”Verkostot olivat jotain, joita jo valmiiksi menestyneillä ihmisillä oli”

15.11.2019

Lasten ja nuorten säätiön HuippuHarkka tarjoaa nuorille onnistumisen kokemuksia työelämästä. Jotta saamme nuoret mukaan yhteiskuntaan ja työelämään, meidän on taattava, että kokemus työelämästä on myönteinen. Yksikin ele voi olla merkityksellinen. Jokainen kohtaaminen vaikuttaa siihen, millaiseksi nuoren tulevaisuus rakentuu. Lue, mikä oli käänteentekevää Lasten ja nuorten säätiössä työskentelevän Riikka Puttosen verkostojen rakentumisesta.

Kuka tahansa, joka tietää mitä haluat, voi kuulua verkostoosi ja auttaa sinua eteenpäin. 
 
Kuten monet nuoret aikuiset, olin pitkään tuuliajolla ja etsin paikkaani. Korkeakoulututkinnon puute ja vähäinen työkokemukseni tuntuivat työmarkkinoilla todella rajoittavilta tekijöiltä. Miten kukaan koskaan voisi palkata minut, jos en pystyisi riittävästi osoittamaan kykyjäni paperilla? Tunsin kyllä ihmisiä, joilla uskoakseni oli minusta positiivinen ja osaava mielikuva. En kuitenkaan uskonut sillä olevan mitään merkitystä.  

Mielessäni verkostot olivat kuitenkin jotain, joita jo valmiiksi menestyneillä ihmisillä oli. Koko idea verkostoitumisesta ei tuntunut lainkaan koskettavan minua. 
 
Ensimmäinen kokemukseni siitä, että minullakin on verkostoja, tapahtui noin viisi vuotta sitten. Työttömänä ja toimettomana päädyin kesäksi Helsingin Vamoksen toimintaan. Myöhemmin samana syksynä yksi heidän ohjaajistaan, Siisi Hirvikoski, kuuli avoimesta työharjoittelupaikasta järjestöalalla ja muisti minut.  

Yllätyin ja ilahduin yhteydenotosta. En ollut sitä ennen ymmärtänyt, että hänestä oli kesän aikana tullut osa minun verkostoani. Lähetin hakemuksen, kävin haastattelussa ja sain harjoittelupaikan. 

Pääsin näyttämään kykyni ja verkostoitumaan lisää. Se poiki minulle ennen pitkää aivan toisen alan työpaikan, jossa sain laajentaa osaamistani sydämeni kyllyydestä. Olin vihdoin päässyt näyttämään kykyni ja saanut jalkani kunnolla työelämän oven väliin. 
 
Kohtaan elämässäni varmasti vielä lisää käänteentekijöitä, mutta aion olla sitä myös muille. 

Kirjoittaja Riikka Puttonen työskentelee Lasten ja nuorten säätiössä.

Lue lisää HuippuHarkka-ohjelmasta täältä.


Lue lisää

Kuuma, kuumempi peruna: raha! Nuorten kolme vinkkiä kestävään rahankäyttöön
Raha on monelle itsenäistymisen kynnyksellä olevalle nuorelle tärkeä ja ajankohtainen asia. Se mahdollistaa tulevaisuuden unelmien tavoittelun, ja sopiva määrä rahaa tuo vapautta elämään. Samalla rahaan voi liittyä ahdistusta, stressiä ja muita tunteita, jotka vaikuttavat taloudelliseen päätöksentekoon.  Tuoko raha onnea vai huumaa?  Eniten nuorten kiinnostusta herätti kysymys, tekeekö raha onnelliseksi. Raha tuo onnea, koska se mahdollistaa […]
Jokainen lapsi ja nuori tarvitsee uskoa tulevaisuuteen
Elämme poikkeuksellista aikaa. Esimerkiksi lääketieteessä tehdään läpimurtoja päivittäin, teknologia kehittyy käsittämättömällä vauhdilla ja ihmiskunnalla on osaamista enemmän kuin koskaan. Silti olemme tilanteessa, jossa hiipuvasta tulevaisuususkosta ja aikuisten toimintaan liittyvästä pessimismistä on tullut nuorten sukupolvikokemus. Meidän tulee tehdä kaikkemme, jotta toivottomuuden tilalle syntyy toivoa paremmasta tulevaisuudesta.  Nuoret ovat eläneet viimeiset vuodet niin sanotun kolmoiskriisin myllerryksessä. Ilmastokriisi […]
Jo joutui armas arki
Jutun laulunsanat ovat otteita nuorten kirjoittamasta kappaleesta Elämäni kuva. Voit kuunnella kappaleen kirjoituksen lopusta.  Loman ja arjen vuorottelu voi parhaimmillaan tuoda sopivasti jäsentävää rytmiä elämään. Se, tuottaako paluu arkeen ahdistusta vai helpotusta, riippuu siitä, kuinka mielekkääksi, merkitykselliseksi ja itselleen sopivaksi sen kokee.   Yhteiskunta määrittelee arjelle raamit, ja niiden puitteissa onnistumme vaihtelevasti luomaan omannäköistä elämää. Syystä […]