Transsukupuolisten oikeudet olivat puheena niin meillä kuin maailmalla. Transsukupuoliset voivat nyt värväytyä Yhdysvaltain armeijaan itse määrittelemänsä sukupuolen mukaan. Täällä meillä Suomessa kansalaisaloite translain uudistamisesta etenee eduskunnan käsittelyyn. Aloitteen laittoi pystyyn sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajava Transla ry, ja se keräsi vaadittavat 50 000 nimeä vuorokaudessa.
Malarian vastaisessa taistelussa koettiin läpimurto, kun Oxfordin yliopiston kehittämä rokote saavutti 77 prosentin tehokkuuden tautia vastaan. Maailman terveysjärjestö WHO on asettanut malariarokotteelle 75 prosentin tehokkuusvaatimuksen, jonka Oxfordin yliopisto nyt ensimmäistä kertaa ylitti.
Tukipaketteja ja työllisyysnäkymiä
Maaliskuun positiivisena signaalina nostimme esiin Valmet Automotiven 1 000 uutta työpaikkaa Uuteenkaupunkiin ja Saloon. Nyt Pohjanmaalla iloitaan, sillä Vaasan kaupunki ja Johnson Matthey allekirjoittivat aiesopimuksen akkutehdashankkeesta. Suunnitelmissa on, että tehdas olisi toiminnassa jo vuonna 2024.
Korona on koetellut monia, mutta erityisesti kulttuurialan väen ahdinko on korostunut mediassa. Hallitus sai tässä kuussa sovittua yli 200 miljoonan euron tukipaketista kulttuuriin, taiteeseen, liikuntaan ja tapahtuma-alalle.
Ilmastouutisissa korostuivat liikkumisen tavat
Ranska haluaa edistää ilmastotavoitteitaan aikomalla kieltää lyhyet lennot kotimaassa. Laki koskisi reittejä, jotka voidaan taittaa junalla alle kahdessa ja puolessa tunnissa.
Tilastokeskuksen mukaan uusiutuvan energian kulutus oli ensimmäistä kertaa historiassa suurempi kuin fossiilisten polttoaineiden ja turpeen kulutus yhteensä. Uusiutuvan energian osuus maamme kokonaiskulutuksesta oli viime vuonna 40 prosenttia.
Työsuhdeautojen ylivaltaa halutaan tasoittaa suhteessa ympäristöystävällisempiin kulkupeleihin. Esitystä luotsaa Whim-liikkumissovelluksen vuonna 2017 lanseerannut MaaS Global. Yhdessä yli 125 alan toimijan kanssa yritys ehdottaa niin kutsuttua liikkumistiliä uudeksi työsuhde-eduksi. MaaS Globalin mukaan työsuhde-eduissa ei tällä hetkellä huomioida riittävän laajasti erilaisten liikkumisen palvelujen kirjoja kuten sähköpotkulautoja, kyytipalveluita tai yhteiskäyttöautoja.
Saksassa valtio on määrätty tiukentamaan vuonna 2019 hyväksyttyä ilmastolakia. Perustuslakituomioistuimen mukaan laissa ei ole tällä hetkellä määritelty tarpeeksi selkeitä velvoitteita vuoden 2030 jälkeen tehtäville ilmastopäästöjen vähennyksille. Yksityishenkilöiden tekemää kannetta tukivat paitsi ympäristöjärjestö Greenpeace, myös muun muassa Greta Thunbergin innoittamana syntynyt Fridays for Future -liike.
Lopuksi vielä eläinuutisia. WWF tiedotti, että Nepalin sarvikuonokanta on kasvanut noin 16 prosenttia viimeisten kuuden vuoden ajan. Arvioiden mukaan määrä on noussut 645 sarvikuonosta 752 sarvikuonoon.
Linkit hyviin uutisiin:
Hallitus linjasi tukipaketista kulttuuriin, taiteeseen, liikuntaan ja tapahtuma-alalle (valtioneuvosto)
French lawmakers approve a ban on short domestic flights (Reuters)
Suomessa puuhataan ympäristöystävällistä vaihtoehtoa työsuhdeautojen ylivallalle – ratkaisuksi esitetään 3 400 euron verovapaata liikkumistiliä (Helsingin Sanomat)
Selvitys: nepalin sarvikuonokanta kasvanut viime vuosina (WWF)
Lue myös juttusarjan edellinen osa: Maaliskuun positiiviset signaalit