päällä tuli etenkin ihan prinsessaolo.” 

Yeboyahin musiikkivideon kuvauksista mieleen on jäänyt hyvä fiilis. Kuvauksiin Mattilan stailasi stylisti Patisse A Lody, joka on Mattilalle ennestään tuttu, sillä heidän veljensä ovat pelanneet jalkapalloa yhdessä. Äiti Anna-Erika hymyilee, että Maija ja Patisse tunnetaan mallipiireissä “kahtena diivana”.  

“Otamme yhdessä valokuvia ja diivailemme”, Mattila kertoo.  

Esteiden yli

Mattila on useissa haastatteluissa korostanut, että ei halua ole Down-malli, vaan malli. Häntä jopa suututtaa, että hänen ylimääräinen kromosominsa varastaa helposti huomion. Ei ole kuitenkaan syytä vähätellä sitä tosiasiaa, että kehitysvammansa takia Mattila on joutunut ylittämään useampia esteitä kuin moni muu saavuttaakseen tavoitteensa. 

Tämän haastattelun ja kuvausten jälkeen Mattila kertoo menevänsä omaan kotiinsa rentoutumaan. Kuulostaa tavalliselta työpäivän jälkeiseltä aktiviteetiltä, mutta Mattilalle se on ollut mahdollista vasta viime kesästä lähtien. Silloin hän sai oman kodin jonotettuaan sitä ensin kaupungilta 7 vuotta. 

“Ihan mahtava fiilis asua yksin”, Mattila sanoo. “Minulla on sellainen sikaiso pieni yksiö.”  

Hän pystyy itsenäiseen asumiseen ja tekee esimerkiksi ruokansa itse. Ruoka on tietysti terveellistä. 

“Tykkään tehdä salaatteja, hirveästi kasviksia, kalaa ja kanaa.”  

Pari kertaa viikossa Mattilan apuna on avustaja, josta Mattilan perhe käyttää mieluummin nimitystä kulttuurikaveri. Hänen kanssaan Mattila saattaa esimerkiksi leipoa tai käydä elokuvissa.  

Arkeen kuuluu lisäksi opiskelu eritysiammattioppilaitos Livessä Espoossa. Siellä Mattila on tanssialan perustutkinto-opskelijana. Livessä painottuu myös itsenäiseen elämään tähtäävä ohjaus ja opiskelijat saavat yksilöllistä tukea. 

Ennen opintojaan Livessä Mattila oli oppilaitoksen neljä päivää kestävässä koulutuskokeilussa. Sen jälkeen hän pyrki koulutusohjelmaan ja pääsi.

“Tanssin lisäksi meillä on äidinkieltä, fysiikkaa, matematiikka, enkkua ja tommoista. Livessä on todella kivaa ja minulla on siellä hyviä ystäviä”, Mattila kertoo.  

Opiskelu tähtää Mattilan toiseen unelmaan: työhön tanssijana. Se unelma on kulkenut mukana lapsesta saakka. Pikkutyttönä alkanut flamencoharrastus on jo vienyt Mattilan Englantiin saakka esiintymään ja hänen flamencoryhmäänsä on tilattu myös jonkin verran keikoille Suomessa. 

“Yleisön edessä tanssiminen on ihan mahtavaa. Silloin pystyy nauttimaan musiikin tahdissa.” 

Esiintymisestä puhuessaan Mattilan silmät todella syttyvät. Tulevaisuudelle hänellä on selkeät tavoitteet. 

“Ajattelin ihan tosissani tehdä työtä tanssijana. Ja kävellä catwalkeilla.” 

Maija Mattila opiskelee ammatillisessa erityisoppilaitoksessa 

Millaisia erityisoppilaitoksia Suomessa on, ja mikä niiden tehtävä on, asiantuntijamme Anna-Liisa Parkkinen? 

Suomessa toimii yhteensä kuusi ammatillista erityisoppilaitosta. Ammatilliset erityisoppilaitokset tarjoavat erityistä ohjausta, opetusta ja tukea opinnoissaan sitä tarvitseville nuorille. Ammatillisen opetuksen lisäksi nämä oppilaitokset kehittävät erityisopetusta ja tukevat nuorten opinto- ja työllistymispolkujen toteutumista. Oppilaitoksissa voi opiskella samoja opintoaloja kuin muissakin ammatillisissa oppilaitoksissa. Ammattiopisto Live on ainoa erityisammattioppilaitos Suomessa, jossa voi opiskella tanssijaksi, kuten Maija tekee. 

Miten Lasten ja nuorten säätiö tekee yhteistyötä erityisoppilaitosten kanssa?

Toteutamme yhteistyössä nuorten ryhmien kanssa luovaa toimintaa. Järjestämme esimerkiksi taidelähtöisiä menetelmiä hyödyntäviä työpajoja, joissa nuoret pääsevät tekemään ja kokemaan musiikin, lyhytelokuvan tai videotarinoiden tekemistä itse valitsemistaan aiheista. 

Toimintamme tavoittaa nuorten lisäksi opettajia, joille järjestämme koulutuksia taidelähtöisistä menetelmistä oppimisen tukena. Kaiken toimintamme tavoitteena on luoda nuorille tila ilmaista itseään sekä oppia ja oivaltaa oman tekemisen kautta.  

Yhteistyö erityisoppilaitosten kanssa on meille tärkeää, koska haluamme edistää yhdenvertaisuutta. Toimintamme tavoittaa oppilaitosten kautta moninaisissa tilanteissa opiskelevat nuoret. Lasten ja nuorten säätiön Taidot elämään- ja Kestävä rahasuhde -hankkeet tekevät yhteistyötä ammattioppilaitos Liven Valma-ryhmien kanssa. 

Anna-Liisa Parkkinen

Ohjelmapäällikkö

anna-liisa.parkkinen@nuori.fi

050 308 4215

Epävarma maailma on täynnä mahdollisuuksia. Lahjoita nuorelle uskoa tulevaan. Maija Mattila ja Lasten ja nuorten säätiön logo.


Lue lisää

Kuuma, kuumempi peruna: raha! Nuorten kolme vinkkiä kestävään rahankäyttöön
Jokainen lapsi ja nuori tarvitsee uskoa tulevaisuuteen
Jo joutui armas arki