Framtidslabbet och Amos Rex bjuder in ungdomar på upptäcktsfärd till framtider

18.10.2024

Välkommen på upptäcktsfärd till framtider på konstmuseet Amos Rex! Framtidslabbets konstverkstad är öppen för besökare i museéts Studio Rex-utrymme fram till den 2 mars 2025.

I Framtidslabbets konstverkstad får besökaren använda sin kreativitet genom att skapa fiktiva filmscener om sin egen eller världens framtid. Uppgifterna, som har utformats av Framtidslabbet och Amos Rex tillsammans, bygger på kritiskt framtidstänkande. I denna verkstad finns inga rätta eller felaktiga svar – konsten frigör skaparen att utforska sina tankar och känslor. 

Uppgifterna är särskilt anpassade för högstadieelever och äldre. Yngre barn kan delta med hjälp av en vuxen. 

Framtidslabbet lär ut framtidstänkande 

I en snabbt föränderlig värld kan det vara svårt att tänka och prata om framtiden. Ur ungdomars perspektiv är det viktigt att deras röster hörs i samhällsdiskussioner om framtiden. 

”Det är särskilt viktigt att skapa goda förutsättningar och en gemensam stämning kring de ämnen vi utforskar. Information kan inte bara överföras från ovan i form av färdiga svar, utan ungdomar måste lyftas fram som jämlika samtalspartners i framtidstänkandet. I Studio Rex uppnår vi detta genom konsten – utan rätt eller fel svar,” säger Framtidslabbets konstpedagog Ilpo Rybatzki

Konsten som verktyg för framtidstänkande  

Konst kan hjälpa oss att föreställa oss möjliga framtider. Konstmuseet som miljö skapar en ram för kreativt lärande och konstnärlig utforskning. Det erbjuder en atmosfär där man kan se på vardagliga saker med nya ögon och fantisera om framtiden – tänk om det omöjliga faktiskt var möjligt? 

I Studio Rex ger Framtidslabbet museibesökaren verktyg för att sätta ord och bilder på sina tankar, förhoppningar och rädslor kring framtiden. Konstverkstaden skapar möten kring olika framtidsscenarier: en plats där man ensam eller tillsammans kan fundera på hur en bättre framtid skulle kunna se ut. 

Utforska framtiden fram till mars 2025 

Framtidslabbet finns på Amos Rex under tiden för utställningen av den palestinsk-danska konstnären Larissa Sansour (född 1973), från den 9 oktober 2024 till den 2 mars 2025. Sansours utställning knyter samman det förflutna, nuet och möjliga framtider, och öppnar upp för nya sätt att tänka kring palestinsk historia, förlust och trauma. 

Skolgrupper besöker museet och utställningen gratis, och självständiga besök kan bokas i förväg via Amos Rexs webbplats, e-post eller telefon

Mer info

Heidi Enbacka

Projektchef, Framtidslabbet

heidi.enbacka@nuori.fi

040 131 9185

Framtidslabbet bjuder in till en upptäcktsresa till alternativa framtider och stärker förmågan att föreställa sig bättre framtider. Det lär ungdomar och vuxna som arbetar med dem hur framtidstänkande kan ge verktyg för att bygga en önskvärd framtid. Framtidsresorna stöds av huvudsamarbetsparterna Tietoevry och UPM. Framtidslabbet är en del av Barn- och ungdomsstiftelsen


Lue lisää

Unga som avgörande aktörer i den gröna omställningen
Framtidslabbet undersökte yrkesstuderande ungdomars uppfattningar om den gröna omställningen och en hållbar framtid.
Äventyret i Framtidsbyrån erbjuder möjligheten att lära sig framtidstänkande genom berättelser
Den kostnadsfria lärmiljön är särskilt avsedd för elever i årskurserna 7–9.
Ungdomar skapade framtidens nyheter – gymnasiestuderande drog verkstäder för yngre
Ungdomars framtidstro är under prövning. Framtidslabbets mål är att unga inte endast ska se på framtiden som något skrämmande, utan också är något man är med och skapar och kan se framemot.  Signalspanare-modellen är en del av Framtidslabbets verksamhet där unga behandlar framtiden ur olika perspektiv. Under verksamheten deltar studerande på andra stadiet i Signalspanare-fortbildningen […]