Dreams-vierailu lisää merkityk­sellisiä kohtaamisia koulun arjessa

23.03.2023

Dreams-vierailuilla Dreams-lähettiläät rohkaisevat nuoria unelmoimaan sekä pohtimaan vahvuuksiaan ja oman polkunsa suuntaa. Lähdimme Mohammad Al-Emaran ja Rosa Costen mukaan, kun he vierailivat yläkouluissa Helsingissä ja Rovaniemellä.

Viimein on koittanut pitkään odottamani hetki: uusien Dreams-lähettiläiden kouluvierailut alkavat! Erotuomari Mohammad Al-Emaran matkassa pääsen ensin Helsingin matematiikkalukioon Maunulaan ja sen jälkeen artisti Rosa Costen kanssa Ounasvaaran peruskouluun Rovaniemelle. Minua hieman jännittää, sillä toivon kovasti, että aloittavat lähettiläät innostuvat ja nauttivat roolistaan Dreams-lähettiläänä.  

“On kiva päästä aloittamaan tämä matka kotipaikkakunnalta. Olen jo kovasti odottanut ensimmäistä esiintymistäni Dreams-lähettiläänä”, iloitsee Helsingistä kotoisin oleva Al-Emara Maunulan matematiikkalukion valoisassa ruokalassa hetkeä ennen ensimmäistä Dreams-vierailuaan. Ruokalan valtavista ikkunoista avautuu rauhoittava metsikkömaisema – sopiva tausta yhteisymmärrystä rakentavan uuden Dreams-vierailijan ensimmäiselle vierailulle.  

Rovaniemellä Ounasvaaran peruskoulussa Rosa Costen jännitys juuri ennen ensimmäisen vierailun alkamista on käsinkosketeltava:  

“Kädet vähän tärisee!” Coste naurahtaa.  

Onneksi liikuntasalin verran yläkoululaisia ottaa uuden Dreams-vierailijan lämmöllä vastaan: Coste saa hurraukset ja taputukset jo ennen puheenvuoronsa alkua.  

Merkityk­sellinen tilaisuus sekä puhujalle että nuorille 

”Se meni hyvin”, sekä Coste että Al-Emara kiittelevät ensimmäistä kohtaamistaan nuorten kanssa. He kertovat saaneensa vierailulta innostusta ja inspiraatiota jatkaa samaa seuraavilla kouluvierailuilla. 

“Sain uskoa siihen, että tarinallani on väliä – se voi auttaa nuoria heidän omalla matkallaan”, Coste sanoo. 

Esityksen jälkeen nuorilla oli mahdollisuus jäädä juttelemaan Dreams-lähettiläiden kanssa. Monella nuorella oli Dreams-lähettiläälle asiaa, osa tuli pyytämään yhteistä kuvaa muistoksi, joillain oli kyyneleet silmissä. Puheenvuorot herättivät selvästi tunteita. 

Rovaniemeläiset kahdeksasluokkalaiset, 14-vuotiaat Väinö ja Lauri pohtivat, että unelmat aiheena jäävät koulun arjessa vähälle käsittelylle. Costen puheenvuoro auttoi avartamaan omaa maailmankuvaa ja näkemään asioita laajemmin. 

“Paras oli se, kun se [Coste] puhui siitä, että ei kannata kätkeä omaa onnea ja saavutuksia”, Väinö summaa esityksestä mieleen jääneitä asioita. 

Al-Emara kiittelee mahdollisuutta päästä kannustamaan nuoria omalla tarinallaan: 

“Päällimmäisenä tunteena on kiitollisuus. Arvostan suuresti, että puheenvuoroni vaikutti positiivisesti nuoriin”, hän kertoo. 

Vierailu Ounasvaaran yläkoululaisten luokse muistutti Rosa Costea omista kouluajoista. Nuorten kohtaamisesta tuli hänelle merkityksellinen olo. Esitys sai yläkoululaiset paitsi kuuntelemaan toisen tarinaa, myös uskoutumaan omista kokemuksista.  

Matkalla Rovaniemeltä takaisin Helsinkiin iloitsen molemmista vierailuista ja tunnen ylpeyttä siitä, että saimme Al-Emaran ja Costen mukaan toimintaamme. Uudet Dreams-lähettiläät onnistuivat jo ensimmäisillä vierailuillaan luomaan ilmapiirin, jossa nuoret uskaltautuivat avaamaan ajatuksiaan myös itse. Sellaisia tilanteita me kaikki tarvitsemme – turvallisia paikkoja tulla nähdyksi ja kuulluksi. 

Kirjoittaja on Dreams-ohjelmassa tuottajana työskentelevä Meri-Tuuli Lönn. Liputamme unelmoinnin puolesta yhdessä Pohjola Vakuutuksen kanssa. Pohjola Vakuutus tukee Dreams-ohjelmamme suomenkielisiä kouluvierailuja. Ruotsinkielisiä vierailuja tukevat eri säätiöt.