Oodi some­aktivisteille

19.05.2021

Ilman nuoria someaktivisteja olisin paljon huonompi työssäni, kirjoittaa säätiön viestintäpäällikkö Enni Sahlman.

Ehkä koskaan ihmiskunnan historiassa oman maailmankuvan avartamista ei ole tehty yhtä helpoksi kuin vuonna 2021. En suoriutuisi työstäni ilman Googlea, mutta yhä useammin avaan tietoa etsiessäni Instagramin. 

Somen ansiosta ymmärrän aiempaa paremmin transasioita, mielenterveyttä, sometrendejä ja ihmisoikeusongelmia eri puolilla maailmaa. Nautin siitä, että vaikeistakin asioista on kerrottu visuaalisen kauniisti ja selkeästi ja että äänessä on ihminen oikeilla kasvoillaan. Kiitos tästä kaikesta kuuluu nuorille someaktiiveille, jotka väsymättä jaksavat pitää esillä itselleen tärkeitä asioita.

Yksittäisen somepostauksen ei tarvitse saavuttaa miljoonayleisöä ollakseen vaikuttava.

Tutkimuksemme mukaan nuoret uskovat, että somea käytetään tulevaisuudessa yhä enemmän oman maailmankuvan avartamiseen ja itselle tärkeisiin asioihin vaikuttamiseen. Joku ymmärtämätön sielu on joskus vähätellyt somepostausten vaikuttavuutta, mutta hän on väärässä. 

Yksittäisen somepostauksen ei tarvitse saavuttaa miljoonayleisöä ollakseen vaikuttava. Somepostauksen jälkeen ei myöskään tarvitse lähteä järjestämään mielenosoitusta tai laittaa alulle kansalaisaloitetta, jotta postaaja voi tituleerata itseään aktivistiksi. 

Lukemattomat yksittäiset somepostaukset ovat vaikuttaneet siihen, miten teen työtäni: millaisia asioita nostan kanaviimme, keitä pyydän haastateltavaksi ja millaisia juttuja linkkaan asiantuntijoiillemme tutustuttavaksi. Keskustelen näistä ajankohtaisista asioista myös muiden viestijä- ja toimittajakollegoideni kanssa ja tiedän myös heidän käyttävän somea ajatustensa avartamiseen. 

Me kaikki toimimme portinvartijoina, jotka käyttävät valtaa siihen ketkä ja mitkä asiat saavat tilaa yhteiskunnassamme. Siksi jokaisella yksittäisellä postauksella on väliä. Koskaan ei tiedä, kuka siihen törmää ja kenen ajatuksia se avartaa.

Oma strategiani on seurata somessa höpöhöpö-sisällön lisäksi itseäni viisaampia ja omasta taustastani poikkeavia sisällöntekijöitä. Jostain syystä moni heistä on parikymppinen tai nuorempi. He kaikki suosittelevat toisinaan muita tekijöitä, jotka myös usein päätyvät seurantalistalleni. Pikkuhiljaa olen saanut rakennettua somestani paitsi viihdyttävän tavan viettää vapaa-aikaa, myös opettavaisen sellaisen. 

Kiitos siis te kaikki upeat, viisaat, maailmaa paremmaksi tekevät nuoret someaktivistit! Kiitos, että me muut saamme oppia teiltä. Samalla vetoan teihin: älkää ainakaan heti jättäkö Instagramia, sillä en vielä ole oppinut käyttämään aktiivisesti TikTokia. 


Lue lisää

Kesätyö opetti vastuun ottamista ja tiimityöskentelytaitoja 
Nombuso ja Eetu, 16, työskentelivät kaksi viikkoa Lasten ja nuorten säätiössä. He suunnittelivat ja toteuttivat videosisältöjä TET.fi-verkkopalvelulle.
Kuuma, kuumempi peruna: raha! Nuorten kolme vinkkiä kestävään rahankäyttöön
Raha on monelle itsenäistymisen kynnyksellä olevalle nuorelle tärkeä ja ajankohtainen asia. Se mahdollistaa tulevaisuuden unelmien tavoittelun, ja sopiva määrä rahaa tuo vapautta elämään. Samalla rahaan voi liittyä ahdistusta, stressiä ja muita tunteita, jotka vaikuttavat taloudelliseen päätöksentekoon.  Tuoko raha onnea vai huumaa?  Eniten nuorten kiinnostusta herätti kysymys, tekeekö raha onnelliseksi. Raha tuo onnea, koska se mahdollistaa […]
Jokainen lapsi ja nuori tarvitsee uskoa tulevaisuuteen
Epävarmassa maailmassa tarvitaan tekoja, jotka kasvattavat toivoa ja lisäävät uskoa valoisampaan tulevaisuuteen, kirjoittaa Lasten ja nuorten säätiön toimitusjohtaja Olli Alanen.