”En keksi mitä haluaisin tehdä elämällä tai mikä on tavoitteeni.” Näin toteaa nuori vastikään julkaistussa raportissa nuorten kuulemisesta (Nuorten ajatuksia työelämästä, 2024).
Noin puolet nuorista odottaa työelämää innolla (NYT Nuorten tulevaisuusraportti 2024). Vastaava luku vuonna 2018 oli 80 prosenttia. Samoista raporteista selviää, että nykyään 45 prosenttia nuorista pelkää työelämän kuormittavuutta, kun vastaava luku vuonna 2018 oli 25 prosenttia. Helmikuussa 2024 tehdyn kyselyn mukaan suomalaisten työmotivaatio on läntisen Euroopan heikoimpia (SD Worx, 2024).
Työelämällä on ongelma
Työelämäpuheen ollessa julkisuudessa hyvin mollivoittoista, ei ehkä ole ihme, että nuori kokee, ettei oikein saa kiinni (työ)elämästään. Kun työelämällä on ongelma, on yhteisellä tulevaisuudellakin ongelma. Onneksi siihen on ratkaisu. Nuorten ajatuksia työelämästä on nimittäin myös seuraava: ”Odotan että saan työkokemusta erilaisista työpaikosta.”
TET on mielettömän hieno, ainutlaatuinen suomalainen konsepti juuri siihen. Yrityksille ja organisaatioille se on samalla mahtava mahdollisuus.
TET on bränditeko
Organisaatiolla on mahdollisuus saada innokas uusi brändilähettiläs maailmalle, kun TET hoidetaan hyvin. Nuori kertoo varmasti niin hyvistä kuin huonoistakin kokemuksistaan vanhemmilleen, kavereilleen, tutuilleen. Nämä puolestaan jakavat tarinaa eteenpäin. Parhaimmillaan organisaatio kerää ison joukon faneja, siihen myönteisesti suhtautuvia kuluttajia, tulevia työntekijöitä ja asiakkaita. Yritys rakentaa TET:illä tarinaa, johon yhä useampi haluaa mukaan.
Älä kuitenkaan palkkaa kollegan lasta. Näe vaivaa ja palkkaa uusi tuttavuus, jolla ei vielä ole kokemusta organisaatiostasi. Samalla annat nuorille kokemusta työn hakemisen prosessista, jonka osaaminen tulee ratkaisemaan monen tulevaisuuden.
TET on vastuullisuusteko
Yrityskansalaisuuteen kuuluu myös vastuu. Oman toiminnan haittavaikutusten minimoinnista, jälkien siivoamisesta, säällisen työn tarjoamisesta. Osa tätä vastuuta on tulevaisuuden työn mahdollistaminen ja sitä kautta koko yhteiskunnan kestokyky. Jos nuorilla ei ole mahdollisuuksia kokeilla erilaisia töitä, saada omaa myönteistä kokemusta työelämästä ja harjoitella työelämää, kynnys hakea työtä ja työllistyä nousee – joskus mahdottoman korkeaksi. Kun työelämäpuhe keskittyy usein työn kielteisiin puoliin, on TET mahdollisuus tutustua sen myönteisiin puoliin: itsen toteuttamiseen, sosiaaliseen vuorovaikutukseen, tiimityöskentelyyn, uusien asioiden oppimiseen. Siihen kaikkeen mikä tekee työstä ison osan merkityksellistä elämää.
Myönteisen kokemuksen avain on tietysti luoda kunnollinen TET-viikko, jossa on erilaisia tehtäviä ja tiimejä, se vaatii suunnittelua, valmistelua ja vaivautumista. Yksinään komerossa papereita mapittava nuori ei ehkä hihku tulevaisuuden työintoa.
TET on tulevaisuusteko
Sosiologi ja professori Ronald Inglehart on todennut, että tämän päivän nuoria kannattaa kuunnella, sillä se mitä nuoret nyt, sitä me kaikki 10 vuoden päästä. Yritykselle ja organisaatiolle on iso mahdollisuus kuunnella tämän päivän nuoria, jotka ovat yrityksestä kiinnostuneita, tarkalla korvalla. Asenteet muuttuvat näennäisen hitaasti, mutta lopulta muutos tuntuu yllättävän organisaatiot kuin talven ensimmäinen lumikeli helsinkiläiset autoilijat. Hiljaiset signaalit kuuluvat nyt nuorten suusta. Organisaatio voi saada arvokkaan tulevaisuuden näkökulman niin omaan liiketoimintaansa, tuotteisiin ja palveluihin kuin työntekemisen tapoihin ja mielikuvaansa työnantajana.
Nuorten toiveita tänään unelmatyöpaikasta ovat Nuorten ajatuksia työelämästä -raportin mukaan muun muassa merkityksellinen ja arvojen mukainen työ, hyvä työilmapiiri ja johtaminen, esimiehet, jotka osaava antaa palautetta ja mahdollisuus toteuttaa luovuuttaan.
Jos minulta kysytään, väitän, että tämä liittyy isompaan muutokseen kohti inhimillisempää, merkityksellisempää ja sosiaalisempaa työn tekemisen tapaa.
Jos haluat olla organisaationa haluttu työnantaja myös tulevaisuudessa, näitä nuoria kannattaa kuunnella.
Kirjoittaja piti avauspuheenvuoron työnantajille Lasten ja nuorten säätiön TET.fi:n, Alma Median ja Joblyn järjestämässä aamiaistilaisuudessa marraskuussa 2024.
Tekstissä mainitut lähteet:
Nuorten ajatuksia työelämästä: Raportti nuorten kuulemisesta työelämästrategian tueksi (2024)