Miksi luette, Eino ja Aapeli?

02.09.2019

Read Hour -kampanja huipentuu 8.9.2019 kansainvälisenä lukutaitopäivänä koko Suomen yhteiseen lukutuntiin. Kampanjan päätapahtumassa keskustakirjasto Oodissa itselleen merkityksellisiä teoksia lukevat yleisölle ääneen Eino ja Aapeli, Maria Veitola ja Kaj Kunnas.

10-vuotiaat popkaksoset Eino ja Aapeli ovat kovia lukijoita. He haluavat kannustaa myös muita lapsia ja nuoria lukemaan. Miksi lukeminen kiinnostaa, Eino ja Aapeli?

Kuinka paljon luette?
Luemme joka ilta. Kun on vähän rauhoittunut kirjan kanssa, saa unen päästä helposti kiinni. Välillä luemme muulloinkin, jos ei ole muutakaan tekemistä. Lukeminen on mukavaa ja sen herättämät fiilikset riippuvat kirjasta. Kirjan tapahtumiin tulee eläydyttyä, jännittävän kirjan lukeminen alkaa jännittää ja niin edelleen. Vähän kuin eläisi sitä tarinaa oman pään sisällä. 

Kirjojen lisäksi luemme Aku Ankkoja. Sarjakuvat tuo rennon fiiliksen ja ne on nopeita lukea.

Lukevatko teidän kaverinne?
Aika monet lukevat, monet juuri illalla. Puhumme myös lukemisesta kavereiden kanssa ja annamme toisillemme kirjasuosituksia. Eniten olemme kuitenkin kavereiden kanssa ulkona, kuuntelemme musiikkia, juttelemme, harjoittelemme skeittaamista ja sen sellaista.

Mikä on ensimmäinen muistonne lukemisesta?
Einon ja Aapelin äiti kertoo, että kaksoset oppivat lukemaan aika aikaisin, jo nelivuotiaina.

Aapeli: Muistelisin, että luin Puppe-kirjaa joskus päiväkoti-ikäisenä vanhemmille.

Eino: Muistan, kun yritin saada selvää tienviitoista autossa.

Mikä on ollut paras lukukokemuksenne?
Eino: Innostuin matkailukirjoista kesällä, luin Mondon kirjan Tokiosta ja innostuin siitä ihan älyttömästi. En ollut aiemmin tajunnut, että sellaisia kirjoja on edes olemassa! Ihan kuin matkustaisi omalla sohvalla!

Aapeli: Innostuin tosi paljon, kun luin ekoja kertoja Harry Potteria, ensin luin kirjoja ja vasta sen jälkeen katsoin elokuvat. Olin kuvitellut Tylypahkan tosi samanlaiseksi, kun se oli leffoissakin. 

Pitäisikö lasten ja nuorten lukea enemmän?
Kyllä pitäisi. Se kehittää ihmisen ajattelutapaa. Ihan kaikista kirjoista voi oppia jotain, opetuksia, uusia sanoja, tietoa…

Jos on vaikka vähän epäkohtelias ja lukee kirjan syrjityistä ihmisistä, niin varmasti omatunto alkaa kolkuttamaan ja tajuaa parantaa tapojansa. 

Lukemalla oppii ymmärtämään miten oma käytös voi vaikuttaa muiden ihmisten tunteisiin ja terveyteen. 

Siksi olemme myös mukana Read Hour -kampanjassa. Meidän mielestä lukeminen on todella tärkeä asia ja kaikkien pitäisi lukea vähintään tunti päivässä. Toivotaan, että saadaan innostettua muitakin ihmisiä lukemaan!

Luette yleisölle ääneen Read Hourin päätapahtumassa Oodissa 8.9.2019 klo 19. Mitä haluaisitte sanoa heille, jotka saapuvat kuuntelemaan teitä?
Me luetaan molemmat aika tärkeät tarinat, joilla on tärkeä opetus. Kannattaa kuunnella tarkasti koska näistä tarinoista oppii varmasti jotain. 

Ikinä ei pidä antaa muiden päättää sun elämästä, kannustetaan just sua lukemaan just sitä kirjaa mitä itse haluat lukea, ihan sama, mitä kaverit sanoo. 

Mikä kirja löytyy nyt yöpöydältä?
Eino: Luen tällä hetkellä kirjaa nimeltä Synkät vedet, se kertoo katoamistapauksista. Suosittelen sitä kaikille, jotka tykkää pienestä jännityksestä.

Aapeli: Luen tällä hetkellä Neropatin päiväkirjaa, se on todella hauska. Illalla ei millään malttaisi laittaa kirjaa pois ja alkaa nukkumaan koska se on niin viihdyttävä. Kirja sopii ihmisille, jotka tykkää huumorista, se on kevyttä luettavaa. 

Tervetuloa kaikille avoimeen Read Hourin päätapahtumaan Helsingin keskustakirjasto Oodiin sunnuntaina 8.9.2019 klo 19. Einon ja Aapelin lisäksi yleisölle lukevat Maria Veitola ja Kaj Kunnas. Mikäli et pääse paikalle, voit osallistua lukutuntiin missä vain: valitse itseäsi puhutteleva teos, tartu kirjaan tai lehteen tai nosta kuulokkeet korvillesi. Pysähdy ja lue. 

Kuva: Kalle Pyyhtinen


Lue lisää

Kuuma, kuumempi peruna: raha! Nuorten kolme vinkkiä kestävään rahankäyttöön
Jokainen lapsi ja nuori tarvitsee uskoa tulevaisuuteen
Jo joutui armas arki