Lastensuojelu­laitoksessa asuvien nuorten elämä ja tulevaisuuden toiveet muotoutuivat virtuaaliseksi runoteokseksi

05.02.2024

Yleisölle avoimen runoteoksen tekstit syntyivät Sanoita parempi maailma -hankkeen aikana vuosina 2021–2023.

“Mä en oo koskaan tajunnut, että mä osaan tehdä jotain tällaista”, kertoi eräs lastensuojelulaitoksessa asuva nuori, kun hän osallistui Lasten ja nuorten säätiön järjestämään toimintaan. Toiminnan aikana nuoret kirjoittivat ammattitaiteilijoiden kanssa tekstejä omasta elämästään ja tulevaisuudestaan. 

Sanataiteeseen, kirjoittamiseen ja yhdessäoloon keskittyvissä työpajoissa nuoret vahvistivat hyvinvointiaan ja tulevaisuususkoaan. Vertaistukea nuoret saivat oman asumisyksikön muiden nuorten tekstejä kuulemalla sekä työpajoissa vierailleiden artisti-tubettaja Seksikäs-Suklaan ja näyttelijä-ohjaaja Pamela Tolan kertomista kasvutarinoista. 

Nuorten kirjoittamista teksteistä on nyt koostettu virtuaalinen runoteos, joka on avoin yleisölle. Teoksessa on esillä 26 nuorten kirjoittamaa tekstiä.  

Nuorten teksteistä muodostunut teos on koskettava, ajatuksia herättävä sukellus lastensuojelulaitoksissa asuvien nuorten elämään ja tulevaisuuden unelmiin. Teos purkaa kohderyhmään kohdistuvia stigmoja tuomalla nuorten oman äänen esiin. 

Kaikki runot ovat nuorten itsensä kirjoittamia, ja osa teksteistä sisältää voimakasta kielenkäyttöä. Nuoret saivat kirjoittaa omista ajatuksistaan ja itseään kiinnostavista aiheista.  

Taide tuo hyvinvointia ja auttaa ilmaisemaan ajatuksia 

Taiteen tekemisen avulla voi tutkia omia tunteita ja ajatuksia sekä kuvitella tulevaa. 

Sanataide ja kirjoittaminen ovat yksi itseilmaisun muoto. Kyky ilmaista itseään vahvistaa nuoren hyvinvointia ja tukee yhteiskuntaan kiinnittymistä. 

Teksteissä lastensuojelulaitoksessa asuvat nuoret kertovat omin sanoin elämästään, kokemuksistaan ja toiveistaan.  

“Runoteos on kokoelma eri-ikäisten ja vaihtelevista taustoista tulevien nuorten kirjoituksia. Kannustan jokaista aikuista pysähtymään hetkeksi tekstien äärelle. Voisiko nuorten kohtaamisesta oppia tekstien myötä jotain uutta?” sanoo projektipäällikkö Mari-Anne Arpiainen Lasten ja nuorten säätiöstä. 

Lisätietoja

Mari-Anne Arpiainen, projektipäällikkö

mari-anne.arpiainen@nuori.fi mari-anne.arpiainen@nuori.fi  

044 777 2604 


Lue lisää

Glow ja Kansallisteatteri tuovat teatterin luokkahuoneisiin
Luokkahuoneisiin tuotavat näytelmät valitaan aina niin, että niiden teemat sopivat nuorelle yleisölle mahdollisimman hyvin.
Paratiisilinnut-leikki tuo kestävän kehityksen osaksi varhaiskasvatusta 
Paratiisilinnut-leikki yhdistää mielikuvituksen, värikkäät hahmot ja ympäristökasvatuksen tavalla, joka innostaa sekä lapsia että opettajia. Leikin kautta voi oppia hauskalla tavalla kestävää kehitystä ja kierrättämistä.
Nuorten Visionäärien taidenäyttely kutsuu katsojansa empatian kulmille 
Empatian kulmilla -installaation teokset kertovat työn ja koulutuksen ulkopuolella oleville nuorille tärkeistä teemoista. Kuuden Visionääri-ryhmän artivistiset teokset muodostavat sillan alla kytevän mielenosoituksen, joka ottaa kantaa esimerkiksi yksinäisyyteen, yhdenvertaisuuteen ja rauhaan.