Meillä on unelmia – annetaan niiden näkyä ja kuulua

05.12.2018

Lasten ja nuorten säätiön Dreams-ohjelman tavoitteena on vahvistaa nuorten uskoa tulevaan ja kannustaa nuoria ottamaan konkreettisia askeleita kohti unelmiaan.

Tiistaina 18.9.2018 dreamsteri, Tommy Lindgren, vieraili tunnin ajan Alavuden yläkoulussa puhumassa unelmista, lahjakkuudesta ja tulevaisuudesta. Lasten ja nuorten säätiön Dreamsin tavoitteena on levittää sanomaa unelmista.

Lindgrenin mielestä me kaikki olemme lahjakkaita. Myös englannin kielessä on sana talented – lahjakas. Sanalla talent on monta merkitystä, mutta yksi niistä tarkoittaa suuntaa. Oman suunnan, lahjakkuuksiemme löytämiseksi meidän on kokeiltava ja koeteltava kykyjämme. Minä itse olen samaa mieltä, sillä ellemme tee mitään, emme ole mitään. 

Aseta itsellesi tavoitteita ja haasta kohtaamaan elämän turmannuolet. Oma identiteetti ja oman jutun löytäminen kestää joskus aikuisuuteen saakka. Yläkoululaisilta kysytään usein: mitä teet peruskoulun jälkeen? Moni ei tiedä, eikä tarvitsekaan. Kenenkään ei pitäisi painostaa asian kanssa. Mielestäni vanhempien ei pitäisi päättää nuoren tulevaisuudesta, vaan antaa tilaa unelmille ja kannustaa nuorta etsimään omaa kutsumusammattiaan. 

Jos useat muutkin löytävät töitä, niin miksen minäkin? Tommy Lindgren kertoo: “Teillä on kaikki aika maailmassa”. Se, miksi haluamme isona ei voi olla vielä selvää. Kenenkään tarinahan ei ole kiveen hakattu ja elämä on täynnä odottamattomia yllätyksiä.

Tommy aloitti bändissään harrastusmielessä ja lopulta hänestä tulikin muusikko, rap-artisti ja radiotoimittaja. Peruskoulussa hän ei olisi voinut ajatellakaan niin hienoa ammattia. Tämä on yksi esimerkki siitä, kuinka mielekkäästä tekemisestä syntyy elämäntyö. 

Epäonnistuminen on meidän pelkonamme. Entä jos en ole tarpeeksi hyvä? Entä jos mokaan? Jännityksen syynä on usein asian merkitys itselle. Tommy itsekin jännittää esiintymistä. Minulla on paljon kokemusta jännittämisestä ja sen takana on se samainen epäonnistumisen pelko. Kykyjänsä täytyy kokeilla ja oppia löytämään se mieluista tapa tehdä asioita. 

Se, mitä muut sanovat, vaikuttaa itseen. On hyvä osata antaa ja ottaa vastaan rakentavaa kritiikkiä, jos se on paikallaan, mutta myös kehuja. Palaute voi olla tärkeää itsensä kehittämisen kannalta. 

Meillä on unelmia. Annetaan niiden näkyä ja kuulua, etteivät unelmat jäisi vain sisäisiksi haaveiksi. Arvosanat eivät aina ratkaise, mikä kenestäkin tulee isona. Vaikkei haaveammattiinsa lopulta pääsisikään, pitää voida muuttaa kurssia. Riittää, että tekee parhaansa. Onhan meitä täältä Alavuden käpykylästä monta maailmalle lähtenyt urheilijoista muusikoihin ja taiteilijoihin.

Kuuluisuus ei ole mikään tavoite, pääasia tehdä sitä mistä pitää, ajattelevatpa muut mitä tahansa. Sitä paitsi, maailma ehtii muuttua. Tulevaisuus tuo mukanaan uusia ammatteja. Kaikki nykypäivän työt eivät mahda säilyä vuosikymmenien päähän. Kuka tietää? Elämme kestävän kehityksen, kehittyvän teknologian sekä ilmastonmuutoksen aikaa. Mitä on vielä edessä? 

Kirjoittaja on Alavuden yläkoulun kahdeksasluokkalainen.


Lue lisää

Kuuma, kuumempi peruna: raha! Nuorten kolme vinkkiä kestävään rahankäyttöön
Jokainen lapsi ja nuori tarvitsee uskoa tulevaisuuteen
Jo joutui armas arki