Merkintöjä: ”Koulu on turvallinen paikka puhua rahasta”

31.10.2019

Merkintöjä-blogisarjassa toimintaamme osallistuneet kertovat kokemuksistaan ja oivalluksistaan. 16-vuotias Daniel Valentine kertoo, mitä oppi rahasta Taloudellinen mielenrauha -työpajoissa.

”Minusta ihmiset eivät Suomessa puhu paljon raha-asioista. Etenkään palkoista tai veloista ei oikein tykätä puhua. Siksi minusta tuntuu, että opiskelukaverinikin olivat innostuneita osallistumaan näihin työpajoihin. Täällä rahasta pääsi puhumaan. 

Työpajoissa pohdimme rahaa ja teimme sen pohjalta digitarinan eli lyhytelokuvan. Meidän neljän hengen ryhmämme lyhytelokuva kertoi Jussista, joka asui maatilalla. Hän ei ollut rutiköyhä, muttei kuitenkaan mikään rikas. Sitten hän sai lottovoiton ja päätti muuttaa Dubaihin. Dubai tuli mieleemme, koska se on itsessään aika rikas maa. 

Jussin muu perhe jäi asumaan maatilalle, ja Jussi huomasi pian, että oli yksinäinen. Hän päätti muuttaa takaisin perheensä luo ja tuli taas iloiseksi. Lyhytelokuva päättyy kysymykseen Tekeekö raha onnelliseksi

En ollut ajatellut rahaa paljonkaan ennen kuin osallistuin näihin työpajoihin. Se johtuu varmaankin siitä, kun minulla on paljon muitakin asioita, joita pitää ajatella. Raha ei tällä hetkellä ole listan kärjessä. Tällä hetkellä ajattelen erityisesti sitä, mihin siirryn tämän vuoden jälkeen. Kouluni loppuu joulukuussa.  

Toivon pääseväni opiskelemaan merkonomiksi. Olen saanut opintoihin jo haastattelukutsun, joten toivotaan parasta! En ole vielä ajatellut tarkemmin, mitä haluaisin tehdä työkseni, mutta jotain liittyen asiakaspalveluun ja liiketalouteen.  

Näissä työpajoissa puhuimme myös palkasta ja se oli hyvä. Minua yllätti, että merkonomin koulutuksella saatava palkka on paljon vähemmän kuin olin luullut. En sinänsä ollut toivonut, että palkka on isompi, koska en tarvitse työstä isoa palkkaa niin kauan kuin sillä vaan selviää arjesta. 

En tiedä, onko koulu oikea paikka puhua rahasta, mutta sanoisin, että se on turvallinen paikka. Ehkä vielä peruskoulussa ei tarvitse puhua, mutta täällä VALMA-luokalla se on jo olennaista.”

Taloudellinen mielenrauha toteutetaan yhdessä Danske Bankin kanssa, ja se on osa Oma talous haltuun -talouskasvatushanketta. Danske Bankin vapaaehtoiset työntekijät osallistuvat työpajatyöskentelyyn yhdessä nuorten kanssa. Daniel Valentine osallistui toimintaan Ammattiopisto Livessä, jossa hän opiskelee valmentavan koulutuksen linjalla.


Lue lisää

Kuuma, kuumempi peruna: raha! Nuorten kolme vinkkiä kestävään rahankäyttöön
Jokainen lapsi ja nuori tarvitsee uskoa tulevaisuuteen
Jo joutui armas arki