Paratiisilinnut
Paratiisilinnut kutsuvat haltioitumaan ihmeellisestä luonnosta, leikkimään ja käyttämään mielikuvitusta. Leikki tarjoaa mahdollisuuden keskustella lasten kanssa kestävästä kehityksestä ja kierrättämisen vaikutuksista ympäristöön.
Tällä sivulla on ohje paratiisilintuleikkiin, jossa tutustutaan ihmeelliseen luontoon, kuvitellaan, taiteillaan ja keskustellaan.
Leikin tarkoituksena on rohkaista lapsen luovuutta ja mielikuvitusta tarttumalla mahdollisimman paljon lapsen ideoihin. Tarkkojen ohjeiden noudattamisen sijaan tärkeämpää on luoda puitteet innostumiselle ja esiin nousevien teemojen pohtimiselle. Koska leikki pohjautuu kestävään kehitykseen, on toivottavaa, että paratiisilintujen tekemiseen käytetään kierrätysmateriaaleja.
Leikissä on kuusi vaihetta, ja ne voi oman ryhmän aikataulun mukaan toteuttaa yhdellä kertaa tai jakaa useammalle päivälle. Sivun lopusta voit ladata tulostettavan version ohjeesta.
Iloisia leikkihetkiä paratiisilintujen parissa!
Lasten ja nuorten säätiö
1. Paratiisilintuihin tutustuminen
Paratiisilintuja on oikeasti olemassa! Ne ovat sademetsissä asustava lintujen heimo, johon kuuluu monia lajeja.
Paratiisilinnut ovat tunnettuja erityisesti niiden upeista koristeellisista sulkapeitteistään ja ihmeellisistä tansseistaan. Yksi lintu osaa tanssia kuin ballerina, ja toisen sulkapeite syttyy hohtamaan kuin kirkas värivalo. Niillä on myös hauskoja nimiä, kuten hapsuviuhkasiipi ja arfakinliputtaja.
Katsokaa lasten tekemä Paratiisilintu-video alta ja keskustelkaa sitten seuraavien kysymysten avulla:
- Minkälaisia lintuja näit?
- Mitä linnuista kerrottiin?
- Miten linnut liikkuivat? Saa näyttää!
- Miten linnut ääntelehtivät? Saa matkia!
- Millä tavalla linnut olivat keskenään samanlaisia?
- Millä tavalla linnut olivat keskenään erilaisia?
Jos video ei näy suoraan, voit avata sen uudessa välilehdessä tästä.
2. Oman paratiisilinnun ideoiminen
Nyt jokainen saa olla paratiisilintu! Omaa lintua voi miettiä esimerkiksi kiinnostuksen kohteiden ja unelmien kautta.
Keskustelun lisäksi lintu voidaan myös piirtää, maalata tai muovailla. Lintua suunnitellessa voi pohtia esimerkiksi seuraavia asioita:
- Mitä erityistaitoja sinulla olisi?
- Minkä väriset siivet sinulla olisi?
- Millä tavalla liikkuisit? Saa näyttää!
- Millaista ääntä pitäisit? Saa kokeilla!
- Liikkuisitko yöllä vai päivällä?
- Mitä söisit?
- Millainen linnunpesä sinulla olisi?
3. Siipien teko ja koristautuminen
Tehkää jokaiselle omat paratiisilinnun siivet kierrätysmateriaaleja ja lasten mielikuvitusta käyttäen tai tulostamalla valmiiden siipien pohja. Siipien toteuttamiselle ei ole yhtä oikeaa tapaa, vaan tärkeintä on, että ne ovat käyttäjälleen mieluisat.
Tulosta valmiit siivet (pdf)
Valmista pohjaa suuremmat siivet voi tehdä esimerkiksi kahdesta sanomalehden aukeamasta tai isoista askartelupapereista. Siipien koristeluun voi käyttää paperisuikaleita, silkkipaperia, tarroja, koristeteippejä tai niihin voi piirtää tusseilla. Lopuksi voitte halutessanne leikata siipiin lepattavat hapsut. Siipien kiinnittämiseen kannattaa käyttää maalarinteippiä tai kuminauhaa. Siivillä liihottelu onnistuu helpommin, jos siipien päihin tekee sormilenkit kuminauhasta tai narusta. Mallia siipien tekemiseen voi katsoa yllä olevalta videolta.
