Historia

Lasten ja nuorten säätiö on tehnyt perustamisestaan lähtien monipuolista työtä nuorten hyväksi. Kahden vuosikymmenen aikana säätiön työstä ovat hyötyneet sadat tuhannet nuoret Suomessa ja muualla maailmassa.

Lasten ja nuorten säätiö, alkuperäiseltä nimeltään Suomen lasten ja nuorten säätiö, perustettiin huhtikuussa 2001. Säätiön ovat perustaneet ministeri Pär Stenbäck ja Heikki Järvenpää. Idea säätiön perustamiseen tuli siitä, kun he totesivat, että Suomesta puuttui yritysten kanssa yhteistyössä toimiva, ennaltaehkäisevää nuorisotyötä tekevä järjestö. Perustamisessa olivat Stenbäckin ja Järvenpään ohella mukana myös Suomen Lions-liitto, Folkhälsan ja Aseman lapset ry:n Nuorten itsenäisyysrahasto.  

Säätiö perustetiin osaksi International Youth Foundationin (IYF) verkostoa, jolla on ollut toimintaa yli 100 maassa. Säätiö kuuluu edelleen IYF:n verkostoon, mutta on itsenäinen toimija. Kansainvälinen ulottuvuus on aina ollut säätiölle tärkeää. Säätiö on toteuttanut hankkeita Suomen lisäksi Latinalaisessa Amerikassa ja Afrikassa, sekä tehnyt lähialueyhteistyötä Venäjällä.

Säätiö on tehnyt perustamisestaan lähtien monipuolista työtä nuorten hyväksi. Kahden vuosikymmenen aikana säätiön työstä ovat hyötyneet sadat tuhannet nuoret Suomessa ja muualla maailmassa.  

Säätiön ensimmäinen hanke oli vuonna 2002 Wärtsilän kanssa toteutettu Tunti Lapselle -keräys, jonka tuotot lahjoitettiin osaksi kotimaan, osaksi Palestiinan nuorisotyöhön. Tunti Lapselle -keräyksiä toteutettiin myöhemmin muun muassa UPM-Kymmenen, TVO:n ja Metson kanssa. 

Säätiö on historiansa aikana rakentanut monta pitkäkestoista toimintamuotoa, kuten vuodesta 2003 asti toimineen Zest-ohjelman, joka tunnetaan nykyään nimellä Dreams. Ohjelma on tavoittanut noin 500 000 yläkoululaista ja kymmeniä tuhansia opettajia. Dreams-ohjelman tavoitteena on vahvistaa nuorten uskoa tulevaan ja kannustaa nuoria ottamaan konkreettisia askeleita kohti unelmiaan. Vierailuilla yläkouluikäiset ja toisella asteella opiskelevat nuoret kuulevat erilaisten innostajien eli dreamstereiden omakohtaisia kasvutarinoita. 

Dreamsin lisäksi tunnettuja esimerkkejä työstämme ovat muun muassa Vastuullinen kesäduuni -kampanja ja Myrsky-hanke. Vastuullinen kesäduuni tarjosi vuosina 2011–2014 työkokemusmahdollisuuksia laajalle nuorten joukolle satojen yrityskumppaneiden kanssa. Myrsky-hanke tuki puolestaan 129 nuorten taideprojektia vuosina 2011–2015. 

Säätiön työssä keskeistä on ollut aina tehdä työtä laajan kumppaniverkoston kanssa. Olemme vuosien varrella tehneet yhteistyötä satojen yritysten, kuntien, järjestöjen ja muiden organisaatioiden kanssa. Toimintamme rahoituksesta suurin osa on tullut julkiselta sektorilta, mutta myös yksityisen rahoituksen osuus on ollut merkittävä. Toimintamme on ollut lähtökohtaisesti luonteeltaan aina valtakunnallista: olemme halunneet tarjota nuorille mahdollisuuden osallistua toimintamme paikkakunnasta riippumatta. 

Siitä, minkälaista toimintamme on nykyään, voit lukea lisää Toiminta-osiosta

Säätiöllä on ollut viisi toiminnanjohtajaa: 

  • Olli Alanen (2018– 
  • Tuula Colliander (2015–2017) 
  • Eila Kauppinen (2009–2015) 
  • Ira Carpelan (2004–2009) 
  • Heikki Järvenpää (2000–2004)