Seksikäs-Suklaa: ”Nuorten sanoitukset saivat miettimään, mitä he joutuvat käymään läpi”

17.04.2020

Itse yläkouluiässä energinen, urheilullinen ja ”aina äänessä ollut” Seksikäs-Suklaa kiertää nyt työpajoissamme kannustamassa nuoria sanojen maailmaan. Hänelle itselleen sanoitusten kirjoittaminen on terapiaa.

”Minulle lukeminen ja kirjoittaminen ovat terapiaa, tapa kertoa miltä minusta tuntuu. Luen esimerkiksi riimejä ja nautin siitä, kun sanavarastoni karttuu”, kertoo räppäri-tubettaja Seksikäs-Suklaa, oikealta nimeltään Luyeye Konssi.

Hän on kiertänyt syksystä 2019 lähtien yläkouluissa Sanoita parempi maailma -työpajoissamme. Yhdessä hänen ja rap-artisti Rauhatädin kanssa nuoret ovat kirjoittaneet biisejä muun muassa lukutaidosta ja tasa-arvosta. Valmiit biisit, joissa nuoret itse räppäävät, on tuottanut joukko ammattimuusikoita.

”Roolini on ollut innostaa nuoria. Erityisesti mieleeni on jäänyt yksi koulu, jossa pojat olivat poikkeuksellisen vaikeita. He eivät millään olisi halunneet tehdä mitään. Kun olin tarpeeksi tiukkana ja kärsivällinen, sain lopulta heidät innostettua kirjoittamaan omia biisejä ja siitä jäi tosi hyvä fiilis! Kokemus oli erilainen ja intensiivinen mutta myönteinen.”

Nuorilla on sanottavaa

Seksikäs-Suklaa on kannustanut nuoria riimittelemään esimerkiksi siitä, mikä heitä ärsyttää. Hän on kehottanut tekemään sanoituksia, joissa on oikea sanoma. Nuorten työpajoissa esiin nostamat teemat pääsivät yllättämään.

”Yhdessä työpajassa 8.-luokkalaiset tytöt alkoivat riimitellä siitä, kuinka eivät voi käyttää napapaitaa koska sedät kuolaavat heitä. Mietin vielä kotimatkallakin, että hitto, mitä nuo tytöt joutuvat käymään läpi. Että nuoret tytöt joutuvat miettimään tuollaisia. Se iski kovaa ja siitä jäi vaikea olo. Toisaalta on ollut hienoa, että nuoret ovat päässeet purkamaan tunteitaan sanoituksiin, se on se tapa, jolla itsekin puran.”

Nuorten innostaminen on ollut Seksikäs-Suklaalle mielekästä, sillä hän haluaa tarjota nuorille kokemuksia, joita hänellä ei nuorena ollut. Erityisesti pienillä paikkakunnilla nuoret ovat kertoneet, kuinka siellä ei tapahdu mitään ja heille ei järjestetä mitään erityistä. Esimerkiksi keikoille päästäkseen nuorten pitäisi olla täysi-ikäisiä.

”Omassa koulussani ei koskaan käynyt ketään tunnettua kasvoa innostamassa meitä. Halusin aina, että joku olisi tullut ja se ärsytti, kun niin ei käynyt. Nyt kun olen itse sellaisessa elämäntilanteessa, että minun on mahdollista vierailla kouluissa, teen sen mielelläni. Tykkään tosi paljon tehdä töitä nuorten kanssa! Se on rentoa ja tulen hyvin toimeen heidän kanssaan.”

Työpajoissa Seksikäs-Suklaa oli nuorille tiukkana siinä, että aloitettu biisi kirjoitetaan valmiiksi. ”Sanoin, että sen jälkeen voidaan chillata. Nuoret olivat tosi ahkeria ja biisit tulivat valmiiksi”, hän iloitsee.

Kuuntele alta vantaalaisen Lehtikuusen koulun 8D-luokan biisi Samanarvosii. Tälle biisille päätyivät riimit setien katseen kohteena olemisesta:

mikä siinä on mennyt pieleen
miks just nyt tulit mun viereen
ku päivänvalossakin pitää pelkää
tää taakka painaa taas selkää

taas, tää perus maanantai
enkä voi käyttää napapaitaa
mikä tekee musta niinku halvan huoran
että pitää kadulla tollee kuolaa

mä muistan ku olin yheksän vee
ja se vanha setä mua kattelee
kävelin tyttöjen kaa kadul
ja kelasin mitä se multa haluu


Lue lisää

Kuuma, kuumempi peruna: raha! Nuorten kolme vinkkiä kestävään rahankäyttöön
Jokainen lapsi ja nuori tarvitsee uskoa tulevaisuuteen
Jo joutui armas arki