Myös paratiisilinnun kasvoja voi koristella siihen sopivilla väreillä käyttämällä kasvomaaleja. Minkä värinen linnun nokka on? Entä minkälaisia kuvioita on linnulla on päässään?
Jos mahdollisuutta siipien tekemiseen ei ole, voitte leikkiä paratiisilintuja myös muilla tavoin tarjolla olevia materiaaleja ja esineitä hyödyntäen. Toimivatko siipinä huivit, nenäliinat, kertakäyttölautaset vai sormiin sidotut piippurassit? Kuinka hassuja siipiä keksitte? Vain mielikuvitus on rajana!
4. Siipien kokeilu
Nyt on aika olla paratiisilintu. Pukekaa valmiit siivet ylle ja kokeilkaa, miten eri tavoin linnut voivat liikkua. Voitte laittaa taustalle mieluista musiikkia soimaan. Voitte kokeilla esimerkiksi sademetsän ääniä tai rytmisempää musiikkia.
- Kokeile miten nokkasi liikkuu? Entä pyrstösi?
- Kokeile erilaisia liikkumistapoja: kipittämistä, loikkimista, liitämistä. Liikutaan erilaisissa tasoissa: lähellä maata, keskitasossa, niin korkealla kuin ylettää.
- Miten paratiisilinnut liikkuvat parvena yhteen suuntaan? Kokeilkaa aluksi hyvin hitaasti, sitten nopeammin.
- Miten ääntelet? Piipittäen? Raakkuen? Laulaen? Keksi lisää!
- Miten käperryt nukkumaan?
5. Linnun koti
Pohtikaa, missä paratiisilintunne asuvat. Onko linnun pesä puussa vai onko se maan tasalla? Mistä se on tehty? Miten pesän voisi koristella?
Voitte maalata tai piirtää lintunne pesän. Pesänrakennuksesta voi tehdä myös hauskan leikin tarjolla olevista materiaaleista, kuten tyynyistä, kankaista ja lankakeristä.
Vinkki: yhdistämällä öljypastelliliidut ja vesivärit voitte saada aikaan hauskoja teoksia. Liidut hylkivät vettä, joten niiden päälle voi vapaasti maalata niin, että piirustusjälki jää näkyviin.
Leikin lomassa voitte pohtia yhdessä:
- Missä linnut tuntevat olonsa turvalliseksi?
- Millaiset asiat pelästyttävät linnut pesiinsä tai lentoon?
- Minkälaisissa asioissa linnut voivat auttaa toisiaan?
6. Leikin päätös
Lopuksi voitte vielä pohtia yhdessä, miten voisitte vaikuttaa siihen, että paratiisilintujen – ja kaikkien muidenkin lintujen – olisi hyvä tehdä pesä juuri teidän lähiympäristöönne?
Ratkaisuiksi voi nostaa esimerkiksi: roskat roskikseen, pysytään etäällä linnunpesistä, ei kosketa linnun muniin, ei säikytetä tai jahdata lintuja, annetaan linnuille vettä kuivalla kelillä.
Kun paratiisilintujen on aika riisua siipensä, ne voi esimerkiksi kiinnittää koristeeksi seinälle.
Halutessanne voitte kuvata paratiisilintujen lentoa ja jakaa iloa lintuleikeistä huoltajille. Myös Lasten ja nuorten säätiö bongaa mielellään paratiisilintuja. Jos teillä on käytössä sosiaalisen median kanavat, voitte tägätä meidät (@lastenjanuortensaatio) mukaan kuviin. Kuvia jakamalla voitte myös kannustaa muut mukaan tekemään omat lintunsa!
Tarinoita tulevaisuudesta
Paratiisilintu-leikki on valmistunut osana Lasten ja nuorten säätiön Tarinoita tulevaisuudesta -hanketta taidekeskus Annantalon taidepedagogi Marjut Mariston ja Lasten ja nuorten säätiön yhteistyönä.
Hanke on osa säätiön Glow-toimintaa, ja sitä rahoitti ulkoministeriö viestintä- ja globaalikasvatustuellaan vuosina 2023–2024.