Mahdolliset maailmat -hankkeessa tulevaisuustyöskentely yhdistyi roolipelaamisen menetelmiin ennennäkemättömällä tavalla.
Koulunsa keskeyttäneet nuoret kokevat usein osattomuutta ja pelkoa uusista pettymyksistä. Mahdolliset maailmat -hankkeen tavoitteena oli vahvistaa siihen osallistuvien nuorten tulevaisuususkoa ja työelämäosallisuutta. Tulevaisuudentutkimuksen ja roolipelaamisen menetelmiä yhdistämällä nuoret osallistuivat toimintaan, joka vahvisti heidän tulevaisuususkoaan ja työelämän kannalta keskeisiä taitoja, kuten luovuutta, kriittistä ajattelua ja kykyä oppia uutta.
Mahdolliset maailmat toteutettiin vuosina 2020–2022. Sen kohderyhmänä olivat toisen asteen koulutuksen keskeyttäneet 18–24-vuotiaat nuoret pääkaupunkiseudulla. Kaikkiaan 164 nuorta osallistui roolipelaamista ja tulevaisuustyöskentelyä yhdistäviin työpajoihin. Inspiroivissa työpajakokonaisuuksissa nuoret tutkivat pelillisin menetelmin tuntemattomia tulevaisuuksia ja selvittivät, minkälaista työ tulevaisuudessa on.
Hankkeen aikana valmistui aloittelijoille sopiva Mahdolliset maailmat -roolipeli, jossa ratkaistaan ja tutkitaan tulevaisuuden ongelmia. Pelissä pelataan Feeniks-yksikön Tarkastajia, jotka tutkivat Suomen syrjäseuduille sulkeutuneita yhteisöjä – Kapseleita. Peli on suunniteltu 2–10 pelaajalle ja pelinohjaajalle. Voit ladata pelinohjaajan käsikirjan käyttöösi maksutta:
Tutustu peliin YouTubessa:
Jos videoupotus ei näy, voit katsoa sen YouTubessa tästä linkistä.
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA tuki toimintaa vuosina 2020–2022. STEA:n lisäksi toimintaa rahoittivat mukana olevat yhteistyöyritykset Deloitte ja Vantaan Energia.
Mahdolliset maailmat
Kesto: 2020–2022
Kohderyhmä: 2. asteen koulutuksen keskeyttäneet 18–24-vuotiaat nuoret
Rahoittaja: STEA, yhteistyöyritykset Deloitte ja Vantaan Energia
Osallistuneiden nuorten lukumäärä: 164
Toiminta-alue: pääkaupunkiseutu