​Sanoita parempi maailma: harjoituksia kestävän tulevaisuuden käsittelyyn

Harjoituspaketti koostuu kolmesta osiosta, jotka voidaan suorittaa kokonaisuudessaan tai pienissä erissä. Harjoitukset on suunniteltu erityisesti osaksi yläkoulujen opetusta.

Nopeasti muuttuvan maailman vauhdissa on joskus vaikea pysyä perässä, ja oman äänen esiin tuominen voi tuntua haastavalta. Julkaisemme osana Sanoita parempi maailma -toimintaa yläkouluille suunnatun tehtäväpaketin, jonka avulla tutustutaan kestävän kehityksen tavoitteisiin, harjoitellaan tulevaisuusajattelua ja opitaan tuomaan esiin omia mielipiteitä ja toimimaan toivottavan tulevaisuuden puolesta. 

Tehtävät sopivat osaksi esimerkiksi äidinkielen, ilmaisutaidon tai yhteiskuntaopin oppitunteja. Ne on suunnattu erityisesti yläkouluille.

Tehtävät voi suorittaa kokonaisuudessaan 75–90 minuutin oppitunnilla. Ne voi myös jakaa esimerkiksi kahdeksi 45 minuutin oppitunniksi. Virittäytymisharjoituksia voi tehdä yhden tai useamman. Jos tehtävät jaetaan useammalle oppitunnille, suosittelemme kaikkien oppituntien alkuun ainakin yhtä virittäytymisharjoitusta. Ne herättävät mielikuvitusta ja luovaa ajattelua, mikä toimii hyvänä pohjana työskentelylle. 

Tehtäväpaketti on koottu osana Lasten ja nuorten säätiön Sanoita parempi maailma -hanketta. Hankkeen toiminnassa eri-ikäiset nuoret osallistuivat työpajoihin ja kirjoittivat rap-lyriikoita omasta ja maailman tulevaisuudesta. Tehtävien laatimiseen on osallistunut työpajoja ohjannut sanataidepedagogi ja rap-artisti Rauhatäti eli Hanna Yli-Tepsa. Tämän sivun lopussa voit virittäytyä tunnelmaan kuuntelemalla ja katsomalla nuorten tekemiä biisejä ja niiden musiikkivideoita. 

Sanoita parempi maailma -hanke toteutettiin ulkoministeriön tuella vuosina 2021–2022. 

Antoisia hetkiä tehtävien parissa! 

Harjoitukset:

Virittäydy tunnelmaan:

Useat nuorten ryhmät eri puolilta Suomea ovat tehneet omia kappaleitaan Lasten ja nuorten säätiön Sanoita parempi maailma -toiminnassa vuodesta 2019 lähtien. Virittäydy tehtävien tunnelmaan katsomalla nuorten kappaleista tehtyjä musiikkivideoita ja kuuntelemalla kappaleita Spotifyssä tai SoundCloudissa.

Katso videoita YouTubessa:

Psst! Auttaisitko meitä kehittämään oppi­materiaalejamme?

Haluamme tuottaa materiaaleja, jotka ovat aidosti hyödyllisiä. Auttaisitko meitä vastaamalla lyhyeen kyselyyn? Voit vastata kyselyyn anonyymisti alla olevan linkin kautta. Kiitos ajastasi!

Lisätietoja:

Mari-Anne Arpiainen.

Mari-Anne Arpiainen

mari-anne.arpiainen@nuori.fi

044 777 2604