Tulevaisuuskoulu ja Amos Rex kutsuivat nuoret tutkimusmatkalle tulevaisuuksiin 

14.10.2024

Tulevaisuuskoulun taidepaja oli avoinna kävijöille Amos Rexin taidemuseon Studio Rex -tilassa 2.3.2025 asti.

Tulevaisuuskoulun Tulevaisuuskoulun taidepajassa kävijä pääsi käyttämään luovuuttaan rakentamalla kuvitteellisia elokuvakohtauksia omasta tai maailman tulevaisuudesta. Tulevaisuuskoulun ja Amos Rexin yhdessä suunnittelemat tehtävät pohjautuvat kriittiseen tulevaisuusajatteluun. Tässä tilassa ei ole oikeita tai vääriä vastauksia – taide vapauttaa tekijänsä tutkimaan ajatuksiaan ja tunteitaan. 

Vierailun tehtävät suunniteltiin erityisesti yläkoululaisille ja sitä vanhemmille. Nuoremmat lapset pystyivät osallistumaan tehtäviin aikuisen avustuksella. 

Tulevaisuuskoulussa opitaan tulevaisuusajattelua 

Nopeasti muuttuvassa maailmassa tulevaisuuden ajatteleminen ja siitä keskusteleminen voi tuntua hankalalta. Nuorten näkökulmasta on tärkeää, että heidän äänensä kuuluu yhteiskunnallisessa keskustelussa tulevaisuudesta puhuttaessa. 

“Erityisen tärkeää on luoda oikeanlaiset olosuhteet ja yhteinen virittäytyminen tutkittaviin teemoihin. Tietoa ei voi kaataa ylhäältä alas valmiina vastauksina, vaan nuoret tulee nostaa tasavertaisiksi keskustelukumppaneiksi tulevaisuusajattelun äärelle. Studio Rexin taidepajassa tämä toteutui taiteen avulla – ilman oikeita tai vääriä vastauksia”, kertoo Tulevaisuuskoulun taidekasvattaja Ilpo Rybatzki

Taide toimii tulevaisuusajattelun välineenä 

Taide voi auttaa kuvittelemaan mahdollisia tulevaisuuksia. Taidemuseo ympäristönä luo puitteet luovalle oppimiselle ja taiteelliselle tutkimiselle. Se tarjoaa ilmapiiriin, jossa voi tarkastella arkisia asioita uusin silmin ja mielikuvitella tulevaa – entä jos mahdoton olisikin mahdollista? 

Studio Rexin Tulevaisuuskoulussa museokävijä sai välineitä sanoittaa ja kuvittaa tulevaisuuteen liittyviä ajatuksiaan, toiveitaan ja pelkojaan. Taidepaja tarjosi mahdollisuuden kohtaamisille erilaisten tulevaisuuskuvien ympärillä: tilan, jossa voi yksin tai yhdessä pohtia, miltä parempi tulevaisuus näyttäisi. 

Tulevaisuuksia tutkittiin maaliskuuhun 2025 asti 

Tulevaisuuskoulu oli Amos Rexissä palestiinalais-tanskalaisen taiteilija Larissa Sansourin (s. 1973) näyttelyn ajan 9.10.2024–2.3.2025. Sansourin näyttelyssä kohtasivat niin mennyt, nykyisyys ja mahdollisuudet tulevaisuudet, jotka avasivat tilan uusille tavoille ajatella palestiinalaista historiaa, menetystä ja traumaa.    

Lisätietoja 

Ilpo Rybatzki

Taidekasvattaja

Vanhempainvapaalla

Tulevaisuuskoulu kutsuu mukaan tutkimusmatkalle vaihtoehtoisiin tulevaisuuksiin ja vahvistaa kykyä kuvitella parempia tulevaisuuksia. Se opettaa nuorille ja heidän kanssaan työskenteleville ammattilaisille, miten tulevaisuusajattelu voi antaa välineitä toivottavan tulevaisuuden rakentamiseen. Tulevaisuuden tutkimusmatkailua tukevat pääyhteistyökumppanit Tietoevry ja UPM. Tulevaisuuskoulu on osa Lasten ja nuorten säätiötä

Artikkelia on päivitetty 14.3.2025.


Lue lisää

Tulevaisuuskoulu kerää nuorten tulevaisuuskuvia yhteistyössä Tietoevryn kanssa vuonna 2025
Kaikkien nuorten tulevaisuuskuvista kootaan yhteinen digitaalinen taideteos, joka julkaistaan maailman tulevaisuuspäivänä 2. joulukuuta 2025.
Koulujen Tulevaisuusviikkoa vietetään maaliskuussa 10.–14.3.2025
Tulevaisuusviikko on on teemaviikko yläkouluille, lukioille ja ammatillisille oppilaitoksille maaliskuussa 2025.
Oman alan tulevaisuus kiinnostaa nuoria Stadin ammattiopistossa 
Stadin AO:n tekstiili- ja muotialan opiskelijat ovat osallistuneet Tulevaisuuskoulun työpajoihin, joissa testataan tulevaisuuslukutaitoa vahvistavaa oppimisen mallia ja pohditaan yhdessä tulevaisuuden ilmiöitä.