Vår praktikant Tea: Hur skulle mitt liv se ut, om jag hade hittat mina styrkor tidigare?

06.11.2019

Min 3 månader långa praktik på Barn- och ungdomsstiftelsen drar sig nu mot sitt slut. Som det vill sig när man varit med om något spännande, känns det som om tiden både varit mycket längre och gått förbi mycket snabbare än så.

Under min praktik har jag fått koordinera Dreams svenskspråkiga verksamhet samt delta i utvecklingen och förverkligandet av Finlands första Read Hour -läskunnighetskampanj. Jag har fått insikt i talrika projekt där olika konstnärliga metoder tillämpas för att ge ungdomar en bättre förståelse av sina egna styrkor och passioner, sin potential och sin kapacitet. Jag har fått se vad stiftelsens verksamhet ger ungdomar, och mitt inre barn har kvidit av avundsjuka.

”Varför ordnade ingen sådana här skolbesök/workshoppar/stödstrukturer för mig när jag var yngre?” klagar det inre barnet. Hur skulle mitt liv se ut nu, om jag hade hittat mina styrkor och passioner tidigare? 

Skådespelaren och dreamstern Krista Kosonen har på sina Dreams skolbesök talat om att det man ser som sina svagheter egentligen också kan vara ens styrkor. Det här är en tanke som väckts även hos mig under min praktik, och ett råd jag också skulle ge till ungdomar som söker efter en riktning i livet. 

Titta runt omkring dig just nu, på ditt liv som det är och som det hittills varit. Vilka brister har du upplevt? Vad önskar du att hade varit bättre, och vad tycker du att skulle ha gjort det bättre? Vad kunde någon annan ha gjort för att göra vägen lättare för dig? 

Varsågod, nu har du hittat ditt yrke!  

Det här är naturligtvis bara ett sätt bland många att välja sin riktning. Men det är ett effektivt sätt. Om du vill stöda andra så som du önskar att du själv hade fått stöd, eller bara fixa något som du tycker att behöver fixas, kommer du redan från första början att ha mera att ge arbetet än vad någon som inte sett problemet förut kan ge.  

Den som har saknat emotionellt stöd kan bli en superb terapeut. Den som har upplevt orättvisa kan bli en drivkraftig jurist. Den som aldrig hittar rätt sorts kläder i affären kan bli en slagkraftig designer. Och den som känt sig karriärvilsen kan i sin tur ordna med vägledning och uppmuntran för andra ungdomar, så att de ska kunna hitta sin riktning snabbare än man själv gjort.  

På bilden: Tea Isopuro och dreamstern Robson Lindberg.


Lue lisää

Kuuma, kuumempi peruna: raha! Nuorten kolme vinkkiä kestävään rahankäyttöön
Jokainen lapsi ja nuori tarvitsee uskoa tulevaisuuteen
Jo joutui armas arki